Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak kolorów przy podpięciu dekodera do laptopa

redort 18 Sie 2011 18:06 1595 2
  • #1 18 Sie 2011 18:06
    redort
    Poziom 2  

    Witam.

    Posiadam taki sprzęt: Dekoder Dialogu Motorola vip1903, kabel scart - s-video+2xcinch i kartę tv Ardata. Chciałem to wszystko podłączyć do laptopa. Na początku nie mogłem uzyskać ani obrazu ani dźwięku. Po przeszperaniu elektrody okazało się, że problemem jest kabel, a dokładnie wtyk euro, bo jest to wejście a powinno być wyjście. Przepiąłem piny w tym wtyku zgodnie z tym schematem i zadziałało :) tzn. nie do końca... Bo mam dźwięk, ale obraz jest czarno-biały i z tym nie wiem jak sobie poradzić.

    Próbowałem już różnych rzeczy. Podpinałem euro pod wyjście tv i vcr w dekoderze i nic to nie zmieniało. Zmieniałem w karcie systemu kodowania (czy jak to się tam zwie) na Pal-b, Pal-d, Pal-g, Pal-h, nawet NTSC i SECAM, i dalej nic. I tutaj moje pytanie do Was: co jeszcze można zrobić aby uzyskać kolorowy obraz? Czy może źle przerobiłem końcówkę euro?

    Aha, gdzieś jeszcze wyczytałem, że trzeba zmienić coś w ustawieniach dekodera na jakieś wyjście kompozytowe, ale nie wiem jak to zrobić. W menu znalazłem tylko aktywowane wyjście AC-3 s/PDIF.

    0 2
  • #2 18 Sie 2011 21:34
    bogi
    Poziom 28  

    A które piny podłączyłeś? Powinny być 15 i 20 ale połączone przez kondensator np.1 nF

    0
  • #3 18 Sie 2011 22:01
    redort
    Poziom 2  

    Wcześniej były podłączone piny 13, 15, 17 i 20. Zamieniłem tylko 20 na 19 i te odpowiedzialne za dźwięk czyli 2, 6, 4 na 1, 3, 4. Żadnego kondensatora nie dawałem. Jest on aż tak potrzebny? Nie wystarczy np. zrobić jakiegoś mostka?

    Hmmm... Ale dlaczego ma być pin 20? Przecież to jest wtyk in, a ja nie chcę przesyłać sygnału na dekoder tylko odwrotnie, więc według mnie powinien być podłączony pin 19 bo on jest odpowiedzialny za wysyłanie sygnału, zresztą tak to wygląda na tym schemacie co go podałem w pierwszym poście, nie mam racji?


    Edit
    Ciekawa sprawa: Chciałem sprawdzić czy brak koloru to wina kabla i podłączyłem nim dekoder do tv i wszystko gra tak jak na kablu scart -scart, czyli wychodzi na to, że wina leży po stronie karty lub laptopa. A jeszcze śmieszniejsze jest to, że przed chwilą udało mi się przez antenę podpiętą pod tuner tv złapać TVP2 i to w kolorze :!: Co prawda, kanał śnieży ale widać że dochodzi sygnał w kolorach. Teraz już całkiem zgłupiałem... Może to wina sterowników?

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo