Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio w Renault Megane Scenic - przestało działać

kuki22dm 14 Aug 2011 15:55 20115 9
Wago
  • #1
    kuki22dm
    Level 10  
    Witam mam problem z radiem w mojej renówce a mianowicie wróciłem z pracy radyjko grało zgasiłem silnik pod sklepem odpalam auto a radyjko nie włącza się ani automatycznie ani ręcznie dodam iż bezpiecznik z tylu radia sprawdzałem jest ok i tak samo bezpieczniki w samochodzie są sprawne a co najśmieszniejsze odłączyłem te radyjko a podłączyłem oryginalne i tez nie działa wiec co może tkwić w problemie .
  • Wago
  • #2
    Ireneo
    Level 42  
    Jak te bezpieczniki sprawdzałeś?Napięcia na kostce zasilającej są?
  • #3
    powalla
    Moderator of CarAudio
    To juz chyba 3 temat o radiu i klopotach z zasilaniem . Tak jak w pozostalych polecam wziac miernik w lapki , sciagnac opis kostki isso i pomierzyc co trzeba , a nie pisac ''raczej jest'' . Radio w koncu potrzebuje raptem tylko 3 kabelkow aby mozna bylo je uznac za poprawnie podlaczone .
  • Wago
  • #4
    urafal
    Level 2  
    To że to trzeci post to nie znaczy że trzeci raz temat został rozwiązany.

    1. Prawdopodobnie masz to co u mnie się stało. Wywaliło któryś bezpiecznik. ponieważ radio działa w trybie postojowym. i się wyłącza samoistnie co 20 minut. do tego zobacz czy ci działa zapalniczka u mnie nie działa. stało się to przy podpinaniu przetwornicy do gniazdka zapalniczki - poleciało coś i już doczytałem ze to bezpiecznik i ze radio działa w trybie postojowym. ale NIGDZIE nie doczytałem gdzie ten bezpiecznik się znajduje.


    Nadmieniam 15 A w kabinie zmieniony i dalej nic. !!!
    Bezpiecznik od zapalniczki też zmieniony i działa tylko gniazdo pod tylną kanapą
    Renault Scenic 2002 rok 1,9 TDI
  • #5
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    kuki22dm wrote:
    wiec co może tkwić w problemie

    Pewnie drzazga...
    Ciężko wziąć miernik w łapę lub nawet żarówkę i dwa kawałki przewodu i SAMEMU sprawdzić, czy są oba zasilania? Co w tym trudnego? A jeśli coś jest, to sprawę należy oddać komuś, kto wie, co robić, a nie potrafi tylko biadolić.
  • #6
    Scorpio87
    Level 12  
    Podpinam się pod temat.

    Napięcie po stacyjce w porządku, ponad 12 V, brak napięcia podtrzymania przewód w kolorze czerwono-szarym w kostce ISO, radio sprawne bo sprawdzone na krótko. Bezpieczniki OK.

    Schemat instalacji elektrycznej rozwiązał by problem, wiadome dlaczego :) Niestety nigdzie nie mogłem go znaleźć.

    Samochód to Renault Megane Combi 2002 1.6 16V.

    Jakieś porady?
  • #7
    User removed account
    User removed account  
  • #8
    Scorpio87
    Level 12  
    Radio nie jest oryginalne, to Sony CDX-L360.
  • #9
    a-cholewinski
    Level 2  
    bezpiecznik od gniazda zapalniczki-przerabiałem to w scenicu
  • #10
    milejow
    Level 43  
    Motronic wrote:
    A radio jakie, Tuner list, Update list?

    Bez znaczenia radio, Bezpiecznik F7-15A pod kierownicą, nie działa klakson i brak stałego plusa na radiu :D
    Pisałem nie raz żeby sprawdzać probówką bo sprawdzenie w stylu ,,wydaje się dobry,, to można sobie wsadzić w........