Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

opel vivaro 1.9cdti 2006r swieca kontrolki abs,reczny, stop i serwis

orzeszek74 11 Aug 2011 21:23 23407 17
    orzeszek74
    Level 10  
    witam mam opla vivaro 1.9 cdti 2006.
    mam problem z autem jak jade zapala sie abs, serwis, stop, reczny i predkosciomierz spada do zera za chwile zapala sie kontrolka podgrzewania chwile swiecą i gasną i tak co raz, raz jest dobrze dwa trzy dni i znowu pojawi sie problem
    Po podłaczeniu do komputera wyskakuje to; usterka sporadyczna
    usterka nieokreslona . Nie wiem co mam juz robic pomoże ktoś
    z góry dziekuję.
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Uparty jesteś widzę.

Pod co podłączone to było? Co ta za błędy? Gdzie występują? Co już sam sprawdziłeś?
    orzeszek74
    Level 10  
    pod komputer .. nie wiem co to za bledy gzie bym nie pojechal z tym autem zawsze wyskakuje usterka sporadyczna nie okreslona

Dodano po 3 [minuty]:

bylem nawet w serwise opla ...... tam dopiero oczy zrobili
    Przemo9826
    Bo jeździsz do stodołowych fejsiarzy którzy tylko mają jakiś komputer za 50 zł z allegro a w dodatku nie wiedzą za co się zabierają, a Ty tak dziadujesz i zostawiasz tu stówkę tam stówkę, zamiast pojechać do prawdziwego warsztatu, albo ASO.

Nie pomożemy Ci bo nie mamy jak, Ty nie wiesz nic na temat tego samochodu, i nic nie potrafisz sprawdzić.
    orzeszek74
    Level 10  
    pisalem ze bylem w serwisie opla ..... to samo tam ..stawiali na sterownik abs ale na 100%
    nikt mi pewnosci nie daje ,,, to jedna a drugie a kasy nie zaluje
    Przemo9826
    No to grzej do tego aso, umów się z nimi tak że jeśli wymienią sterownik ABS i problem zniknie płacisz za usługę i sterownik, jeśli po wymianie problem nie zniknie nie płacisz za sterownik, a oni szukają dalej.

Natychmiast popraw pisownię!!
    orzeszek74
    Level 10  
    to jest najmniejszy problem jechac .. opel sobie zyczy 1800 ZALICZKI za sterownik plus 1000 za podlaczenie sie przez tacho no i koszty wymiany, koszt calego sterownika to 1846zl sorki za pisownie nie mam polskich znakow

Dodano po 57 [sekundy]:

2846 za sterownik sorki
    Przemo9826
    No to używkę na pewno Ci zamontują, jak im dostarczysz.

Z lewej strony okna edycji masz "znaki inżynierskie" są tam polskie znaki, dodatkowo masz opcję sprawdzania pisowni, a wielkie litery na każdej klawiaturze można użyć.
    orzeszek74
    Level 10  
    Nie chodzi czy stare czy nowe tylko czy to na 100% jest to .Tak będe wydawał bez konća.

Dodano po 8 [minuty]:

Może ktoś miał podobny przypadek .

Dodano po 21 [minuty]:

https://obrazki.elektroda.pl/8867624300_1313093895.jpg

Czy ktoś wie jak się nazywa ta część na rysunku symbol,,B'' silnik opla vivaro 1.9 cdti.
    bartez844
    Level 20  
    jezeli jest z prawej strony jak patrzysz na silnik mocowan na obudowie ECU to elektroawór sterując podcisnieniem turbo
    wojtek0103
    Level 1  
    witam u mnie bylo cos podobnego ale w renówce z motorem 2,5 w dieslu-wymienilem klocki i wyczyszczone zostaly czujniki abs przy wszystkich kolach-po tyóch zabiegach wszystko dziala normalnie.pozdrawiam
    lzaborowski
    Level 2  
    Odświeżam wątek - mam taki sam objaw jak w temacie. Dodatkowo zrzuty z komputera pokładowego. Ma ktoś jakiś pomysł? opel vivaro 1.9cdti 2006r swieca kontrolki abs,reczny, stop i serwis opel vivaro 1.9cdti 2006r swieca kontrolki abs,reczny, stop i serwis opel vivaro 1.9cdti 2006r swieca kontrolki abs,reczny, stop i serwis opel vivaro 1.9cdti 2006r swieca kontrolki abs,reczny, stop i serwis
    Mój Vivaro z 2005 roku - do tej pory super. Objaw pojawił się w czasie jazdy - najpierw raz było ok, raz kontrolki i licznik na "zero" aż w końcu już cały czas się palą kontrolki i licznik "na zero"
    lzaborowski
    Level 2  
    Witam,
    w wątku przedstawiłem zdjęcia z urządzenia diagnostycznego - a nie jak napisałem z "komputera pokładowego" - moja pomyłka. Jeżeli chodzi o jakość zdjęć - to jak się kliknie na zdjęcie to wszystko dobrze widać, jakie błędy mi pokazało po podłączeniu wtyczką z autem. dodatkowo jeszcze jedno zdjęcie (załącznik-20170304_142527.jpg) opel vivaro 1.9cdti 2006r swieca kontrolki abs,reczny, stop i serwis20170304_1..527.jpg Download (1.88 MB) .
    Jeżeli chodzi o świadomość, hmm no nie mam, nie jestem mechanikiem ale nie chciałbym aby mnie naciągano niepotrzebnie na koszty. Samochód chodzi normalnie, nie ma spadku mocy, nie kopci, nie dymi, żadnych objawów złej pracy - jedynie co nie chodzi to : prędkościomierz, licznik kilometrów (zarówno przebiegu dziennego jak i całkowitego) oraz palą się kontroli jak na zdjęciu (załącznik 20170304_171909.jpg) opel vivaro 1.9cdti 2006r swieca kontrolki abs,reczny, stop i serwis20170304_1..909.jpg Download (3.84 MB) . Usterka pojawiła się w czasie normalnej jazdy, najpierw raz było ok, raz nie działało. teraz po przejechaniu ok 350 km nie działa wcale - jest jak na zdjęciu. Co może być tego przyczyną? Coś czytałem o czujniku ABS, co prawda wyszukałem wątek do vektry ale może to to? Z góry dziękuję za sugestie i poświęcony czas
    genek1000
    Level 35  
    lzaborowski wrote:
    Jeżeli chodzi o świadomość, hmm no nie mam, nie jestem mechanikiem ale nie chciałbym aby mnie naciągano niepotrzebnie na koszty

Świetnie - czyli według ciebie mechanicy i elektrycy to naciągacze :!: :?:
    Widzisz też nie jestem dentystą a boli mnie ząb i nie zamierzam pisać na forach jak go wyleczyć a też nie chciałbym żeby narażano mnie na niepotrzebne koszty :cry: . Jeśli nie masz bladego pojęcia to poszukaj w okolicy dobrego elektryka i daj mu zarobić .
    Poza tym jeśli masz jakiekolwiek pojęcie to masz już odczytane błędy ABS, masz wujka Go.....e. Narzędzia do reki i do dzieła .
    Jestem pewny na 90% że twoją usterkę uda się naprawić bez wymieniania jakichkolwiek części ( uszkodzona instalacja) .
    Powodzenia. :D
    lzaborowski
    Level 2  
    Nie rozumiem po co ta ironia :( Szybciej było by by napisać: sprawdź to, to i to bez zbędnych komentarzy ale i tak mimo wszytko dziękuję za odpowiedź
    WjacekW1
    Level 11  
    Witam.Sprawdź w komorze silnika w skrzynce bezpieczników pod zbiornikiem wyrównawczym jest tam skrzynka z bezpiecznikami przekaźnikami i kostki.U mnie było tam zaśniedziałe wyczyściłem i wszystko było OK.
    veithomas
    Level 2  
    Jestem właścicielem Vivaro 2006 1,9. Rok temu miałem taką samą awarię. Zapłaciłem 800 zł za dwa dni szukania, wymieniana mas i ostatecznie przyczyną okazała się skorodowany pin, jeden pin w kostce od ABS u. Powód jest taki że te samochody maja fabrycznie przeciekajace podszybie i podczas deszczu woda, wilgoć dostaje się do skrzynki z przekaźnikami znajdującymi się pod zbiornikiem wyrownawczym płynu chłodniczego.
    Mam nadzieję że pomogłem i że zaoszczędzisz parę stowek. 😁