Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Autoalarm MINICAR 686H-13015 - wycie syreny

maRoff 15 Aug 2011 17:15 3180 6
Optex
    maRoff
    Level 2  
    W tamtym tygodniu założono mi nowy alarm najprawdopodobniej MINICAR 686H-13015. Pudełko dostałem, ale znajduje się ono w innym miejscu, a rodzaj poznałem po zdjęciu (dodaję niżej) i parametrach (po wpisaniu w googlach modelu wyświetla opis).

Autoalarm MINICAR 686H-13015 - wycie syreny

W spisie schematów autoalarmów, znalazłem instrukcję i schemat.

Początkowo sprawował się dobrze, drzwi z pilota zamykały się automatycznie, razem z klapą bagażnika. W piątek coś zaczęło szwankować, drzwi po rozbrojeniu się otwierały, a bagażnik zostawał zamknięty. Pojechałem do serwisu - bagażnik został otworzony i wszystko znów chodziło jak należy. Po powrocie do domu problem pojawił się ponownie, powiadomiłem serwis, ale ze względu na sezon urlopowy, a także mój wyjazd na długi weekend sprawdzenie problemu w najbliższym tygodniu nie będzie możliwe. Umówiony zostałem na przyszły poniedziałek. W sobotę znów klapa działała jak należy, zwariować można. Ale nie o ten problem mi chodzi.

Teraz przejdźmy do właściwego problemu.
    Wczoraj w nocy wróciłem z długiego weekendu, samochód uzbroiłem po przez pilota, wszystko wydawałoby się normalne, gdyby nie to że o 5 rano głośna syrena pobudziła wszystkich sąsiadów w bloku, a także mnie. próbowałem wyłączyć alarm pilotem z balkonu, ale nie reagował, a dotychczas łapał z daleka Dopiero po zejściu na dół, otwarciu auta kluczykiem i wciśnięciu przycisków na pilocie sygnał ucichł. Zaspany, zamknąłem auto kluczykiem dając sobie spokój. Rano odblokowałem zamki pilotem, wszystko było okej, wyjąłem bagaże, uzbroiłem alarm. Odchodzę kawałek i znów zaczyna wyć... powtórka czynności wykonanych wcześniej plus dodatkowo odłączyłem akumulator. Wydaje mi się że to nie jest odpowiednie rozwiązanie problemu, samochód jest unieruchomiony, a po to jest by nim jeździć.

Obawiam się że jak podłączę akumulator, to znów zacznie wyć, a nie chciałbym podpadać znów sąsiadom.

Czy da się jakoś ominąć tą syrenę?
  • Optex
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    Wejście w tryb serwisowy:
    Przekręcić kluczyk w stacyjce w pozycje ON, nacisnąć przycisk przez przynajmniej 3 sekundy, syrena piknie jeden raz, dioda LED zapali się, alarm jest w trybie serwisowym. Ponowne powtórzenie operacji spowoduje wyjście z trybu serwisowego co zostanie potwierdzone podwójnym piknięciem syreny i zgaśnięciem diody LED.
    W trybie serwisowym alarm działa tylko jako sterownik centralnego zamka.
  • Optex
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ile kosztował ten "cudny" zestaw? Jakie tam są czujniki i osprzęt? Jeśli chciałeś tanio, to teraz masz...
    maRoff
    Level 2  
    Dziękuje za odpowiedź, dopiero jutro po pracy będę miał okazję go sprawdzić i mam nadzieję że to pomoże. Prosiłbym o nie zamykanie tematu.

Co do ceny, której nie chcę podawać, nie miałem na to wpływu, po prostu stary zamek zaczął szwankować, pikało, nie zamykało drzwi, bagażnik ze względu na brak wejścia na kluczyk zostawał cały czas otwarty i należało coś z tym zrobić. Wydawało mi się że zapłaciłem tyle ile płaci się za taką usługę, nie szukałem promocji. Na takich rzeczach raczej się nie oszczędza i każdy chciałby aby działało jak należy. Odczułem taką lekką złośliwość w poprzedniej wypowiedzi, ale mam nadzieję że tylko mi się tak zdawało.

Internet baza wiedzy, specjalistów, często znających się na rzeczy, dlatego wyszedłem z pytaniem tutaj na forum, oczekując bezinteresownej pomocy.
  • Helpful post
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    Przy okazji, sprawdź wyłącznik krańcowy w komorze silnika - jego korozja, uszkodzenie lub zanieczyszczenie zawsze powoduje fałszywe alarmy.
  • Helpful post
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pytałem o elementy składowe tego systemu - to raz. Dwa - cena za zestaw wiele powie o klasie użytych podzespołów. Co do jakości montażu nie wypowiem się, bo nie widzę.
    Camer - tak można sprawdzać i sprawdzać, ale jak tam są jakieś kiepskie peryferia, to cuda mogą się dziać...
    Skoro fałszywe alarmy pojawiają się po czasie, to raczej nie będą to krańcówki. Chyba, że woda tam sobie cieknie. Zresztą wiesz, jak sprawdzić, co wzbudza.
    maRoff
    Level 2  
    I teraz to lepiej zabrzmiało, zapłaciłem niecałe 600 stówek (nie znam się na cenach, ale ta wydawała się ok za taką usługę).

Na razie problem rozwiązałem poprzez odłączenie zielonego kabelka (syreny) od kości wg. schematu. Jest to chwilowe rozwiązanie, do czasu kiedy pojadę na umówioną wizytę do tego zakładu.

Dziękuję wszystkim biorącym udział w dyskusji.