Widzisz kolego kazimierzbrejta i to jest w miarę poprawna odpowiedź ( nie uwzględnia jeszcze wszystkiego), A nie jak powiedziałeś dwa razy. Idealnym rozwiązanie jest jak powiedziałem dopasowanie sprężarki na wymiar. W większości wypadków jest to utopia Nie do zrealizowania. A przy projektowaniu instalacji sprężonego powietrza i doboru sprężarki lub sprężarek do niej należy się kierować pobór powietrza stały i dorywczy jego natężenie w czasie i rozkład oraz ubytki instalacji i zużycie maszyn i urządzeń z niego korzystających i wiele innych.
andrzej lukaszewicz wrote: Tylko nie daj tej roboty byle komu- konieczne uzgodnienie kierunku wirowania przed uruchomieniem. Chwila pracy na odwrotnych obrotach i "śrubę" trafi szlag...
Z tego co wiem, to te kompresory maja serwisowo możliwość ograniczenia mocy ( i wydatku za razem).
Przy odwrotnych obrotach olej jest wpychany do filtra powietrza i zanim przydarzy się jej coś złego musiał by naprawdę bardo długo pracować, poza tym nie pompuje powietrza. Kierunek obrotów jest zaznaczony strzałką na silniku, więc przy podłączaniu można to zweryfikować w ciągu sekund.
andrzej lukaszewicz wrote: Zadzwoń po prostu do atlas copco i umów sie z serwisantem. Biednego nie stać na tanie rzeczy...Chyba, ze leżysz na kasie...
A co już lokalni dilerzy AC nie istnieją, że trzeba dzwonić do Sękocina? Można też wezwać elektryka rozdzielnia jest opisana bardzo dobrze a na jej wewnętrznej ścianie znajdują się schematy całej maszyny no chyba, że ktoś się nie bał i.....
andrzej lukaszewicz wrote: Z tego co wiem, to te kompresory maja serwisowo możliwość ograniczenia mocy ( i wydatku za razem).
Tylko wersja VSD, czyli z zabudowanym falownikiem dobiera prędkość silnika do zapotrzebowania na powietrze. I nic nie trzeba programować ma to zaszyte w sobie użytkownik swoim kodem można pozmieniać parę parametrów odnośnie jej pracy. Serwisant wpisując swój kod dostępu, który jest taki sam dla danego typu sterownika może trochę więcej.