Witam.
Oto mój obecny projekt, wszędobylski wielozadaniowy pojazd gąsienicowy.
Podczas jego budowy sugerowałem się tym że nie do zatrzymania przez żaden typ teren, nie do zajechania(jak ruski czołg silnik od padnie ale i tak pojedzie do przodu ), jak najbardziej mojego projektu(nie kopiować gotowych rozwiązań poza typem napędu) no i oczywiście jak najtańszy.
A teraz o konstrukcji jako takie:
- Kadłub jest wykonany ze sklejki 6 mm wzmocniony drewnianymi listewkami,
połączyłem to wszystko wkrętami do drewna,
łożyskowa kulkowe są wklejone dwuskładnikowym klejem epoksydowym.
- Ele męty zawieszenia są wykonane w większości z aluminium w przyszłości mosiądz itp.
- Napęd to klasyka czyli dwa silniki od wkrętarek z przekładniami planetarnymi
- gąsienice tak samo klasyka czyli rozbite łańcuchy rowerowe i skręcone na nowo śrubkami M3
Podczas budowy pojawiło się parę problemów z których powodu założyłem ten temat:
- gdzie zdobyć przekładnie kątową
- obecne sprężyny są za słabe nie dają rady na 1,5 kg a całość ma ważyć jakieś 5 kg
Wymiary amortyzatora:
Pomożecie przy dokończeniu?
Pozdrawiam.
Oto mój obecny projekt, wszędobylski wielozadaniowy pojazd gąsienicowy.
Podczas jego budowy sugerowałem się tym że nie do zatrzymania przez żaden typ teren, nie do zajechania(jak ruski czołg silnik od padnie ale i tak pojedzie do przodu ), jak najbardziej mojego projektu(nie kopiować gotowych rozwiązań poza typem napędu) no i oczywiście jak najtańszy.
A teraz o konstrukcji jako takie:
- Kadłub jest wykonany ze sklejki 6 mm wzmocniony drewnianymi listewkami,
połączyłem to wszystko wkrętami do drewna,

łożyskowa kulkowe są wklejone dwuskładnikowym klejem epoksydowym.
- Ele męty zawieszenia są wykonane w większości z aluminium w przyszłości mosiądz itp.

- Napęd to klasyka czyli dwa silniki od wkrętarek z przekładniami planetarnymi

- gąsienice tak samo klasyka czyli rozbite łańcuchy rowerowe i skręcone na nowo śrubkami M3

Podczas budowy pojawiło się parę problemów z których powodu założyłem ten temat:
- gdzie zdobyć przekładnie kątową
- obecne sprężyny są za słabe nie dają rady na 1,5 kg a całość ma ważyć jakieś 5 kg

Wymiary amortyzatora:

Pomożecie przy dokończeniu?
Pozdrawiam.