Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sygnał wideo atmega16 transmitowany kablem Composite video

12 Sie 2011 11:29 899 4
  • Poziom 18  
    Witam, próbuje na atmega16 wygenerować sobie prosty sygnał wizyjny. Transmitowany będzie on kablem "Composite video" . Posiłkuję się tutaj stroną http://www.rickard.gunee.com/projects/video/pic/howto.php. Natknąłem się jednak na pewien problem. W owym artykule pokazane jest jak generować prosty sygnał rysujący 3 pionowe kreski. Początek programu wygląda tak

    movlw COLOR_SYNC ;get sync level (1)
    ;**** 4us sync ****
    movwf VIDEO_PORT ;set port value(1)
    movlw 3 ;setup delaytime
    DELAY ;delay for 3us (9)
    movlw COLOR_BLACK ;get black level (1)

    nie wiem jednak o co chodzi z pierwszą wartością "get sync level (1)" co tutaj pobierać. Później sprawa jest prosta bo w odpowiednich odstępach czasu generować wystarczy jedynki na odpowiednich portach. Pytanie o co chodzi z tym początkiem. Bardzo bym prosił o dokładne wyjaśnienie tego tematu bo dopiero zaczynam zabawę z sygnałami video.
  • Poziom 18  
    Yhym rzeczywiście. Mam jeszcze małe pytanko czy jeśli używam rezonatora wbudowanego 16Mhz to po wywołaniu instrukcji "delay_us(4);" będzie to pauza 4uS?
  • Moderator Mikrokontrolery Projektowanie
    prociomen007 napisał:
    Mam jeszcze małe pytanko czy jeśli używam rezonatora wbudowanego 16Mhz to po wywołaniu instrukcji "delay_us(4);" będzie to pauza 4uS?

    Tak jeżeli prawidłowo zadeklarujesz zegar w projekcie lub kodzie - punkt 3 tutaj:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/bledy-kompilacji-programu.html

    A Atmega16 nie ma czasem tylko 8MHz na wewnętrznym? - sprawdź.
  • Moderator na urlopie...
    No w skrajnych przypadkach, manipulując rejestrem osccal można wykręcić na wewnętrznym oscylatorze nawet i ponad 16MHz - było w temacie o uProgu ;-)
    Ogólnie do autora - jeśli częstotliwość zadeklarowana w kompilatorze jest zgodna z rzeczywistą to uzyskasz takie opóźnienie.