Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Bosch SRI45T35EU/09 pobiera za mało wody

migrab_11 09 Sie 2011 22:45 12098 12
  • #1 09 Sie 2011 22:45
    migrab_11
    Poziom 8  

    Cześć,
    mam problem ze zmywarką Bosch SRI 45T35EU/09, która pobiera za mało wody do prania i śmigła nie obracają się.
    Sprawdziłem:
    - zmywarkę dolewając "ręcznie" wody i wtedy chodzi ok
    - elektrozawory (1 na wężu, 2 przy zbiorniku soli) - wszystkie sprawne
    - pompa wodna sprawna, kondensator wymieniony i bez zmian
    - płaszcz wodny i części przez którą woda jest pobierana do zmywarki czyste, bez osadów, płaszcz jest jedynie brudny w kanale odpowietrzającym rurę odpływową (zdjęcia)
    Zmywarka Bosch SRI45T35EU/09 pobiera za mało wody Zmywarka Bosch SRI45T35EU/09 pobiera za mało wody

    Wydaje mi się, że zawór (ten z niebieskim łącznikiem-zdjęcie) zbyt szybko odcina dopływ wody.
    Zmywarka Bosch SRI45T35EU/09 pobiera za mało wody

    Gdzie szukać przyczyny?
    Pozdrawiam,
    Michał

    1 12
  • #3 11 Sie 2011 17:54
    migrab_11
    Poziom 8  

    Fakt tego wątku akurat nie znalałem, ale hydrofor (lekko zakamieniony) był oczyszczony razem z płaszczem, rura D ze schematu czysta.
    Może faktycznie to wina zaworka, o którym pisze RC-BOY. Rozumiem, że jest on tej części płaszcza, która u mnie jest akurat zanieczyszczona.

    Gdyby folia od płaszcza się przerwała, czym da się to skleić?

    0
  • #4 13 Sie 2011 09:45
    sujka5
    Poziom 26  

    raczej niczym tego nie skleisz....uważaj na tą część bo jest dosyć droga wyczyść presostat oraz wąż łączący go z komorą....

    0
  • #5 16 Paź 2011 09:40
    migrab_11
    Poziom 8  

    Witam po 2 miesiącach zmagań zmywarka dalej nie działa prawidłowo. Płaszcz i hydrofor czyste. Wszystko wskazuje na to, że membrana w części K hydrofora zbyt szybko się podnosi i odcina dopływ wody. Gdy ją przytrzymam i mikroprzełącznik się nie załącza woda nalewa się do pełna i jest ok. Próbowałem przytrzymać ją sprężynką, ale raz działa a raz nie - trudno jest dobrać odpowiednią siłę nacisku. Czy macie jeszcze jakieś sugestie co można sprawdzić?

    Czy ktoś wie jak działa ten mikroprzełącznik. Czy odcina dopływ wody w momencie włączenia (podniesienie membrany) czy dopiero gdy membrana opada?

    0
  • #6 16 Paź 2011 22:31
    zhudomel
    Specjalista AGD

    migrab_11 napisał:
    rura D ze schematu czysta.
    A czy ta rura (karbowana, ok. 25-30cm) została całkowicie wymontowana i wyczyszczona? Jeżeli nie to trzeba to zrobić.

    0
  • #7 17 Paź 2011 12:54
    migrab_11
    Poziom 8  

    jeżeli masz na myśli rurę, która wychodzi z hydrofora (otwór D) to tak.

    0
  • #8 18 Paź 2011 16:33
    RC-BOY
    Poziom 15  

    Witam klasyczny problem z prowadnikiem BOSCH SIEMENS . Nie będzie chodzić prawidłowo i pobierać wodę póki nie wyczyścisz zaworka prowadnika. To ta czarna plama u góry prowadnika, Ja czyszczę bez ingerencji typu rozwiercanie , ale to trochę trwa . Należy od strony spustu wody prowadnika nasypać tak około dwie trzy łyżki stołowe kreta w granulkach , poruszając prowadnikiem starać się zasypać zawór , następnie zalać małą ilością wody (zimnej), tak aby zalać całą ilość środka i poziom wody był około 2-3 cm wyżej jak kret. Oczywiście prowadnik musi być odwrócony do góry nogami by środek wciekał w zwór . Najlepiej odstawić na parę godzin. Potem albo się powtarza po wylaniu i wypłukaniu środka , albo ciężka praca czyli wylewam środek , nalewam około jedną trzecią wody do rury prowadnika , zatykam dłonią dwa wyloty rur , drugą ręką łapie prowadnik w miejscu zaworka i szybkimi posuwistymi ruchami wstrząsam wodę w prowadniku co powoduje odrywanie i wypłukiwanie brudu w zaworku. I tak z godzinę lub dwie i prowadnik czysty.
    Drugą metodą jest rozwiercenie plastyku nad zaworkiem fi 8 lub 10 , wypłukanie zaworka przez otwór i zaklejenie otworu ( klej w sztyfcie na gorąco) .

    Uwaga , folii w żadnym wypadku nie można uszkodzić.

    Oba sposoby wypraktykowałem i sprawdziłem .

    0
  • #9 18 Paź 2011 17:23
    migrab_11
    Poziom 8  

    Zaworek jest na 100 % czysty, cały płaszcz również. Przyczyna tkwi gdzie indziej a mi już ręce opadają.

    1
  • #10 18 Paź 2011 17:40
    RC-BOY
    Poziom 15  

    Słuchaj na fotce zaworek w prowadniku (płaszczu ) jest zawalony brudem (czarny) dlatego podczas nabierania wody nie ma odpowietrzenia komory i tworzy się nadciśnienie dlatego szybciej działa wyłącznik ciśnieniowy. Dlatego nie ma rady należ wyczyścić wskazany zaworek w płaszczu , musi luźno latać taki czerwony kapturek w zaworku. Jak nie to zakup płaszcza nowego a to duży wydatek. Jest jeszcze jedna możliwość , wyślij na PW skąd jesteś to może jak blisko to przyjadę i Ci naprawię.

    2
  • #11 03 Sty 2012 22:11
    migrab_11
    Poziom 8  

    Niestety to co pisał RC-Boy nie pomogło. Wszystko jest już wyczyszczone. Wraz z Nowym Rokiem postanowiłem ostatecznie rozprawić się z tą piekielną maszyną. Rozłożyłem ją na czynniki pierwsze. Wszystko wyczyściłem, dosłownie, bo nawet zasobnik na sól. Z całej zmywarki po rozłożeniu została tylko blaszana puszka. Chyba nawet jak z fabryki wyjechała nie była tak czysta. Złożyłem wszystko do kupy i ta cholera nie działa tak jak powinna. Główny problem znikł, tzn. zaczęła pobierać prawidłowo wodę, przynajmniej przy pierwszym pobraniu. A dalej to już samowolka, jak narzazie jestem w trakcie testów, ale wygląda na to, że w pewnym momencie przestaje (lub wogóle nie pobiera) pobierać wodę i pompa miele na sucho.
    Podczas czyszczenia dobrałem się dogłębnie do elektrozaworów na pojemniku z solą. Jeden (ten z czarną gumką) był w środku trochę, a nawet bardzo zardzewiały, chociaż na teście pod napięciem działał, tzn. wciągało go (otwarcie przepływu wody). Zdjęcia przed i po czyszczeniu w załączeniu. Jutro wykonam jeszcze kilka testów na różnych programach i napiszę co i jak.

    Czy płaszcz powinien być pusty czy napełniony cały czas? (mi wydaje się że to drugie, ale u mnie nie napełnia teraz płaszcza wogóle, wcześniej był napełniony cały czas i nawet przy zasilaniu zmywarki nową wodą ta z płaszcza nie ubywała). Czy przyczyną może być ten elektrozawór? Co sądzicie? Może trzeba go wymienić lub jego część. Czy można wymienić tylko sam wkład - widoczny na trzecim zdjęciu. Jest jeszcze sprężynka, ale jej tam brakuje.
    Acha dobry sposób na oczyszczenie sprężynki z rdzy to zanurzenie w gorącym kwasku cytrynowym. Ja z braku kwasku użyłem prawdziwego soku z cytryny.

    Pozdrawiam,
    Michał

    Zmywarka Bosch SRI45T35EU/09 pobiera za mało wody

    Zmywarka Bosch SRI45T35EU/09 pobiera za mało wody

    Zmywarka Bosch SRI45T35EU/09 pobiera za mało wody

    0
  • #12 04 Sty 2012 21:20
    TomekCarlos
    Poziom 26  

    Bywa że przyczyną jest właśnie ten zawór - przepuszcza on wodę i płaszcz nie jest w stanie napełnić się. Jest to oddzielna część zamienna którą można dokupić.

    1
  • #13 06 Sty 2012 14:13
    migrab_11
    Poziom 8  

    Podczas składania elektrozaworu ze zdjęcia zapomniałem włożyć do środka sprężynkę (schowała się na podłodze pod szafkę). Przez to zawór nie działał prawidłowo. Na szczęście w płaszczu nie było wody, więc wyciągnąłem go szybciutko. Teraz wszystko jest ok i działa. Zobaczymy jak długo bo pewnie znowu zardzewieje i padnie, a nowy jak znam życie to 150 PLN, a przecież to tylko metalowy rdzeń jest do wymiany.

    Pozdrawiam

    0