Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dość specyficzna organizacja sieci. Proźba o ocene.

mnd017 12 Aug 2011 00:21 844 2
    mnd017
    Level 11  
    Witam,
    Nie chce mi się opisywać całego projektu, którym się zajmuję. Opiszę tylko konkretnie problem: Mam nadzieje, że wystarczy:

Schemat poglądowy. Proszę o wyrozumiałość, to forum dla początkujących:)
    Dość specyficzna organizacja sieci. Proźba o ocene.
    Laptop2: Tutaj zainstalowana jest aplikacja hostująca serwisy WCF. Jeden z serwisów WCF pozwala wysłać email (System.Net.Mail) nic specjalnego.
    Laptop1: Tutaj zainstalowana jest aplikacja, która "woła" metody z Laptopa2.
    WCF Service nie ma żadnych zabezpieczeń (No-security), łączy się przez TCP/IP.

Kilka pytań do niego:
    1. Czy można tak ustawić Laptop1, że mimo, iż jest w sieci podłączonej do internetu, zablokować mu dostęp do internetu?
    2. Czy Laptop1 po zablokowaniu dostępu do internetu, ciągle będzie mógł korzystać z usług sieciowych hostowanych na Laptopie2?
    3. Czy Laptop1 po zablokowaniu dostępu do internetu, będzie mógł odbierać pocztę klientem Outlook z serwera "Serwer Email"? Tzn serwera email, zainstalowanego w tej samej sieci lokalnej?
    4. Czwarte, Czy Laptop1 po zablokowaniu dostępu do internetu, jest w 100% bezpieczny? Tak jakby do internetu nie był podłączony?

5. Piąte podsumowujące, (o ile pierwsze 3 pytania będą pozytywne).
    Czy jest zatem możliwe, aby komputer bez dostępu do internetu mógł odbierać i wysyłać pocztę email?

Z góry dzięki za czas i pomoc.
  • Helpful post
    krru
    Level 33  
    mnd017 wrote:
    Witam,

Witaj.

mnd017 wrote:

1. Czy można tak ustawić Laptop1, że mimo, iż jest w sieci podłączonej do internetu, zablokować mu dostęp do internetu?

Usunąć w konfiguracji sieci bramę domyslna , tj. wpisać tam 0.0.0.0.
    Dobrze byłoby też zablokować jego IP na firewallu.

mnd017 wrote:

2. Czy Laptop1 po zablokowaniu dostępu do internetu, ciągle będzie mógł korzystać z usług sieciowych hostowanych na Laptopie2?

Oczywiście.

mnd017 wrote:

3. Czy Laptop1 po zablokowaniu dostępu do internetu, będzie mógł odbierać pocztę klientem Outlook z serwera "Serwer Email"? Tzn serwera email, zainstalowanego w tej samej sieci lokalnej?

Tak.

mnd017 wrote:

4. Czwarte, Czy Laptop1 po zablokowaniu dostępu do internetu, jest w 100% bezpieczny? Tak jakby do internetu nie był podłączony?

Nie, bo jakeś wirusy moją przejść np. pocztą. Co prawda nie będą mogły połączyć się
    z internetem, ale będą mogły wysłać np. spam.

mnd017 wrote:

5. Piąte podsumowujące, (o ile pierwsze 3 pytania będą pozytywne).
    Czy jest zatem możliwe, aby komputer bez dostępu do internetu mógł odbierać i wysyłać pocztę email?

Tak. Kiedyś miałem taką konfigurację, że komputer bez TCP/IP mógł odbierać i wysyłać pocztę internetową. Miał po prostu sieć DECNet, a inny komputer w sieci potrafił przełożyć
    pocztę DECNetową na internetową. Dawno temu podobnie było z Bitnetem.

Podobnie w innej firmie tak skonfigurowałem sieć, że komputer podłączony do internetu i sieci wewnętrzej (dwie karty) miał wyłączone przekazywanie pakietów, a chodził na nim serwer pocztowy, squid oraz kilka pojedynczych bramek na zewnętrzne adresy.

Komputery w sieci lokalnej nie miały bezpośredniego dostępu do internetu, ale chodziła poczta i prawie całe www.
    mnd017
    Level 11  
    Dzięki wielkie za odpowiedź.