Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Indesit WIN 102 PL Zbiornik i elektronika

helmud7543 13 Aug 2011 15:13 4700 11
Renex
    helmud7543
    Level 43  
    Pralka jak w temacie. Zbiornik jest uszkodzony, dziura długości ok 2 cm i szerokości 4 mm, wylewająca się woda zniszczyła elektronikę. Czy taki zbiornik można naprawiać? Jakie by były przewidywane koszty ewentualnej naprawy i wymiany elektroniki i jaki serwis w okolicach Lublina do tego polecilibyście?
  • Renex
  • Helpful post
    Dławik81
    Level 15  
    HMM jest na to rada można by zakleić silikonem albo zespawać plastikiem. Są warsztaty zajmujące się spawaniem plastiku zrobią i małą wstawkę zespawają dziurę .A elektronika mocno uszkodzona można naprawić lub wymienić to wszystko zależy jak mocno moduł uległ uszkodzeniu .Wreszcie można go wymienić na nowy.Możesz zrobić kila fotek płytki modułu i zbiornika to ocenimy co lepiej zdziałać.Co warto naprawić a co kupić nowe.
  • Renex
    helmud7543
    Level 43  
    Fotek narazie nie mogę wstawić. Uszkodzenie (wyrwa którą opisałem w poście wyżej) jest dokładnie na krawędzi między tylnej części z powierzchnią boczną zbiornika. Zdążyłem się dowiedzieć, że nowy moduł kosztuje ok 420 zł. Dzięki za info, wiem przynajmniej, że takie uszkodzenia się naprawia (bo serwisant mówił, że nie ma takiej możliwości). Pralka jest na gwarancji ale narazie podejmowana jest decyzja czy jej unieważnić z powodu uszkodzenia zbiornika - dlatego już chcę się dowiedzieć o alternatywach. Interesują mnie jeszcze orientacyjne koszta takiego łatania/klejenia i regeneracji modułu/kupno używanego oraz adresy odpowiednich zakładów, najlepiej z o okolic Lublina.
  • Helpful post
    Dławik81
    Level 15  
    Hej można to zrobić w własnym zakresie jeśli chodzi o spawanie jeśli posiadasz dostęp do sprzętu służącego do spawania plastików pewnie no i odpowiednie spoiwo i materiał do wypełnienia ubytku , jest tylko jedno zasadnicze pytanie? trzeba wiedzieć jakiego rodzaju plastiku wykonany jest zbiornik. Spawanie wydaje mi się tańsze od zakupu nowego zbiornika chociaż mogę się niestety mylić. A co do modułu elektroniki to zależy jak rozległe są uszkodzenia bo może się okazać ze naprawa przekracza połowę kosztu zakupu nowej elektroniki i wtedy nie ma sensu usprawniać tylko zakup nowej jest wskazany.
    helmud7543
    Level 43  
    Poliplex, nowy zdaje się kosztuje około 600zł - ale to jeszcze nie jest potwierdzona informacja.
  • Helpful post
    Dławik81
    Level 15  
    Drogi ten zbiornik to chyba raczej spawanie uszkodzonego kosztowało by mniej a co do ceny to jest szokująca kawałek plastiku i 6 paczek kosztuje. to masz kolego rozwiązanie naprawić uszkodzony jeśli ten materiał da się spawać dziwna nazwa .No ale cóż dzisiejsza chemia pozwala natworzenie tworzyw sztucznych o złożonym składzie chemicznym i jest ich wiele to byś musiał się spytać speców od spawania plastików .:cry:
    helmud7543
    Level 43  
    A znasz takie zakłady? Bo nie znalazłem.
  • Helpful post
    Gobro
    Level 31  
    W Rzeszowie są , w Przeworsku nie wiem bo tam nie mieszkam.
    helmud7543
    Level 43  
    Szukam w Lublinie ale do Rzeszowa chętnie się przejadę w sprawie konsultacji. Mógłbyś mi wysłać na PW adresy? Jak się dowiem to napiszę też na forum jakie sa możliwości i koszty.
  • Helpful post
    mirofalcon
    Level 25  
    Wystarczy lutownica na gorące powietrze, taką lutownicą zbiorniki klei się znakomicie.
    helmud7543
    Level 43  
    Dzięki za zainteresowanie, pokombinuję i dam znać jak wyszło.
    helmud7543
    Level 43  
    Pralkę udało się na gwarancji wymienić na nową (i to większą bo innej nie mieli :-)). Stwierdzono że stan techniczny świadczy o dbaniu klienta o sprzęt (nawet kamienia na grzałce praktycznie nie było ani rys ani zabrudzeń na obudowie), nie znaleziono też elementu, który rozbił zbiornik - ani w zbiorniku ani w filtrze pompy i to chyba przeważyło o opinii. Cieszę się, że mimo długiego czasu oczekiwania i ekspertyz decyzja była bardzo korzystna :-) Stara została oddana i pójdzie na części (obudowa, silniki, grzałka itp).