Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

C++/CLR - rysowanie wykresu?

Mbrach 08 Sie 2011 08:55 2326 6
  • #1 08 Sie 2011 08:55
    Mbrach
    Poziom 9  

    Witam, mam pytanie czy w toolboxie/visual studio 2008 CLR/C++ jest jakieś pole służące do rysowania wykresów jesli tak to jak go uzyć?. Chodzi mi o rysowanie słupków na osi czasu?

    0 6
  • #2 08 Sie 2011 09:26
    Mad.
    Poziom 18  

    Nie ma, kontrolka wykresów (Chart w grupie Data) jest dostępna w VS 2010 dla projektów w .NET 4.

    0
  • #3 08 Sie 2011 10:27
    Mbrach
    Poziom 9  

    Aha, no to bede musiał pobrać VS 2010:)

    0
  • #4 08 Sie 2011 14:45
    MirekCz
    Poziom 35  

    Możesz użyć kilku darmowych bibliotek do robienia wykresów. Ja korzystam z zedgraph i działa bardzo fajnie.

    0
  • #5 08 Sie 2011 15:44
    Mbrach
    Poziom 9  

    Mad. napisał:
    Nie ma, kontrolka wykresów (Chart w grupie Data) jest dostępna w VS 2010 dla projektów w .NET 4.


    Mógłbyś mi w skrócie wytłumaczyć jak z tego korzystać tzn. jak ustawić skale i jak podłączać dane pod wykres?? tzn na początek chciałem zrobić jakieś kilka pól NumericUpdown i wyświetlac podane dane na słupkach? I czy można odwrócić osie tak żeby były w poziomie??

    0
  • #7 08 Sie 2011 20:12
    Mbrach
    Poziom 9  

    Dzięki za tutorial, ale przykłady tam podane sa tylko z C# i VB a ja potrzebuje w C++

    Orientuje się ktoś jak będzie wyglądał podany zapis z C# w C++?

    Cytat:

    using System.Windows.Forms.DataVisualization.Charting;

    chart1.Series["Tasks"].Points.AddXY(1, currentData, currentData.AddDays(5));


    Próbowałem ten kod zmienić na C++ żeby sprawdzic jak to działa:
    Cytat:

    using namespace System::Windows::Forms::DataVisualization::Charting;

    chart1->Series["Tasks"]->Points->AddXY(1, currentData, currentData.AddDays(5));


    ale wyskoczyły mi błędy:
    Cytat:

    1>------ Build started: Project: wyk, Configuration: Debug Win32 ------
    1> wyk.cpp
    1>c:\users\marcin\documents\visual studio 2010\projects\wyk\wyk\Form1.h(225): error C2065: 'currentData' : undeclared identifier
    1>c:\users\marcin\documents\visual studio 2010\projects\wyk\wyk\Form1.h(225): error C2065: 'currentData' : undeclared identifier
    1>c:\users\marcin\documents\visual studio 2010\projects\wyk\wyk\Form1.h(225): error C2228: left of '.AddDays' must have class/struct/union
    1> type is ''unknown-type''
    ========== Build: 0 succeeded, 1 failed, 0 up-to-date, 0 skipped ==========


    i tu pytanie co to jest to currentData??

    0