Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RS czy ZZ do bębna pralki?

RobWan 24 Nov 2004 22:45 7385 6
    RobWan
    Level 14  
    Witam.
    Po rozebraniu pralki (zanussi FLS 522 C) łożyska były ZZ. Wydaje się, że RS były by szczelniejsze. Z drugiej jednak strony jak simmering puści i woda pójdzie to czy jest RS czy ZZ to nie ma znaczenia. Tak więc jakie kupić? Obojętnie?
    Robert
    TFX
    Level 20  
    Czołem! Obojętnie naj. to jakość 2 to cena a podstawa to simmering + pierścień na wałku
    pozdrawiam TFX
    RobWan
    Level 14  
    Dzięki za odpowiedź.
    A tak z ciekawości nic lepszego od simmeringu nie wymyślono jak uszczelnienie łożysk wpralce?
    Robert
    TFX
    Level 20  
    Czołem! A w AWG,AWT widziałeś?
    daj na PW wymiary symeryngu i łozysk
    pozdrawiam TFX
    RobWan
    Level 14  
    W środku AWG i AWT nie widziałem. Znam rozwiązanie z pompy od hydroforu - dwa równolege trące o siebie pierścienie coś jak sprzęgło cierne. A co jest w AWG i AWT?
    Robert
    Anonymous
    Level 1  
    jacekrybak
    Level 18  
    Jeszcze dwa słowa na ten temat. Łozysko RS na pewno wytrzyma dłużej po tym, jak woda sforsuje uszczelniacz. Tylko czy bardzo nam na tym zależy? Może się zdarzyć (i zdarza się czasami), że łozysko chodzi cicho, bo woda nie może się do niego dostać, natomiast uszkodzeniu ulega wałek krzyżaka bębna. Dzieje się to wtedy, gdy łożysko jest zbyt luźno spasowane do wałka. Woda powoduje korozję wału pod łożyskiem, wewnętrzna bieżnia łożyska zaczyna się ślizgać po wale, który w efekcie ulega zniszczeniu. Punktowanie go to naprawa raczej doraźna. Myślę więc, że lepiej dać łożysko typu ZZ, aby wcześniej usłyszeć niepokojące objawy i uniknąć kosztownej naprawy.