Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

suzuki vitara 1,6 nie odpala

bogdan-k1 10 Aug 2011 10:14 11914 8
    bogdan-k1
    Level 2  
    Witam.
    mam problem z suzuki vitara 1,6 8 zaworów. Po włączeniu zapłonu cyka przekażnik i auto nie odpali ale nieraz jest tak że przekażnik cichnie i autko odpala wtedy od kopa. To czy jest ciepło czy zimno czy słońce czy deszcz nie ma żadnego znaczenia.
    Może ktoś zna problem i mi pomoże. Ja już nie wiem co może być przyczyną.
    Wymieniłem komputer , kolektor wraz z wtryskiem i zaworki podciśnieniowe. Nic to nie pomogło.
    Jeśli ktoś znz temat to proszę o pomoc ewentualnie kontakt telefoniczny
    608 250 958
    mlinda94
    Level 9  
    Jak cyka ten przekaźnik to zdejmij filtr powietrza i obficie pryśnij w dolot samostaru i spróbuj odpalić, jak odpali i będzie palił się check engine to do sprawdzenia komputer ewentualne jego wiązka do silnika. Mój ojciec miał idento problem, jakiś przekaźnik pykał przy monowtrysku i auto nie chciało odpalić, odpalał tylko po pryśnięciu samostartu i jak się nagrzał to przekaźnik cichł i auto do puki nie ostygło odpalało. Wiem, że już wymieniłeś kompa ale sprawdź dokładnie jego typ bo było ich chyba z 10. U mojego ojca problem rozwiązał elektryk naprawiając owy komputer i teraz vitara śmiga aż miło :-) .
    waldek1106
    Level 14  
    Potwierdzam , była u mnie kiedyś Vitara z wysypanym komputerem i ona także odpalała kiedy na to miała ochotę . Można także podeprzeć się autodiagnozą w tym aucie , możliwości ma niewielkie ale może coś wyjdzie .Lub też dokładny schemat i pomiary .
    lukasz.1889
    Level 21  
    Witam
    miałem taki przypadek i też wina leżała po stronie kompa
    kislo6
    Level 10  
    witam. polecam sprawdzić połączenie masy silnika z masą budy
    gawlo235
    Level 19  
    Cyka przekaźnik i rozrusznik nie kręci? bo tak zrozumiałem ? Czy kręci ,a nie odpala?
    bogdan-k1
    Level 2  
    witam. rozrusznik kręci jak naleję paliwa do gardzieli to odpala. kompa zmieniałem na identyczny i nic nie dało.

Dodano po 3 [minuty]:

a może znacie rozwiązanie z założeniem normalnego gażnika ? bez elektroniki
    gawlo235
    Level 19  
    A pompa paliwa sprawdzona ? włącza się podczas kręcenia rozruchem?
    misiek1911
    Level 11  
    sprawdź kostki za tylną lewą lampom