Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

skoki użycia procesora do 100%

Kolin101 09 Aug 2011 11:26 23425 43
  • #1
    Kolin101
    Level 10  
    Witam. od ponad roku tzn od czasu kiedy zmieniłem MoBo mam ten problem. Przy jakichkolwiek grach, filmach i innych aplikacjach co ok 20 sekund użycie procesora skacze do 100%. Trwa to 10-20 sekund i tak w kółko. Próbowałem instalować nowe sterowniki, grałem na niskich detalach, podkręcałem procesor, kartę ale nic to nie dało. Za skoki użycia procesora odpowiedzialny jest chyba proces svchost.exe. Przynajmniej tak udało mi się ustalić w menadżerze zadań. Prowizorycznym rozwiązaniem okazało się ustawienie dla tego procesu niskiego priorytetu i koligacji na jeden rdzeń ale przy bardziej wymagających aplikacjach potrzebujących więcej niż połowy procesora, aplikacja tnie się sama lub gdy dam ją na 2 rdzenie od procesu svchost... Bardzo prosiłbym o rady jak temu zaradzić i co jeszcze wam dopisać by znalazły się tu wszystkie potrzebne informacje.
  • #2
    stygma
    Level 23  
    Kolin101 wrote:
    od czasu kiedy zmieniłem MoBo mam ten problem

    Rozumiem, że zainstalowałeś system na nowo?
    Czy, kiedy nie uruchamiasz żadnego programu uzycie procesora nie wzrasta?

    pozdrawiam stygma
  • #3
    tronic1
    IT specialist
    Zainstaluj Process Explorer i zaobserwuj dokładnie jaki proces i aplikacja absorbuje procesor.
  • #4
    Kolin101
    Level 10  
    system po zmianie płyty oczywiście nowy bo nie chciał odpalić po zmianie (win xp odpalał ale win 7 nie). Potem przeinstalowywany znów 2 razy w celu usunięcia wirusów (bo już wtedy się cieło). Zrobiłem jedynie kopie najważniejszych plików i instalek programów mi potrzebnych resztę sformatowałem ale nadal się tnie ;/ gdy wszystko jest wyłączone przez 3 min svchost używało do 4% procesora a chwilami w ogóle. Przy włączonym chrome jest podobnie tyle że prawie ciągle ok 1% używa (0.77%). Wszystkie dane z process explorer'a
  • #5
    beo
    Level 36  
    Gdy sieć nie jest podłączona do komputera, zjawisko to także występuje?
  • #6
    Kolin101
    Level 10  
    tak. Próbowałem np grać z grą włączoną jako administarator, bez internetu na niskich detalach itp. W 3ds max'ie zmieniałem biblioteki wyświetlania itp. Co kilka dni jest tak że się nie tnie nic wszystkie gry chodzą itp. Ostatnio coś wymodziłem to gry java na necie i filmy się nie tną ale gry nadal.
  • #7
    beo
    Level 36  
    Podaj pełną konfigurację sprzętu, oraz temperatury.
  • #8
    Kolin101
    Level 10  
    Teraz jest już całkiem dziwnie... Gdy gram zaczyna się ciąć przechodzę do okna process explorera (Alt + Tab) I assassin's Creed ma ok 40-50 % użycia procesora (normalna wartość zapewne przy graniu na 3/4 ustawień grafiki) użycie procesora jest na 100% i 2 sekundy po przejściu w okno explorera użycie wraca do normalnej wartości. Resztę z tych 100% svchost ma ok 40 też i reszta inne programy po kilka % Tu dane z everesta (podczas grania najwyższe jakie udało mi się teraz złapać, a komputer chodzi od ok 3 godzin)

    Temperatury
    Płyta główna 50 °C (122 °F)
    Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 56 °C (133 °F)
    Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 56 °C (133 °F)
    MCP 73 °C (163 °F)
    Aux 56 °C (133 °F)
    GPU Diode 55 °C (131 °F)
    SAMSUNG HD321KJ 28 °C (82 °F)
    SAMSUNG SP2504C 30 °C (86 °F)

    Wentylatory
    Procesor 3553 RPM
    Obudowa 2250 RPM
    Procesor graficzny 30%

    Wszystkich wentylatorów w komputerze mam 5 (jeden z przodu 2 z boku, na procesorze i jeden z tyłu obudowy (na grafice siedzi radiator)

    Wartości napięć
    Napięcie rdzenia procesora 1.50 V
    +3.3 V 3.23 V
    +12 V 12.67 V
    VBAT baterii CMOS 3.17 V

    Konfiguracja komputera:

    Typ komputera ACPI x64-based PC
    System operacyjny Microsoft Windows 7 Ultimate
    Dodatek service pack systemu operacyjnego Service Pack 1
    Internet Explorer 8.0.7601.17514
    DirectX DirectX 11.0
    Nazwa komputera KOLIN101-PC
    Nazwa użytkownika Kolin101
    Domena logowania Kolin101-PC
    Data / Czas 2011-08-09 / 12:34

    Płyta główna
    Typ procesora DualCore AMD Athlon 64 X2, 3100 MHz (15.5 x 200) 6000+
    Nazwa płyty głównej Asus M2N68-AM SE2 (1 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)
    Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce 7025-630a, AMD Hammer
    Pamięć fizyczna 2048 MB (DDR2 SDRAM)
    DIMM1: Kingmax KLBD48F-A8KB4 1 GB DDR2-533 DDR2 SDRAM (5-4-4-12 @ 266 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
    DIMM2: GoodRAM GR800D264L6/1G 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (6-6-6-18 @ 400 MHz) (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz)
    Typ BIOS'u AMI (04/29/10)
    Port komunikacyjny Communications Port (COM1)
    Port komunikacyjny LGE Bluetooth TransPort (COM3)
    Port komunikacyjny LGE Bluetooth TransPort (COM6)

    Ekran
    Karta wideo ATI Radeon HD 3600 Series (512 MB)
    Karta wideo ATI Radeon HD 3600 Series (512 MB)
    Akcelerator 3D ATI Radeon HD 3650 (RV635)
    Monitor Samsung SyncMaster 199BW/940BW/MagicSyncMaster CX915BW (Digital) [19" LCD] (HS9P206305)

    Multimedia
    Karta dźwiękowa ATI Radeon HDMI @ ATI RV635 - High Definition Audio Controller
    Karta dźwiękowa Realtek ALC887 @ nVIDIA nForce 7025-630a (MCP68SE) - High Definition Audio Controller

    Magazyn
    Kontroler IDE Standardowy podwójny kontroler PCI IDE
    Storage Controller Kontroler Serial ATA NVIDIA nForce
    Dysk fizyczny SAMSUNG HD321KJ SCSI Disk Device (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)
    Dysk fizyczny SAMSUNG SP2504C SCSI Disk Device (250 GB, 7200 RPM, SATA-II)
    Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVDRAM GSA-H42N ATA Device (DVD+R9:10x, DVD-R9:10x, DVD+RW:18x/8x, DVD-RW:18x/6x, DVD-RAM:12x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
    Status dysków SMART OK

    Partycje
    C: (NTFS) 49999 MB (13753 MB wolne)
    D: (NTFS) 49997 MB (1755 MB wolne)
    E: (NTFS) 99998 MB (15334 MB wolne)
    F: (NTFS) 151.6 GB (151.3 GB wolne)
    G: (NTFS) 184.0 GB (13.8 GB wolne)
    Rozmiar całkowity 531.0 GB (195.2 GB wolne)

    Urządzenia wejściowe
    Klawiatura Urządzenie klawiatury HID
    Mysz Mysz zgodna z HID

    Sieć
    Podstawowy adres IP 83.9.105.223
    Podstawowy adres karty (MAC) 00-00-00-00-00-00
    Karta sieciowa Internet ADSL (83.9.105.223)
    Modem LGE Virtual Modem
    Modem LGE Virtual Modem #2

    Urządzenia zewnętrzne
    Drukarka Brother DCP-135C
    Drukarka Fax
    Drukarka Microsoft XPS Document Writer
    Kontroler USB1 nVIDIA nForce 7025-630a (MCP68SE) - OHCI USB 1.1 Controller
    Kontroler USB2 nVIDIA nForce 7025-630a (MCP68SE) - EHCI USB 2.0 Controller
    Urządzenie USB Urządzenie kompozytowe USB
    Urządzenie USB Urządzenie wejściowe USB
    Urządzenie USB Urządzenie wejściowe USB
    Urządzenie USB Urządzenie wejściowe USB
    Urządzenie USB USB ADSL WAN Adapter

    DMI
    DMI: producent BIOS'u American Megatrends Inc.
    DMI: numer wersji BIOS'u 1409
    DMI (system): producent System manufacturer
    DMI (system): nazwa System Product Name
    DMI (system): numer wersji System Version
    DMI (system): numer seryjny System Serial Number
    DMI (system): identyfikator UUID 80D8601B-7F48DF11-A66A485B-39529C6B
    DMI (płyta główna): producent ASUSTeK Computer INC.
    DMI (płyta główna): nazwa M2N68-AM SE2
    DMI (płyta główna): numer wersji Rev X.0x
    DMI (płyta główna): numer seryjny 104948680002800
    DMI (obudowa): producent Chassis Manufacture
    DMI (obudowa): numer wersji Chassis Version
    DMI (obudowa): numer seryjny Chassis Serial Number
    DMI (obudowa): metka środka trwałego Asset-1234567890
    DMI (obudowa): typ Desktop Case
    DMI (pamięć): całkowita liczba / liczba wolnych gniazd 2 / 0

    Teraz zauważyłem że przy normalnej grze jak zobaczę na procesy assassin's creed używa 30% svchost tez 30% i inne programy po trochu. a gdy patrze przy cięciu czasem assassin's creed ma 70-80% a resztę svchost.
  • #9
    Kolin101
    Level 10  
    Nikt nie ma żadnego pomysłu co można zrobić? Może dać logi jakieś czy cos jeszcze podać ?
    (sorki że post pod postem ale inaczej nie "odświeżyło by" tematu)
  • #10
    Sokol^
    Level 11  
    z svchost to jest temat rzeka. Dwie najczęstsze przyczyny:

    #1 Antywirus (tak pod svchostem też potrafi działac)
    #2 Aktualizacje systemu Windows - wyłącz.
  • #11
    Kolin101
    Level 10  
    akurat o tym jestem świadomy bo kilka ładnych dni spędziłem przy kompie próbując to naprawić. Oczywiste jest że wyłączałem antywirus'a i wszystkie inne zapory windows'a, a aktualizacje są wyłączone bo i z tym mam jakiś problem i wcale nie da ich się pobrać.
  • #12
    sassh
    Level 13  
    spróbuj wyłączyć indeksowanie plików na wszystkich dyskach.
  • #13
    Kolin101
    Level 10  
    wyłączenie indeksowania nic nie dało ;/
  • #14
    Kolobos
    IT specialist
    Daj screen z Process Explorer.
  • #16
    Kolobos
    IT specialist
    Wszystko wyglada normalnie.
  • #17
    Kolin101
    Level 10  
    może logi z hijackthis dać ? Tylko jak je zrobić tzn z grą włączoną czy nie ?
  • #18
    adamadi33
    Level 43  
    Może byś podał konfigurację sprzętową komputera.To nie jest problem oprogramowania tylko sprzętowy.
  • #19
    Kolin101
    Level 10  
    Przecież wszystko masz podane w danych z everesta. Ale dla "leniuchów" daje wszystko w kupie

    Płyta główna: Asus M2N68-AM SE2
    Procesor: AMD Athlon 64 X2 3100MHz 6000+ (Black edition) Zegar w biosie ustawiony 200 x 15.5
    Karta grafiki: Asus EAH3650 Silent Magic 512 (wersja z chłodzeniem pasywnym)
    Karta dźwiękowa jest zintegrowana na płycie
    RAM: 2GB (1x 1GB Kingmax DDR2-533 i 1x 1GB GoodRam DDR2-800)
  • #20
    Kolobos
    IT specialist
    Na screenach nie widac skokow obciazenia procesora, jak i samego obciazenia. Dlatego nie wiem jaki masz problem?

    Uzyj HdTune (nie pro) i daj screeny ze wszystkich zakladek programu.
  • #21
    Kolin101
    Level 10  
    ale mam "na sucho" przeskanowac tzn bez włączonej gry czy mam zrobić screena podczas cięcia się gry ?
  • #22
    Kolobos
    IT specialist
    Screen z Process Explorer powinienes zrobic podczas ciecia, a screeny z HdTune przy wylaczonej grze.
  • #23
    Kolin101
    Level 10  
    z process explorer'a i podczas ciecia i nie dałem więc chyba ok. A z HD Tune mam te same próby dla obu dysków robić ?
  • #24
    makkak
    Level 19  
    A instalowałeś tego XP przy odłączonym necie? Ja kiedyś nieopatrznie nie odłączyłem i chwile po pierwszym uruchomieniu już coś się złapało, widzę że dostajesz rady w stylu wyłączenia antywirusa i aktualizacji, a ja radzę zrobić czystą instalację (jak walka się nie powiedzie) w taki sposób:

    - instalacja z odłączonym kablem od neta (system ze zintegrowanym SP3, jeśli nie masz to pobierz sobie taki obraz z netu (jeśli masz oryginalny system to nie jest to problemem ani piractwem) lub wykonaj samodzielnie),
    - świeża instalka antywirusa ściągnięta na kompie na 100% czystym (odpalenie linuxa live, pobranie, zapisanie na sformatowanym przez niego penie w systemie FAT32),
    - zaraz po instalacji i pojawieniu się pulpitu instalujesz antywirusa z pena, NIE WCHODZISZ NA INNE DYSKI,
    - po instalacji skan całego systemu antywirusem.

    Jak po takiej zabawie nic się nie poprawi to problem może być sprzętowy (ale objawy na to nie wskazują) ewentualnie sprawdź jeszcze czy dysk masz w DMA i czy SMART czegoś nie pokazuje, sprawdź pamięć memtestem (do znalezienia np. na płycie z clonezillą).
  • #25
    Kolin101
    Level 10  
    wszystko ok tyle że to o windows 7 chodzi. Co do instalacji bez neta mam neostrade więc trzeba się połączyć by mieć dostęp do internetu, ale przed tym trzeba zainstalować stery do modemu itp. Jak skończy HD Tune skanować (gdzieś jeszcze godzina) dam screeny.

    Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

    Dobra mam screeny:
    skoki użycia procesora do 100%
  • #26
    Kolin101
    Level 10  
    Nikt nie widzi na tych screenach niczego niepokojącego ?
  • #27
    iagre
    Level 35  
    Sprawdź jakie jest zużycie RAMu w trakcie postojów systemu i który proces używa najwięcej SWAPa.
    Jeśli masz możliwość to dołóż RAMu - 2GB dla Win7 to minimum a dla optymalnej pracy (bez zacięć) powinien mieć więcej.
    Jeśli masz możliwość to sprawdź tnące gry z inną kartą graficzną.
  • #28
    adamadi33
    Level 43  
    Dokończ konfiguracje, podaj temperatury z bios.
  • #29
    Kolin101
    Level 10  
    ale chodzi o to że przed zmianą płyty głównej nic się nie cięło ani na XP ani na Win 7
    Co do temperatur z biosu to nie wiem czemu je mam dawać skoro muszę przed tym rozgrzać podzespoły a potem uruchomić komputer na nowo, wejść w bios i sprawdzić je a w tym czasie (pewnie około 1-2min) wiatraki i radiatory zdążą już część ciepła rozprowadzić co zaniży odczyty. A i jak to mam dokończyć konfigurację ? konfiguracje czego ?
  • #30
    beo
    Level 36  
    Nie podałeś marki oraz mocy zasilacza, oraz jego napięć mierzonych miernikiem podczas obciążenia. Po zmianie płyty, nakładałes świeżą pastę na procesor?