Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie

marekbialy 24 Nov 2004 16:21 124491 115
Renex
    electro
    Level 18  
    gacopiesz wrote:
    raczej z AC na DC

Napięcie rozruchowe jest wyższe niż robocze, a na przetwornicy jest naklejka. Interpretuj to jak chcesz :) Być może dzięki AC podczas pracy elektrody w palniku rozgrzewają się równomiernie

• Renex
    maciejwawa
    Level 13  
    Witam,
    Moja lampa wyłącza się po 30 -40 minutach, i to nie zawsze. Zmieniłem palniki ale nie pomogło. Czy macie jakieś pomysł ? Audi a6 2001r oryginał ksenon. Mogą to być zimne luty? Nie mam symbolu ( jeszcze się nie zabierałem za wyjęcie lampy). Proszę o jakieś sugestie.
    arennnnn
    Level 11  
    Witam!
    Piszę, z czystej chęci zasięgnięcia porady, bo niestety nie pomogę, ze względu na małą wiedzę na temat palników.
    Aktualnie mowa o 5DV 008 290-00, właśnie dostałem taką do "zobaczenia" od kolegi, wyjęte prosto z Dodge'a. po rozebraniu, gołym okiem widać, że spalony całkowicie jest element o oznaczeniu 76129D niżej jest jeszcze jakieś oznaczenie zaczynające się od 7 i kończące chyba na 1, dokładnie nie widać bo w tym miejscu jest wytopione. Prawdopodobnie będzie to http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/52857/FAIRCHILD/HUF76129D3.html Świeciłem po necie w celu kupienia tego i tu jest problem, bo w Polsce słabo a za granicą nic pewnego. Czy da radę wstawić tam jakiś zamiennik? jak tak to jaki?
    Z góry dziękuję, za wszelkie podzielenie się wiedzą!
    electro
    Level 18  
    Szukaj na starych plytach głownych
  • Renex
    arennnnn
    Level 11  
    No ok, a co jak po przejrzeniu starych płyt głównych nie znajdę nic (już kilka mam za sobą)? Czy ktoś jest w stanie dobrać zamiennik?
    elektronik000
    Level 19  
    Mam do naprawy przetwornicę VALEO.
    Po podaniu napięcia na wejście, słychać 2 cyknięcia w odstępie 2 sekund. Przetwornica nie była zalana i nie ma śladów zalania.
    Przetwornica siadła kilka dni po wymianie żarników (OSRAM XenArc D1S)

Załączam fotografie.

Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie

Ma ktoś doświadczenie z naprawą takich przetwornic?

Robiłem pomiar na 4 kluczach IGBT i jeden z tranzystorów przepuszcza na teście diody, COM(-) na kolektor a V(+) na baze, miernik pokazuje ~900, na pozostałych 1 (brak przejścia). Chociaż nie wiem czy ta metodologia pomiaru jest poprawna.
    gregor37
    Level 1  
    Witam!! Mam takie pytanko,mam nie działającom przetwornicę valeo w A4 B5.W środku płytki wyglądają jak nowe i nawet dochodzi do nich prąd,ale nie świeci żarnik.A chciałem dodać że oprawka tam gdzie zakłada się żarnik trochę śmierdzi.Nie mam pojęcia co to może być.Proszę o pomoc! Czy da radę ją zregenerować? Pozdrawiam!
    arektgm
    Level 2  
    Witam! Zepsuła mi się prawa przetwornica w megane CC 2004r. Widnieje na niej symbol LAD5G 89030469, mam pytanie czy Istotne przy kupnie nowej/używanej jest to czy pochodzi ona z lampy lewej/prawej, i czy cyfry 89030469 (kt są na przetw oryginalnej-zepsutej) muszą się zgadzać z tymi z przetwornicy kupionej? -mam możliwość kupna przetwornicy z saaba 95 na kt jest symbol LAD5G ale nr inny.
    schabo1978
    Level 10  
    Witam a ja mam takie pytanie do Was czy u mnie xenony działają prawidłowo.
    Odpalam u siebie w passacie xenony,palniki odpalają i roświetlają się przez max 6-7s ,potem świecą jeszcze intensywnie na mocno biały przez około 15s po czym barwa swiatła stopniowo się zmniejsza i pozostaje juz lekko żółta przez cały czas..
    Chodzi mi o to że strumień światła jest dużo bardziej intensywny przez powiedzmy 30s od momentu odpalenia a np po 3 min pracy..
    Palniki kupiłem nowe firmy GE D2S 53500 XENSATION ze sklepu nie z allegro i jestem trochę rozczarowany że nie swiecą na intensywny biały jak sie rozgrzeją,czy to winna palników czy przetwornic jak myslicie...??
    Wiem że najlepiej podmienić palnik i sprawdzić no ale w passacie trzeba sciagac zderzak i troche innych gratów dlatego Was wole zapytac..
    yosquad
    Level 10  
    Witam
    Mam problem z przetwornicą kupiłem na allegro jakąś chińska firmy Hemera i jedna działa normalnie a druga w cale to znaczy żarniki są ok bo obydwa świecą na tej dobrej przetwornicy. Pomierzyłem miernikiem i niby wszystko jest ok tylko na tej kostce to wchodzi kabel czerwony nie pokazuje mi żadnej wartości i nie wiem co to jest za kostka niby na płytce drukowanej jest napisane T2 czyli tranzystor jakiś ale z kąt można znaleźć taki zamiennik ? a może ktoś wie co się psuje w tych przetwornicach ?
    Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie
    mrdread
    Level 12  
    electro wrote:
    gacopiesz wrote:
    raczej z AC na DC

Napięcie rozruchowe jest wyższe niż robocze, a na przetwornicy jest naklejka. Interpretuj to jak chcesz :) Być może dzięki AC podczas pracy elektrody w palniku rozgrzewają się równomiernie

Witam
    Dostałem 2 przetwornice 008-290-00 do sprawdzenia . Okazało się ze są po zalaniu.
    Udało mi się wysuszyć jedną , przykleić odlepiony kondensator.
    Jakie powinno być napięcie wyjścia w takiej przetwornicy . Obecnie mam -125V,+125V, 510V ( bez podpiętego startera ).

Nie jest to za dużo, czy dopiero pod starterem i żarnikiem odpowiednio się ustabilizuje ?

Fotka przetwornicy:

Exodos
    Level 19  
    Podnoszę temat, mam przetwornicę 5DV 008 290-00, po podpięciu zasilania nie działa, po rozebraniu okazało się że wywaliło dwa kondensatory i odpadły od tej podstawki która jest wlutowana w PCB.
    Kondensatory są firmy Nichicon 2.2 uF/400V
    Czy chcąc je wymienić muszę wrzucić takie same, czy o takich samych parametrach lecz innego producenta? Np. taki:

http://www.mercateo.com.pl/p/1091E-725(2d)6954P/Capacitor_Al_SMD_2_2uF_400V_8X10_8.html

emeryt2
    Level 42  
    Wie!!!
    Tu nie chodzi o producenta tylko o dane "taktyczno - techniczne"! Wsadzaj.
    Exodos
    Level 19  
    arennnnn wrote:
    Witam!
    Piszę, z czystej chęci zasięgnięcia porady, bo niestety nie pomogę, ze względu na małą wiedzę na temat palników.
    Aktualnie mowa o 5DV 008 290-00, właśnie dostałem taką do "zobaczenia" od kolegi, wyjęte prosto z Dodge'a. po rozebraniu, gołym okiem widać, że spalony całkowicie jest element o oznaczeniu 76129D niżej jest jeszcze jakieś oznaczenie zaczynające się od 7 i kończące chyba na 1, dokładnie nie widać bo w tym miejscu jest wytopione. Prawdopodobnie będzie to http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/52857/FAIRCHILD/HUF76129D3.html Świeciłem po necie w celu kupienia tego i tu jest problem, bo w Polsce słabo a za granicą nic pewnego. Czy da radę wstawić tam jakiś zamiennik? jak tak to jaki?
    Z góry dziękuję, za wszelkie podzielenie się wiedzą!

Mam dokładnie taki sam problem, u mnie HUF76129D3 ma delikatną dziurkę w środku, tak więc pewnie już nie będzie współpracował, co polecacie jako zamiennik tego układu?
    emeryt2
    Level 42  
    N-kanał , 20A , 30V , 0,016 Ohma DS , logik ultra FET.
    Z tymi danymi do elektronicznego sklepu i sprzedawca wie jaki dobrać.
    Exodos
    Level 19  
    No i klops, okazało się że moja przetwornica jest po zalaniu, dla tego rozwaliło kondensatory i tranzystor, czy jest szansa uratować tą przetwornicę, czy szukać innej?
    SIEKIERA_666
    Level 21  
    Witam
    Mam problem z przetwornicą do BMW firmy AL nr 1 307 329 074.
    W tych przetwornicach najczęściej pada jeden z tranzystorów w mostku IRFSL11N50.
    Po wymianie przetwornica zadziałała ale palnik świeci jak stroboskop dyskotekowy - brak ciągłego światła - częstotliwość błysków na oko jakieś 20 HZ lub więcej. Moc światła jakieś 10%...
    Co jeszcze mogło paść ??

Pozdrawiam
    SIEKIER'a :twisted:
    xtof
    Level 10  
    Witam.

Mam pytanie odnośnie przetwornicy hella 5DV...... Załączyłem foto na którym jest pęknięta część. Co to jest ? Kondensator? i jakie ma parametry ?.

Przetwornica była zalana wodą z reflektora który się "poci". Rozebrałem ją i wyczyściłem, chodziła jakieś 40 minut po czym zgasiłam światła, zapalam a tu nic :(

Czy naprawiać ją, tzn dać do elektronika czy kupić używaną sprawną ??

Lampa już sklejona więc nie ma wody w niej.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie
    mundek79
    Level 9  
    xtof mam pytanie czy naprawiłęs tą przetwornice i jaki koszt naprawy jeśli coś ? proszę o odpowiedz w miarę pilnie
    rafalekrav40
    Level 11  
    Hella 5dv 008 290. Po sklejeniu pastą termoprzewodzącą i ponownym przylutowaniu tranzystora przetwornica wstała i ksenony działają:)
    Prosty zabieg i 200zł w kieszeni.Gdyby komuś padła to taka rada żeby to sprawdzić najpierw.
    DominoAZS
    Level 11  
    Witam! Myślę, że nie ma co zakładać nowego tematu. Niestety i mnie dopadło uszkodzenie przetwornicy Hella 5DV 008 290-00. Oto jakie były objawy:

1. Żarówka migała (nie gasła) na początku i zaczęła gasnąć po kilku minutach
    2. Po przełączeniu włącznika od razu, znowu się zapalała, ale świeciła maks 2 min
    3. W tym momencie nie da się nawet zapalić gdyż tylko mignie na starcie i koniec.

Zauważyłem, że obudowa przetwornicy jest ciepła w momencie gdy druga, sprawna, nawet nie jest chłodna.

Rozebrałem przetwornicę i porobiłem zdjęcia, które prezentuje poniżej.
    Niestety powierzchownie nie widzę żadnego uszkodzenia.

Czy można typować jakiś element do ewentualnej wymiany?

Pozdrawiam

Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie Usterki i naprawa przetwornic do lamp ksenonowych-omówienie
    Arek_D
    Level 11  
    DominoAZS - naprawiłeś tą przetwornicę ? Też mam taka sytuację, że nie widać uszkodzeń na płytce, a nie działa.
    DominoAZS
    Level 11  
    Niestety nie ruszona jest więc kupiłem używaną.
    marcinsz0
    Level 10  
    Czy moze mi ktoś pomóc i powiedzieć co to za element zaznaczony na zdjęciu przetwornicy Hella 5DV 008 290 00 i jaka jest jego wartość ?
    Arek_D
    Level 11  
    Co to za element to nie wiem, ale sprawdź dokładnie ten co zaznaczyłem na zielono - na mojej płytce - "spec" - sprawdzał i wszystko było idealne - żadnych zimnych lutów czy uszkodzonych (według pomiarów) elementów.
    Jednak jak profilaktycznie kazałem mu wymienić ten tranzystor (zaznaczony na zielono) to podczas jego wylutowywania okazało się że był odklejony - a wizualnie nic na to nie wskazywało - wlutował go na nowo i przetwornica działa.
    onepiotr
    Level 25  
    Witam.
    W miejsce 1AC 021 805-00 mam wstawić 5DV 008 856-001 (5DV 008 765-00 zamiennik). Problem w tym że mają inne gniazda. Czy ktoś posiada opis wyprowadzeń (czerw., czar., ziel., bia.)?
    A! do pracy z D1S. Mam od niej kabel z wtyką (czer., czar., żół., ekran).
    Jak je połączyć?