Przetrzyj delikatnie wilgotnym wacikiem i odczytaj opis. Żółty to tantal jakiś. Może ktoś podpowie ile ma pojemności. One czasem samoistnie padają. Na próbę można wstawić normalnego elektrolita.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theretomtim123 wrote:tomek030490 wrote:![]()
Witam naprawiałem przetwornice 5DV widoczna na zdjęciu. Standardowa przypadłość odkleił się ten duży tranzystor, po zalutowaniu przetwornica działała tylko 2 i pół dnia. Po ponownym zdemontowaniu okazało się że ten duży tranzystor jest OK ale jest zwarty DPAC widoczny na zdjęciu oznaczony RHR660N218 za diabła nie mogę zlokalizować go czy to N-MOSFET, a może to jest jakaś dioda proszę o pomoc w zlokalizowaniu tego komponentu. Dodam jeszcze że ten owy komponent ma zwarcie pomiędzy G-D ,pomiędzy D-S jest dioda moim zdaniem to jest N-MOSFET. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Wczoraj zamówiłem kilka tranzystorów N-MOSFET o różnych parametrach.
tomtim123 wrote:
Klient stwierdził ,że sorki ale po dwóch dniach padło , ale nie przetwornica ,tylko padł palnik. To tak informacyjnie. Pozdrawiam.
Arek_D wrote:Co to za element to nie wiem, ale sprawdź dokładnie ten co zaznaczyłem na zielono - na mojej płytce - "spec" - sprawdzał i wszystko było idealne - żadnych zimnych lutów czy uszkodzonych (według pomiarów) elementów.
Jednak jak profilaktycznie kazałem mu wymienić ten tranzystor (zaznaczony na zielono) to podczas jego wylutowywania okazało się że był odklejony - a wizualnie nic na to nie wskazywało - wlutował go na nowo i przetwornica działa.
DzikiLopez97 wrote:Gdzie znajdują się te kondensatory?