Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Matiz obroty biegu jałowego czas wtrysku wypadanie zapłonów .

JacekArtur 18 Aug 2011 14:34 12977 36
    JacekArtur
    Level 10  
    Witam . Wiem nie jestem specjalistą w temacie ale....
    Mam matiza z 2001 roku i taki problem : w czasie kiedy jest matiz w zamkniętej pętli na biegu jałowym to ma czasy wtrysku ok 4,5 ms zamiast ok 2 ms . Kąt wyprzedzenia zapłonu wacha się od 0 do chyba 15 stopni . Powinien trzymać z mojej wiedzy ok 8 do 12 stopni . I teraz zrobione mamy : EGR zaślepiony , kopułka , przewody wymienione , zapłon , zawory ustawione . Jako bonus silnik nie chce schodzić z wysokich obrotów jak samochód się toczy . Choć nie zawsze . TRZY SERWISY ASO Daewoo w Warszawie nie potrafią usunąć usterki . Jeden z nich wykrył dodatkowo niskie podciśnienie w kolektorze dolotowym podobno ok 55 kpa gdy powinno być 35-40 kpa . Cytat serwisu : Głowica jest aktualnie w weryfikacji w AUTO-SZLIF. Czujnik map był wymieniany -bez rezultatu. Cisnienie 50 kpa to jest cisnienie bezwzględne czyli podcisnienie około 50 kpa.Norma cisnienia dla silnika benzynowego to 30-40 kpa -podcisnienie 70-60 kpa. Koniec cytatu . Stąd już wiecie , że dolot szczelny i głowica wraz z wałkiem rozrządu sprawdzona na 100% ECM błędów nie wyświetla . Sprężanie w cylindrach ok 12 atm . NIE wymieniano tylko aparatu zapłonowego , komputera i czujnika spalania stukowego . Jestem lżejszy już o z 1500 pln i stoję jako klient w miejscu . Silnik przepala paliwo , ma niestabilne obroty jałowe ale wkręca się na wysokie i jeździ jak szatan . Ja nie oczekuję cudu bo niewielkie możliwości mam pod blokiem . Ale może ktoś z WAS potrafi pomóc ? Nieważne gdzie ważne aby skutecznie . Oczywiście odwdzięczę się . Czy już tylko na żyletki ?
    User removed account
    User removed account  
    JacekArtur
    Level 10  
    Wydech podobno odpinali . Vakumetr nie wiem czy podłączali bo jak się na czymś nie do końca znam zostawiam fachowcom . Tylko , żaden z nich chyba nie potrafi się przyłożyć . Mniemam , że nie mają odpowiedniego sprzętu . Ale napewno nie wiem . Jestem gotów nawet w Polsce podjechać do fachowca bo mi portfel i auto siada .
    User removed account
    User removed account  
    JacekArtur
    Level 10  
    Wtryskiwacze sprawdzane oraz ciśnienie paliwa . Problem występuje już długi czas i w tym czasie z 10 razy do pełna tankowałem na różnych stacjach . Przeważnie Lotos lub BP .
    ASO Parowcowa w Warszawie powiedziało mi tylko , że od czasu autoryzacji w Daewoo nigdy nie mieli takiego przypadku . Czyli dobre 12 lat ! KWZ lata jak wściekły po stopniach przy jałowym bo wtedy mogłem podejrzeć . Co prawda powiedzieli mi , że podmienią na sprawdzenie ECM jak zdobedą drugiego matiza . Nie wiem czy to pomoże . Ale metodą a tera to czy to klient kupi i zmieni zakład drogo wychodzi . To już nie czasy kiedy z magazynu można było drugi silnik wziąść i podmienić . Prawdziwego fachowca brak . Cudów podobno nie ma tylko czemu mnie to znowu trafia ?? A i jeszcze jedno kiedyś miał mój matiz LPG ale zostało usunięte trwale . Krokowy bo taki silniczek jest w matizie do jałowego biegu jest nowy . Świece nówki BOSCH 4 elektrody WR 78x z katalogu do matiza .
    miler80
    Level 34  
    A czy przypadkiem problem nie pojawił się po wymianie rozrządu lub w niedługim czasie po tym?
    User removed account
    User removed account  
    JacekArtur
    Level 10  
    W silniku jakiś czas temu około pół roku padł rozrząd . Pękł pasek podczas rozruchu silnika . Ale został silnik naprawiony , głowica była już trzy razy weryfikowana , mierzone były krzywki wału rozrządu jak i sprawdzane były koła rozrządu .Ostatnio kilka dni temu znowu po raz trzeci kolejny zakład weryfikował wałek , głowicę , wzniosy krzywek bo nawet zastanawiano się czy mi ktoś wałka nie podłożył innego . Wał korbowy jest prosty , korbowody też bo wyciągałem tłoki przy okazji i pierścienie z panewkami zostały zmienione . A przebieg silnika to 92 kkm . No i w zasadzie można powiedzieć , że po wymianie rozrządu i naprawie silnika . Tylko po czasie nie odrazu .
    m.jarek1
    Level 18  
    Witam.Kolego problem rozwiązałeś?Miałem dzisiaj identyczny przypadek.Niema się do czego się przyczepić a czas wtrysku 5 do ponad 6 na wolnych a zapłon od 6 do 15 stopni na gorącym silniku.Silnikiem trzęsie.Tylko czemu sąda pokazuje właściwe wartości skoro z tłumika leje sie paliwo a świece jak sagany?
    User removed account
    User removed account  
    Blicek
    Level 26  
    m.jarek1 wrote:
    Tylko czemu sonda pokazuje właściwe wartości skoro z tłumika leje się paliwo a świece jak sagany?

Bo może jest zepsuta i mierzy za ubogo niż jest w rzeczywistości. Sterownik wydłuża wtedy czasy wtrysku.
    m.jarek1
    Level 18  
    Jakby sąda była walnięta to sterownik by zareagował na symulacje z testera .A on reaguje tylko na plus.
    waldek1106
    Level 14  
    W matizie jest jeszcze taki zaworek PCV z plastiku w kolorze niebiesko zielonym jak pamiętam ? Zamontowany na przewodzie gumowym . Koszt około 18 zł ... jeżeli jest rozkalibrowany dostarcza " fałszywe powietrze " do kolektora - zakłócając regulację obrotów oraz pomiar podciśnienia w kolektorze a tym samym wzbogaca mieszankę ..
    m.jarek1
    Level 18  
    W lipcu była robiona głowica i pewnie tam trzeba szukać tylko klient prędzej go zezłomuje niż da się pobawić głębiej.Zaworek zaslepiłem- bez efektów.
    VENDETTI
    Level 16  
    Zaślepianie egra wyszlo Ci bokiem.Dobrze Ci tak.
    JacekArtur
    Level 10  
    Witam . Niestety NIKT mi nie pomógł . Po prostu . Miałem nawet chęć kupić drugi silnik i to nowy ale nie było gwarancji , że to jest to . Niestety zakłady polecane na Forum Daewoo też nie pomogły . Jak i samo forum niestety . Wszyscy polecali podmianę różnych elementów lecz problem był właśnie z tym . Nikomu nie chciało się lub nie miał części na podstawienie . A co do EGR to zaślepiony był tylko kilka dni testowo lecz ponieważ to nie pomogło to został odetkany . Zaworek PCV i wężyki również nowe . Choć przyznam , że stare były OK sprawdzałem .
    Tak więc ponieważ nie trafiłem na na nikogo z pasją i chęcią pomocy poległem .

Pozdrawiam Jacek .
    mota88gb
    Level 19  
    Powiem ci kolego że od jakiegoś czasu walczę też z tą samą przypadłością. Wymieniłem sondę bo stara trochę świrowała, podciśnienia i cały układ ok. zapłon sprawdzony, przepustnica wyczyszczona, czujnik temperatury sprawny w sterowniku żadnych błędów, teraz czekam na nowy silniczek krokowy choć stary niby jest ok, ale dla pewności wymienię zaprogramuje obroty i zobaczymy jeśli nie będzie różnicy to zajmę się sterownikiem. Jedyne co mnie zastanawia to w momencie trzymania wysokich obrotów ( robi to niezależnie czy ciepły czy zimny silnik przez ok 30s po odpaleniu) napięcie na sondzie jest wysokie ok. 800mv czyli bogata mieszanka po zejściu z obrotów jest ok 100mv czyli ok.
    JacekArtur
    Level 10  
    Mi również proponowano podmianę ECM (komputer) ale miało być na zasadzie podstawienia z innego matiza . Niestety do tej pory zakład nie odezwał się pomimo zapewnień o chęci usunięcia usterki . A ja nie zdecydowałem się na kupno ECM bo nikt nie gwarantował , że będzie OK . Poza tym metodą a teraz wymienimy to czy to tylko wyczyściło mi portfel . Stąd przestałem kupować różne rzeczy do matizka bo razem z kosztami wymiany wychodziły naprawdę duże kwoty . A jak opisałem wszystkie warsztaty (nie miały / nie chciały ?) częściami na podstawienie nie grzeszyły . Ba nawet diagnozą dobrą żaden warsztat nie zgrzeszył .
    Dlatego proszę napisz czy Ty kolego dałeś radę usterce .
    Pozdrawiam .
    VENDETTI
    Level 16  
    Zobacz czy masz przepustnice domkniętą.Dolot wcale nie taki szczelny.
    mota88gb
    Level 19  
    Przecież pisałem że po jakimś czasie na ciepłym silniku schodzi z obrotów wię to chyba oczywiste że przepustnica jest zamknięta. Gdyby ECM był uszkodzony to raczej widział bym to na diagnoskopie więc raczej to wykluczam.
    VENDETTI
    Level 16  
    mota88gb wrote:
    Przecież pisałem że po jakimś czasie na ciepłym silniku schodzi z obrotów wię to chyba oczywiste że przepustnica jest zamknięta.

Nie do Ciebie pisałem.Wtryniłeś się do tematu autora ze swoim problemem więc nie biorę Cię pod uwagę.Nic osobistego naturalnie.
    mota88gb
    Level 19  
    Nie wtryniłem tylko przedstawiam mu ten sam problem i opisuje co już zrobiłem żeby wyeliminować kolejne podzespoły.
    JacekArtur
    Level 10  
    Przytknięcie ręki do przepustnicy po zdjęciu gum powodowało zgaśnięcie auta .
    Poza tym nic nie syczy więc przepustnica i dolot szczelny bo to było sprawdzane . Nikt co prawda nie potrafił odpowiedzieć jak powinna być ustawiona śrubka regulacji początkowego otwarcia przepustnicy . Z tego co pamiętam ECM pokazywał 12 % otwarcia początkowego . Oczywiście nic nie kręciłem . Niestety porady jakie dostaję to w zasadzie abym podmieniał wszystko do skutku . To trochę potrwa bo mnóstwo kasy kosztuje takie diagnozowanie .
    mota88gb napisz co Ci wyszło . Naprawdę jestem ciekawy czy Ty usuniesz usterkę i pomożesz mi .
    VENDETTI
    Level 16  
    Zaznasz se położenie tej śrubki i kręć w kierunku aby przepustnica się domykała.
    mota88gb
    Level 19  
    Ja mam przy wkręconej śrubce tak aby był mały luz 10,2%.
    JacekArtur
    Level 10  
    I tu jak widać każdy z nas ma inne propozycje :) A nie znalazłem dokumentów żródłowych jak producent to ustawia ? Ale jak pytałem w serwisie Autoparts czyli tym który się Daewoo zajmował to teoretycznie mam to ustawione dobrze . Poza tym mówili , że nigdy tym nie kręcą bo przychodzą przepustnice poustawiane fabrycznie . Tylko jak to się ustawia to oni też nie wiedzą . Ustawiają na oko w ECM między 10 a 12 stopni podobno .
    Poza tym z tymi obrotami to zrobiło się tak bez kręcenia śrubką . Sam mietek zaczął po czasie tak się dziwnie z obrotami zachowywać . Coś gdzieś jest nie tak tylko co ?
    VENDETTI
    Level 16  
    Gubisz się w zeznaniach.Na innym forum pisałeś,że ktoś rozregulował Ci tę śrubkę.Nie stosujesz się do bezkosztowych prób naprawy to podmieniaj dalej.Powodzenia.
    kokos_bp
    Level 17  
    A mi się wydaje, że coś nie tak z czujnikiem optycznym zapłonu. Trzeba podłączyć pod oscyloskop i sprawdzić. Najlepiej podmienić cały aparat zapłonowy, wtedy będzie jasno.
    jurekk55
    Level 36  
    JacekArtur wrote:
    Ustawiają na oko w ECM między 10 a 12 stopni podobno .

"na oko "można sobie ustawić buty w przedpokoju.Podpowiedz specjalistom że ECU ma widzieć "napięcie TPS 0.60 V " na biegu jałowym.
    Po zagrzaniu na ile kroków ustawia się silniczek krokowy?

kokos_bp wrote:

A mi się wydaje, że coś nie tak z czujnikiem optycznym zapłonu.

A nie wydaje Ci się że ECU rejestruje wtedy błędy?Przynajmniej dwa?Wiesz jakie?