Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop Toshiba A200 zawiesza się przy podłączonym zasilaczu.

AdrianoEunectes 15 Aug 2011 12:46 4640 16
  • #1
    AdrianoEunectes
    Level 9  
    Cześć!
    Kilka dni temu kupiłem używanego laptopa Toshiba A200 PSAF5E jak włączam film na necie online to po chwili oglądania komp się wyłącza, jeśli słucham muzyki na youtube czy wrzucie to wszystko spoko, teledyski też mogę oglądać. Chodzi o strony z filmami online. Następna sprawa to taka, że często się zawiesza ale nie jeden raz tylko np 4x pod rząd i dopiero za 5 resetem w miare normalnie funkcjonuje. system zainstalowany na laptopie to Windows 7 32 bitowy.
    A parametry kompa to Intel Pentium Dual At 1.46GHz 1.47Ghz oraz 2GB ramu.



    Czasami używanie tego laptopa jest na prawdę bardzo uciążliwe ponieważ zawiesza się gdy podłącze go do zasilania, jak chodzi na samej baterii to spoko, nic sie nie dzieje a jak tylko podłacze do zasilania to się za moment zawiesza i na nic nie reaguje. Bateria pod zasilaniem normalnie się ładuje i na naładowanej znow mogę pracować bez podłączonego zasilania.

    Dodam, że nie znam się na komputerach i jeśli możecie to prosiłbym o w miarę proste tłumaczenie co mam krok po kroku zrobić a postaram się wszystko wykonać jak należy i dostosować się do waszych rad i ewentualnie proszę powiedzieć ile kosztowałaby naprawa tej usterki.

    Z góry bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem i pomoc.
  • #2
    sebo1_30
    Level 16  
    W pierwszej kolejności wyczyść chłodzenie i jak masz możliwość nałóż nową pastą pod cały układ chłodzenia(procesor, grafika)
  • #3
    AdrianoEunectes
    Level 9  
    Czyli mam rozkręcić laptopa i np odkurzyć odkurzaczem ? Do takowej pasty nie mam dostępu a nawet jeśli bym miał to nie potrafił bym tego zrobić niestety ponieważ się nie znam.
  • #4
    sebo1_30
    Level 16  
    Kup najlepiej sprężone powietrze w sprayu i dmuchnij nim od strony wylotu ukaładu chłodzenia.
  • #5
    AdrianoEunectes
    Level 9  
    Rozkręciłem kompa, wszystko czysto a jak podepne do zasilania to dalej to samo, wiesza się a na baterii elegancko.
  • #6
    Vogelek23
    Level 34  
    sebo1_30 wrote:
    Kup najlepiej sprężone powietrze w sprayu i dmuchnij nim od strony wylotu ukaładu chłodzenia.

    PORADA SZKODLIWA!
    Dmuchanie sprężonym powietrzem w wylot układu chłodzenia grozi spaleniem obwodu sterowania wentylatora!

    Do autora: podaj oznaczenie kodowe płyty głównej.
  • #7
    sebo1_30
    Level 16  
    Kolego zapomniałem dodać ale to chyba oczywiste że trzeba taki zabieg zrobić na wyłączonym laptopie. A dodam iż nawet jeśli laptop jest włączony to osobiście niejednokrotnie czyściłem w ten sposób układ chłodzenia i nigdy nic nie uszkodziłem. Banalna sprawa ale załóżmy że z nadmiaru brudu w układzie chłodzenia wentylator zatrzymuje się i co? Niejednokrotnie a nawet prawie zawsze nic się nie dzieje. Po wyczyszczeniu wszystko działa prawidłowo. Kolego vogelek jeśli kolega poda dokładne oznaczenie płyty to proszę pomóż bo nie wydaje mi się że to wina układu chłodzenia skoro lapek na baterii działa prawidłowo.
  • #8
    Vogelek23
    Level 34  
    sebo1_30 wrote:
    Kolego zapomniałem dodać ale to chyba oczywiste że trzeba taki zabieg zrobić na wyłączonym laptopie.

    To niestety nie wystarczy - należałoby dodatkowo odłączyć wentylator od płyty głównej.
    Ponadto wtłaczanie kurzu do środka laptopa jest pomysłem co najmniej irracjonalnym, by nie określić tego dosadniej.
  • #9
    AdrianoEunectes
    Level 9  
    Może zadam głupie pytanie ale na prawdę się nie znam, gdzie mam szukać oznaczeń płyty głównej ?
  • #10
    Vogelek23
    Level 34  
    AdrianoEunectes wrote:
    gdzie mam szukać oznaczeń płyty głównej ?

    Zasadniczo, na płycie głównej - nadrukowane na laminacie.
    Jeśli zaś pod pamięciami RAM jest naklejka, a na niej oznaczenie "ISKAA" lub "ISKAE", to też będzie to.
  • #11
    AdrianoEunectes
    Level 9  
    Kurcze, coś nie mogę zdjąć obudowy, odkręciłem wszystkie śrubki a nadal coś trzyma ;/ pod RAMem też nic nie ma tylko jakieś naklejki ale to raczej nic związanego z płytą główną ;/
  • #12
    Vogelek23
    Level 34  
    AdrianoEunectes wrote:
    pod RAMem też nic nie ma tylko jakieś naklejki ale to raczej nic związanego z płytą główną

    A skąd Kolega wie? Proszę załączyć zdjęcie tych naklejek lub podać, co jest na nich napisane.
  • #13
    AdrianoEunectes
    Level 9  
    Vogelek23 wrote:
    AdrianoEunectes wrote:
    pod RAMem też nic nie ma tylko jakieś naklejki ale to raczej nic związanego z płytą główną

    A skąd Kolega wie? Proszę załączyć zdjęcie tych naklejek lub podać, co jest na nich napisane.

    W sumie racja. Jutro z rana wrzucę jakieś zdjęcie bo teraz właśnie bateria mi pada a na podłaczonym nie da rady pisać bo sie zawiesi. Tak więć jutro, tz dzisiaj z rańca dam fotkę :)
  • #14
    Vogelek23
    Level 34  
    AdrianoEunectes wrote:
    Jutro z rana wrzucę jakieś zdjęcie bo teraz właśnie bateria mi pada a na podłaczonym nie da rady pisać bo sie zawiesi.

    Wystarczyło po prostu spisać oznaczenia z naklejki, zamiast pisać powyższe.
    Ponadto można było wyłączyć laptopa, podładować baterię przez pół godziny i włączyć ponownie na podładowanej baterii.
  • #15
    AdrianoEunectes
    Level 9  
    Witam ponownie, wklejam dopiero teraz bo nie było nie miałem dostępu do neta.

    Laptop Toshiba A200 zawiesza się przy podłączonym zasilaczu.
  • #16
    Vogelek23
    Level 34  
    To wiele wyjaśnia, płyta to Milwaukee10 - niestety, czeka Cię reballing/wymiana mostu północnego.
  • #17
    AdrianoEunectes
    Level 9  
    Vogelek23 wrote:
    To wiele wyjaśnia, płyta to Milwaukee10 - niestety, czeka Cię reballing/wymiana mostu północnego.


    A czy to coś poważnego? Ile taka naprawa może kosztować ? Czym w ogóle mogło być to spowodowane ? Dodam, że zasilacz ma przejściówkę na polskie gniazdka.