Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

myjka ciśnieniowa - nie staruje, silnik gorący

sliver1 08 Aug 2011 14:32 2119 2
  • #1
    sliver1
    Level 22  
    Dwa lata temu kupiłem myjkę ciśnieniową z Biedronki - taka zwykła, na kółeczkach, z lancą, silnik 1400W za 250zł.
    Parę razy umyłem auto i odstawiłem ją do garażu gdzie przeleżała do dziś. Chciałem ją ponownie uruchomić ale okazało się, że po włączeniu przełącznika na on silnik cicho zaczyna buczeć ale gdy otwieram przepływ wody nie załącza się. Krócej niż minutę próbowałem ją w ten sposób uruchomić po czym odłączyłem zasilanie. Myślałem, że po długim postoju zatarła się pompka ale po zdjęciu obudowy okazało się, że wirnik kręci się lekko a obudowa silnika jest gorąca, że aż parzy. Jak myślicie - spaliło się uzwojenie czy nie? A może poleciał kondensator od rozruchu? Był tam fabrycznie założony 20uF/450V czy do testów mogę podłączyć 25uF/450V bo akurat taki mam?
  • #2
    Cowboy zagrabie
    Level 31  
    Próbę możesz zrobić na nieco większym kondesatorze, ale lepiej nie pozostawac przy nim, ponieważ silnik będzie się grzał.
  • #3
    sliver1
    Level 22  
    założylem inny kondensator 25uF ale nic to nie dało więc wróciłem do oryginalnego 20uF. odkręciłem pompę i okazało się, że sam silnik startuje i normalnie pracuje ale po ok 10 min obudowa jest gorąca. czy tak ma się grzać czy uzwojenie jest nadpalone? z silnika wychodzą dwie pary kabli - sprawdzałem i jest pełne przejście nie tylko miedzy kablami w parze ale także między parami czyli każdym kablem. domyślam się, że tak nie powinno być?

    Proszę poprawić post - regulamin pkt.3.1.13 [dzimi]