Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cały czas obraca się silnik w gramofonie Artur WG-903

Grzegorz740 18 Aug 2011 15:43 9559 60
  • #1
    Grzegorz740
    Level 36  
    Witam.

    Mam problem z wymienionym w temacie gramofonem. Otóż po włączeniu przyciskiem sieć od razu obraca się silnik. Nie reaguje na przycisk start . Nawet jak dojadę ramieniem do końca płyty ( zasłaniam fotorezystor ) silnik nie zatrzymuje się. Normalnie powinno być tak,że jak włączę przycisk sieć silnik nie obraca się. Dopiero po wciśnięciu przycisku start podaję impuls i w tedy zaczyna obracać się silnik. Po dojechaniu ramienia do końca płyty powinien zatrzymać się silnik, a tak nie jest.
    Jaka jest tego przyczyna? Czy uszkodzeniu uległ układ scalony Ul 1901? Nadmienię ,że wymieniłem kondensatory, tranzystor T1 diodę D1 i D2. Po tej wymianie jest nadal tak jak było.
    Założyłem ten post ponieważ nie znalazłem po przeszukaniu internetu rozwiązania mojego problemu.
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu bardziej doświadczonych forumowiczów.
    Proszę nie pisać ,ze ten gramofon nie nadaje się do odtwarzania płyt bo to nie jest tematem mojego postu.

    Jeżeli post umieściłem w złym dziale to proszę administratora o nie usuwanie go tylko o przeniesienie do odpowiedniego działu.

    Pozdrawiam.
    Grzegorz
  • #3
    Grzegorz740
    Level 36  
    Cześć.


    Układ się grzeje. Wydaje mi się ,że nie powinien się grzać.
    Wymienię układ i dam znać czy to pomogło. Jestem dobrej myśli, że wymiana pomoże.
  • #4
    Grzegorz740
    Level 36  
    Wymieniłem układ scalony. Obroty wyregulowane. W dalszym ciągu sterowania brak. Po włączeniu przycisku sieć silnik obraca się. Może wymienić tranzystor T2 ? Czy może jeszcze podmienić kondensatory ? Może dobrać inne wartości kondensatorów ? Czy rodzaj kondensatorów ma znaczenie. To jest tak prosty układ ,że sam nie wiem co może być nie tak ? Może jakieś inne sugestie co można jeszcze zrobić? Proszę o pomoc kolegi jeśli nie sprawi to problemu.

    Grzegorz
  • #5
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Dziwię się na co czekasz jeszcze z tym T2, ja bym od niego zaczął. Napięcie na D3 prawidłowe?
  • #6
    Grzegorz740
    Level 36  
    Biorę się za wymianę tranzystora T2 i sprawdzę napięcie na diodzie D3.
    Jak wymienię to napiszę o efektach.
    Dzięki za sugestię i radę.
  • #7
    Grzegorz740
    Level 36  
    Witam.

    Wymieniłem tranzystor T2. Nie zmieniło to sytuacji. W dalszym ciągu jest tak jak było czyli cały czas po włączeniu przycisku sieć obraca się silnik, brak reakcji na przycisk start. Napięcie na diodzie D3 jest prawidłowe. Zauważyłem ,że jest spalona żarówka. Jutro postaram się kupić nową żarówkę i ją wymienić.
    Czy spalona żarówka może być przyczyną braku sterowania silnikiem ? Czy należy wymienić fotorezystor na inny? Czy ktoś jest w stanie powiedzieć do czego jest potencjometr P3? Reguluje on zadziałanie fotorezystora?
    Czy zamiast fotorezystora RPP-130 można użyć innego obecnie dostępnego ?
    Proszę o pomoc. Ja już nie wiem co może być nie tak. Tranzystory zostały wymienione, układ wymieniony, diody wymienione, sprawdzone, kondensatory wymienione. Teraz przyszła mi do głowy myśl, czy oprócz wymiany żarówki wymienić również fotorezystor? Brakuje mi już pomysłów.
  • #8
    Grzegorz Markowski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pozwoliłem sobie na małe porządki w wątku. Proszę trzymać się tematu i unikać osobistych wycieczek.
    Autorowi polecam założyć sprawną żarówkę.

    GM
  • #9
    Grzegorz740
    Level 36  
    Witam.

    Wymieniłem przepaloną żarówkę. Dalej jest bez zmian. Wszystko jest powymieniane i nic to nie pomogło. Czy rodzaj kondensatorów ma wpływ? Oryginalnie były foliowe zwijane.

    Co można jeszcze zrobić? Czy zrobić oddzielne sterowanie włączenia silnika i wyłączenia go przy końcu płyty? Proszę o dalsze sugestie. Ja już nie mam pomysłów.
  • #10
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Z tą żarówką jak wyskoczyłeś na końcu to ja już w nic nie wierzę. Tam niema filozofii... Musi działać. Grzegorz M, zrób mu to po sąsiedzku za 0,5l :D
  • #11
    Grzegorz740
    Level 36  
    To ja wiem ,że musi działać. Jest to tak prosty układ ,że aż nie możliwe aby nie chciało działać. Może przewody odwrotnie polutować do wyprowadzeń. Ja sam nie wiem co może być nie tak. O co w tym wszystkim chodzi? Co może być źle? Może inne sugestie? Mnie się pomysły wyczerpały.

    A z tym 0,5 to ja się wstrzymam bo chcę sam dojść z drobną pomocą. Chcę się czegoś nauczyć przy okazji.
  • #12
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Co to za nauka? Wymieniasz wszystko w ciemno, podstawowe rzeczy na końcu i tak nie wiesz o co chodzi. Miernik do rączki, schemat i pomiary, zrozumienie zasady działania. Jakieś kondensatory powymieniałeś i włożyłeś inne. Po co? Daj te co były na swoje miejsca, podmień może jeszcze raz (ten co był) Ul... Sprawdź przerwy, zwarcia itp. Tutaj może rzeczywiście na samym początku wystarczyło wymienić żarówkę i po sprawie, a Ty narobiłeś sobie sam takiego miszmaszu, że głowa boli... A my mamy zgadywać?
  • #13
    Grzegorz740
    Level 36  
    Dobrze wlutuję te kondensatory, które były oryginalnie, choć nie wydaje mi się aby one miały wpływ bo pojemności są te same tylko technologia wykonania jest inna. Zasada działania kondensatora jest ta sama. Może się mylę. Ale jak to ma pomóc to się zastosuję do rady kolegi. Płytkę rano przy dobrym świetle dokładnie przejrzę czy nie ma jakichś zwarć, przerw. A co do pomiarów to wykonywałem pomiary napięć, ale nic z tego nie wynikło bo nie znam prawidłowych napięć jakie powinny być gdyż na schemacie nie ma podanych napięć. Są tylko podane napięcia związane z obrotami silnika i one są prawidłowe. Schemat który posiadam nie jest schematem serwisowym.

    Pozdrawiam.
  • #14
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Kondensatory może i włożyłeś dobre, a może nie. Tego nie wiemy, dla pewności włóż te co były, chyba że jesteś 200% pewny za nie. Wogóle to jest ostatnia rzecz jaka tam mogła się uszkodzić. Serwisówki też nie potrzebujesz do tak prostego układu, wystarczy wiedzieć jak to działa, jak jest sterowane itp. Jak to zrozumiesz to będziesz wiedział co i gdzie zmierzyć.

    P.S. No i jeszcze muszę zadać to pytanie: Żarówka po wymianie oczywiście świeci?
  • #15
    misiek2705
    Level 10  
    Witam.
    Miałem identyczny problem z gramofonem FONICA GS 464. Przyczyną tego był zerwany jeden z przewodów wychodzących z płytki. Po przylutowaniu przewodu do płytki gramofon chodził jak nowy.
    Nie jestem pewien który to był przewód, ale prawdopodobnie łączył pin na płytce z jednym z isostatów sterujących obrotami talerza.

    PS. Jeśli żarówka po wymianie nie świeci radzę w pierwszej kolejności sprawdzić przewody doprowadzające do niej prąd.
  • #16
    Grzegorz740
    Level 36  
    Witam.

    Dokonałem pomiarów napięć. Poniżej przedstawię co wskazał mi miernik.

    US
    1 6,41V
    4 6,75V
    5 6,74V
    6 7,06V
    7 7,06V
    8 6,16V
    9 0V
    10 6,78V
    11 1,92V
    14 7,06V

    Tranzystory
    T1
    E 0V
    B 0,65V
    C 63mV

    T2
    E 7V
    B 6,39V
    C 6,99V

    Diody
    D1 A 12mV K 7,06V
    D2 A 6,38V K 6,05
    D8 A 6,19V K 0V

    Fotorezystor
    Jasny ( oświetlony )
    K7 3,62V
    Ciemny ( zasłonięty )
    K7 5,85V

    Przełącznik Start
    K3 7,08 V
    K5 6,39V

    Napięcia są tylko nie wiem czy są prawidłowe. Czy nie są zaniżone? Zastanawiam się czy na przełączniku start powinny być napięcia. Jest to jak wiadomo przełącznik chwilowy. Wydaje mi się ,że przełącznikiem podaję impuls na T1. Chyba nie powinno być na nim napięcia. Może się mylę.
    Może podane wyżej napięcia rozjaśnią nieco sytuację.
    Żarówka świeci,co do kondensatorów jestem na 100% pewny.
  • #17
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Na przycisku START na jednym przewodzie ma być cały czas napięcie. Na drugim ma być tylko kiedy przyciśniesz, to samo na bazie T2. Albo jest uszkodzony T2, przycisk lub inne zwarcie w tych okolicach. Omomierz i pomiary.
  • #18
    Grzegorz740
    Level 36  
    Dzięki Marian1981.02. Rozjaśniło mi to sprawę. Zrobię tak jak poradziłeś. Dokonam pomiarów omomierzem i dam znać o wynikach. Jak coś to wymienię T2. Może kondensator C5 zwiera. Tego się dowiemy po dokonaniu pomiarów, nie ma co gdybać.

    Pozdrawiam

    Grzegorz
  • #19
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Coś Ty się tak tych kondensatorów doczepił? zostaw tego C5. Możesz mieć T2 źle wlutowany lub zamiast pnp to npn.

    P.S. No i jeszcze jedna interesująca rzecz. Czy wstawiłeś żarówkę na odpowiednie napięcie, aby wystarczająco oświetlała fotorezystor?
  • #20
    Grzegorz740
    Level 36  
    Dzisiaj podczas sprawdzania płytki czy nie ma zwarć przyszła mi na myśl sprawa fotorezystora. Żarówkę kupiłem na 12V 1,2W .Żarówkę o takiej mocy mieli w sklepie. Moc na pewno ma znaczenie jeśli chodzi o odpowiednią moc świecenia. Tak mi się wydaje. Może kupić żarówkę na 6V? Powinna świecić mocniej i odpowiednio doświetlić fotorezystor. Może jest uszkodzony fotorezystor.
    Podczas pomiarów omomierzem nie stwierdziłem żadnych przerw ani zwarć. Mimo to dalej jest tak jak było.
    Dla pewności sprawdzę jeszcze tranzystor.
    Nie daje mi to spokoju. Jest to tak prosty układ ,że prościej się już nie da.

    Pozdrawiam

    Grzegorz
  • #21
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    A jaka była w oryginale żarówka? Doświetl foto i zobacz reakcję.
  • #22
    andy127
    Level 30  
    Witam.
    Wg schematu jest 12V 50mA.
    Andrzej
  • #23
    User removed account
    User removed account  
  • #24
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Mi bardziej chodziło o napięcie, bo tam na niej występuje 7V. Ale faktycznie powinno być ok. przy żarówce nawet 12V. Już mi się kończą pomysły. A jak wylutujesz T2 to dalej na obu przewodach przycisku START masz napięcie?
  • #25
    Józio17
    Level 30  
    Witam.
    Fotorezystory RPP131 "starzeją" się, może kolega poda rezystancję oświetlonego fotorezystora.
    Pozdrawiam.
  • #26
    radiogaga
    Service technician RTV
    Miałem ostatnio analogiczny przypadek.Winna była niedziałająca żarówka,czyli nieoświetlony fotoopór.Żarówka 100mA pobiera większy prąd ze źródła i może być za "ciemna" lub fotoopór jest zestarzały.Szukaj głownie w tym miejscu układu.
  • #27
    Grzegorz740
    Level 36  
    Witam po dość długiej przerwie.
    W ostatnim czasie byłem bardzo zajęty i nie miałem czasu zająć się sprzętem. Myślę ,że mi wybaczycie.

    Wylutuję tranzystor i sprawdzę czy jest napięcie na przełączniku star. Po sprawdzeniu dam znać.

    Całkiem możliwe,ze zastosowany fotorezystor stażeje się. W związku z tym mam pytanie. Czy mogę zastosować inny fotorezystor bo z zakupem oryginalnego mogą być problemy.
    Jeżeli jest możliwość zastosowania innego fotorezystora to to muszę zmieniać wartości rezystorów?
    Proszę o pomoc:)

    Dodano po 4 [minuty]:

    Popełniłem błąd ortograficzny. powinno być starzeje. Przepraszam za błąd. Dopiero po wysłaniu postu zorientowałem się o błędzie. Przepraszam za błąd. :)


    Następnym razem możesz poprawić - Funkcja "zmień post".
    (dj-MatyAS)
  • #28
    Grzegorz740
    Level 36  
    Witam ponownie.

    zastosowałem się do rad. Wylutowałem tranzystor T2. Zmierzyłem napięcie na wyłączniku start. Niestety napięcie było. Wymieniłem fotorezystor na nowy jednak nie przyniosło to spodziewanego efektu. W dalszym ciągu cały czas obraca się silnik.
    Już nie mam do tego sił. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie nowego układu sterującego pracą silnika.

    Co o tym sądzicie drodzy forumowicze?
  • #30
    Grzegorz740
    Level 36  
    andy127 wrote:
    Mam schemat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=143395#143395
    Czy jest on zgodny z Twoim gramofonem?
    Jeśli nie to wskaż gdzie można znaleźć właściwy. Chodzi o to aby rozmawiać o tym samym, podczas próby naprawy.
    Andrzej


    Witam andy127

    Tak to jest ten sam schemat. Nawet mam schemat jaki został dołączony do gramofonu i zgadza się on z tym linkiem który podałeś. Może jesteś w stanie mi pomóc? Ja już zgłupiałem.

    Pozdrawiam

    Grzegorz