Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lifting generatora funkcyjnego

08 Aug 2011 19:27 12325 12
phoenixcontact
  • About Author
    Anonymous
    Level 1  
    Anonymous wrote 0 posts with. Been with us since 1978 year.
  • phoenixcontact
    Thunderacer
    Level 18  
    Jak na lata powstania i związane z tym problemy z dostępnością podzespołów na rynku, to projekt bardzo udany. Robi wrażenie ten laminat. Ścieżki pewnie prowadziłeś strzykawką z igłą?
  • phoenixcontact
    Anonymous
    Level 1  
    Thunderacer
    Level 18  
    eurotips wrote:
    A sam projekt: no cóż, ATMega też pewno dałoby się zrobić na samych tranzystorach i układach TTL, tylko po co?

Sam sobie odpowiedziałeś - "tylko po co?"

marekzi wrote:
    Tak, strzykawka. To widać?

Nie rzuca się to w oczy, ale znam technologię tamtych lat. Jedną płytkę wykonałem tą metodą, z powodu chwilowych problemów z dostępnością markera olejnego.
    Każdy, kto wykonał w życiu choć jedną płytkę bez pomocy zaawansowanych programów wspomagających projektowanie i sprawdzanie poprawności projektu, doceni Twój wkład pracy w wykonanie tego generatora. Pomijam utrudniony dostęp do informacji, bo wówczas Internetu zapewne nie miałeś.

Zastanawia mnie jedynie zastosowanie LM317 do stabilizacji 5V. Dla ułatwienia mogłeś zastosować 7805.
    Anonymous
    Level 1  
    Thunderacer
    Level 18  
    marekzi wrote:
    Pierwotnie był tam zwykły 7805, i płytka była do niego zrobiona.
    Na etapie uruchamiania zorientowałem się, że 7805 ma za słabą stabilizację i LM317 będzie lepszy - zwłaszcza stabilizację pod wpływem nagrzewania (a pobór prądu wynosi tam ok. 100 mA i układ nagrzewa się trochę). A od stabilności tego napięcia zależy Uwe (regulacyjne) i wartości napięć odniesienia na wejściach komparatora.

O, tak, internetu wtedy nie miałem - był w powijakach. Ba - elektrody chyba nawet też nie było wtedy. Wszystko trzeba było samemu, posiłkując się książkami i czasopismami.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Fakt, Internetu nie było, ale za to książki i własna praca skuteczniej utrwalały wiedzę i umiejętności.
    pozdrawiam
    kamiljus
    Level 15  
    Robi wrażenie, spory poziom zaawansowania jak na DIY tamtych czasów.
    Trochę nie na temat: Napisałeś, że LM317 ma lepszą stabilizację od 7805, już się kiedyś z tym spotkałem... skąd to wiadomo, z czego to wynika?
    Anonymous
    Level 1  
    eurotips
    Level 39  
    marekzi wrote:
    ...
    Zresztą wiem to z praktyki - układy 78xx/79xx to popularna masówka z bardzo przeciętnymi parametrami stabilizacji. LM317 jednak jest trochę lepszy.

No kiedyś jak te układy robiła jeszcze CEMI to działy się różne rzeczy i nie dziwi ucieczka na LM317, dzisiaj wyciągam całe pudełko 7805 i wybieram te ze znaczkami ST, Motoroli i NEC, tu do parametrów czasowych nie można się czepiać chociaż większość pochodzi z demontażu.
    A z drugiej strony to nie ma sensu kupować nowego LM317 to to badziewie z Chin, jak nie znajdziesz wyluta to nowy będzie miał gorsze parametry od 7805.

Co do źródła napięcia odniesienia, leniuch z Ciebie i tyle, przy tej modernizacji mogłeś dołożyć jak nie REFxx to chociaż TL431
    Thunderacer
    Level 18  
    eurotips wrote:
    No kiedyś jak te układy robiła jeszcze CEMI to działy się różne rzeczy i nie dziwi ucieczka na LM317, dzisiaj wyciągam całe pudełko 7805 i wybieram te ze znaczkami ST, Motoroli i NEC, tu do parametrów czasowych nie można się czepiać chociaż większość pochodzi z demontażu.
    A z drugiej strony to nie ma sensu kupować nowego LM317 to to badziewie z Chin, jak nie znajdziesz wyluta to nowy będzie miał gorsze parametry od 7805.

Cemi nie produkowało 78xx, tylko serię UL75xx, która w obudowach TO3 nie odbiegała parametrami od zachodnich konkurencji. Te z Twojego wylutu, zapewne też pochodzą z Chin, albo Malezji. Nie ma co się zbytnio podniecać ich jakością, bo to też trochę mit.
    Anonymous
    Level 1  
    Ptolek
    Level 36  
    LM317 ponoć ma też mniejsze szumy (tu to akurat nieistotne).
    Jestem pod wrażeniem konstrukcji, faktycznie sporym wyzwaniem mogło być zdobycie informacji no i ten projekt płytki (może napiszesz krok po kroku jak zaprojektować tak dużą płytkę na papierze?).
    Widzę (na schemacie), że nawet trafo było przewinięte, i to TWOP :D
    Panel przedni schludny i elegancki, te drukowane na drukarce i laminowane są kiczowate ;p
    Klasa izolacji po stronie 230V mogłaby być chyba lepsza, chociaż nie widać za dobrze.
    Jedyna rzecz, która mi tu nie pasuje, to ta regulacja składowej stałej po stronie masy. Może to powodować komplikacje, gdy łączymy kilka urządzeń poprzez masę. Ale jedynym wyjściem z sytuacji byłaby regulacja np. poprzez zmianę napięcia na bazie T5 (co znacznie uprościłoby układ), niestety spowodowałoby to znaczne zmniejszenie dopuszczalnej amplitudy napięcia przy skrajnych nastawach. Na ten ostatni problem lekarstwem mogłoby być zwiększenie napięcia zasilania wzmacniacza wyjściowego. Zastanawiałeś się jak jeszcze można to zrobić?
    Anonymous
    Level 1