witam. mam volvo 440 91 rok z silnikiem 1,7 na pelnym wtrysku (taki silnik byl tez w renault bodajze 19). jest przerobiony na gaz. problem jest nastepujacy: rano zawsze odpala odrazu, jak jest cieply tez nie ma problemu z odpalaniem. jezeli go odpale na benzynie i nie ruszam go to caly czas bedzie chodzil, na gazie bez ruszania zgasnie przy okolo 30 stopniach na silniku,pozniej trzeba troszke odczekac i odpali. problem robi się gdy odpale go rano i zaczne nim jechac po lekkim rozgrzaniu oczywiscie (mowa teraz o jezdzie na benzynie,zreszta na gazie jest tak samo),auto nie chce jechac, jest bardzo mulowate, tak jakbym jechał na recznym,gdy puszcze na chwile noge z gazu i wcisne sprzeglo to auto momentalnie zgasnie. i tak jest za kazdym razem gdy wcisne sprzeglo i zdejme noge z gazu. gdy auto jest rozgrzane to ta sytuacja robi się rzadziej i robi się zazwyczaj gdy np jade pod lekka gorke i po dojechaniu na wzniesienie wciskam sprzeglo to auto momentalnie zgasnie (czyli wtedy gdy ma ciezej).czytalem o podobnym przypadku w jakims fordzie i ktos mowil ze moze byc uszkodzony przewod jakis ktory odpowietrza skrzynie korbowa. czy moze byc to u mnie tez? jezeli tak to jak to wyglada w moim silniku, w ktorym miejscu dokladnie sie on znajduje? a moze to cos innego? prosze o podpowiedzi. swiece, przewody w n,kopulka i palec sa wymienione. silnik krokowy i czujnik temperatury (ssania)tez. Zrobilem odczyt bledow - wyszedl kod 412 - czyli informacja od czujnika pelnego otwarcia przepustnicy, a przeciez nie jest wogole otwarta. po zresetowaniu wychodzi kod 111,czyli wszystko ok,ale po ponownym przekreceniu stacyjki (bez odpalania) i znowu odczytuje kod o otwartej na maksa przepustnicy. nie moge dopatrzyc sie gdzie jest ten czujnik pelnego otwarcia przepustnicy, widze tylko zlacze od potencjometru (3 zylowe). gdzie mam szukac tego czujnka? w informacji serwisowej mam wskazowke ze prawdopodobnie kabel od tego czujnika jest przerwany, ale gdzie on jest? prosze o wskazowki. dziekuje