Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radmor 5102-te buczenie. Kondensatory?

18 Sie 2011 23:10 4487 15
  • Poziom 14  
    Witam. Wiem, że temat był już kilka razy poruszany, ale nie mam pewności co do tego, co należy zrobić.
    Usterka: Po włączeniu Radmora występuje buczenie w obu głośnikach niezależnie od nastawienia pokrętła głośności
    Pomiary:
    - po odłączeniu płytek wzmacniaczy mocy buczenie ustaje
    - napięcie w punkcie K16 (za tranzystorem T1206) wynosi 54,5V [na schemacie jest, że powinno być 40V, więc chyba trochę za dużo?]
    - wyjście z T1201: 17,9V
    - zasilanie końcówek mocy (wyjście '5' i '6' z MZWM, czyli za kondensatorami 6800nF): 24,4; -24,4V
    - kondensatory elektrolityczne (srebrne) wizualnie nie wydają się być wybrzuszone
    - oczywiście styki bezpieczników na końcówce mocy wyczyściłem

    W większości tematów wyczytałem, że problemem mogą być uszkodzone kondensatory filtrujące. Jednak przeczytałem też szereg postów, w których wymiana ich bez wcześniejszego dokładnego sprawdzenia była ostro krytykowana (ze względu na wysoką sprawność oryginalnych elementów). Chciałbym się zatem upewnić w jaki sposób mogę je sprawdzić (co należy pomierzyć).

    Bardzo proszę o cenne wskazówki bądź linki do stron gdzie mogę znaleźć coś ciekawego, gdyż osobiście nic konkretnego nie mogłem znaleźć.

    Dodano po 59 [minuty]:

    Dodam, że Radmor oczywiście jest sprawny i poprawnie odtwarza dźwięki jako wzmacniacz. Owe buczenie słychać jedynie gdy nie jest odtwarzany żaden dźwięk.
    Wzmacniacz buczy niezależnie od wyboru wejścia: uniwersalne, gramofon itd...
    Kabel połączeniowy z komputerem również sprawdziłem - buczenie nie ustaje po całkowitym odłączeniu przewodu.
  • Moderator
    Sprawdź pojemność głównego kondensatora w zasilaczu, miernikiem dużych pojemności. Możesz podstawić bez pomiarów, koszt kondensatora niewielki, a poprawa będzie. Sprawdź napięcie na bazie T 1206 i w okolicy tego tranzystora.
  • Poziom 14  
    Ten tranzystor T2106 jest chyba felerny, bo napięcia pomiędzy wszystkimi nóżkami a masą wynoszą 54,5V. Proszę o potwierdzenie czy to może być wina tranzystora?
  • Spec od sprzętu Unitra
    Może a nie musi.
  • Poziom 14  
    Witam. Po wymianie tranzystora nic się nie zmieniło. Jednak był on uszkodzony, gdyż ma połączenie między bazą, emiterem i kolektorem w obie strony.
    Zauważyłem, że buczenie staje się cichsze wraz ze zmniejszaniem basów pokrętłem od niskich tonów.
    Czy zatem pozostaje jedynie wymiana tych dużych, srebrnych kondensatorów 1000uF?

    Mam jeszcze pytanie z innej beczki. Chciałbym sobie zrobić lampkę sygnalizującą o włączeniu amplitunera. Z którego miejsca w zasilaczu najlepiej podciągnąć napięcie żeby nie obciążać zbytnio wzmacniacza?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    dj-MatyAS napisał:

    A po co? Podświetlenie wskaźników nie działa? Za mało wodotrysków?

    W sumie racja. Po co poprawiać coś co jest doskonałe ;)

    marian1981.02 napisał:

    Może a nie musi.

    W takim razie co jeszcze może być przyczyną buczenia?
  • Moderator
    Wymień kondensatory w zasilaczu, C 1205, C 1206 od czegoś trzeba zacząć. Po drugie sprawdź okolice tranzystora T 1206. Napięcie nie może być jednakowe na wszystkich jego wyprowadzeniach. Może jeszcze tranzystor T 1205 uszkodzony? Pomierz. Sprawdź jeszcze prowadzenie masy, może gdzieś brakuje.
  • Poziom 14  
    W sklepie elektronicznym mam do kupienia następujące kondensatory (i nie wiem które mam wybrać):
    Jako C1205:
    KE-1000-50 1000u 50V kond. ele. 85C 13x25
    KE-1000-50A 1000u 50V kond. ele. 85C 16x25
    KE-1000-50B 1000u 50V kond. ele. 85C 16x27

    Jako C1206:
    KE-1000-63 1000u 63V kond. ele. 85C 16x31
    KE-1000-63A 1000u 63V kond. ele. 85C 16x26

    Czy one różnią się jedynie rozmiarami? W ogóle jakieś dziwnie małe są (w Radmorze mają około 30x50mm).
  • Spec od sprzętu Unitra
    Oddaj może tego radmora do serwisu co?
  • Poziom 14  
    marian1981.02 napisał:
    Oddaj może tego radmora do serwisu co?

    Obawiam się, że nie jest to odpowiedź na moje pytanie. Temat jest w dziale "Początkujący" więc kolega powinien być trochę bardziej wyrozumiały.

    Olek II napisał:
    Po drugie sprawdź okolice tranzystora T 1206. Napięcie nie może być jednakowe na wszystkich jego wyprowadzeniach.

    Wczoraj wymieniłem ten tranzystor, jest w 100% sprawny, bo dzisiaj również sprawdziłem go miernikiem. Jednak napięcia na jego końcówkach są bardzo zbliżone:
    B-masa: 54,8V
    C-masa: 54,8V
    E-masa: 54,0V


    3.3. Użytkownik zobowiązany jest niezwłocznie wykonać polecenia moderatora.
    Brak poprawy mimo wpisu moderacyjnego = kosz.
    (dj-MatyAS)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Spec od sprzętu Unitra
    Napięcia masz złe. Uwalony jest zasilacz.
  • Moderator
    Kolego, albo zaczniesz czytać ze zrozumieniem i stosować to w praktyce, albo temat poleci do kosza, bo nie będzie sensu Tobie podpowiadać, jak i tak nie wiesz o co chodzi. Napisałem wyraźnie " sprawdź okolice tranzystora T 1206, sprawdzić T 1205" A ty odpisujesz, że T 1206 wymieniłeś. Sam od siebie się nie uszkodził, pewnie uszkodzony też jest T 1205, a Ty co? sprawdziłeś T 1205? Na co czekasz? A jeśli chodzi o kondensatory główne w zasilaczu, to 1000µF-4700µF/63V x 2 sztuki. Ale pamiętaj, jeden od strony minusa zasilania jest wlutowany plusem na masę. Zresztą zobacz jak są wlutowane obecne i wlutuj nowe tak samo. Koniecznie musisz doprowadzić napięcie na emiterze T 1206 do takiego jak na schemacie. Na co czekasz? do roboty.
  • Spec od sprzętu Unitra
    W końcówce są 2×6800uF tak dla ścisłości. Po drugie pisałem by szedł do serwisu no ale... Jest w początkujących, a ciemny jak tabaka (bez urazy, ale taka prawda). Ten dział w końcu też do czegoś zobowiązuje, nie? Moderatorzy chyba mają dobry dzień.
  • Poziom 14  
    Chyba jednak nie jest ze mną tak najgorzej, bo udało mi się wyeliminować usterkę.
    Zostawiłem kondensatory wbrew temu co koledzy mówili. Nie dałem żyć tranzystorom bo ewidentnie nie zgadzały się napięcia na ich wyprowadzeniach. Wymieniłem tranzystory T1204, T1205, T1206 oraz diodę Zenera D1208.

    Zamieszczam zamienniki jakich użyłem. Może komuś się kiedyś przyda.
    BC211 --> BC237A
    BC147B --> BC547B

    Temat zamykam.