Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa komputera opartego o akcelerator 3dfx

rafal24 19 Aug 2011 14:37 13182 47
Wago
    rafal24
    Level 11  
    Witam wszystkich zamierzam zbudować maszynę opartą na dwóch układach 3dfx
    będą to układy voodoo 2 w trybie sli połączone taśmą. Komponenty jakie mam do zbudowania tego cuda to:

mam

voodoo 2 12mb
    GF 2mx 32mb
    płyta atx na chipsecie 440lx
    pentium 300 slot 1
    3x64mb
    sieciówka realtek 10/100
    muzyka

potrzebuje

voodoo 2 12mb (druga)
    obudowę atx przedział wiekowy 99/2000

do Modelatora
    Jeżeli ten post jest złe wpisany proszę go przenieść na odpowiednie miejsce nie do kosza

Dodano po 24 [minuty]:

dodaje nowe zdjęcia podzespołów i działającego kompa

Budowa komputera opartego o akcelerator 3dfx Budowa komputera opartego o akcelerator 3dfx Budowa komputera opartego o akcelerator 3dfx Budowa komputera opartego o akcelerator 3dfx Budowa komputera opartego o akcelerator 3dfx
  • Wago
    rafal24
    Level 11  
    brakuje jeszcze obudowy i drugiej voodoo 2 12 ale to kwestia czasu
    obudowa będzie pomalowana na granatowo lub czarna z boku będzie biały napis 3dfx
    biało napis będzie czarny

Dodano po 2 [minuty]:

nie rozumiem czemu temat jest w bazarze :D
  • Wago
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    rafal24 wrote:
    nie rozumiem czemu temat jest w bazarze :D

Czemu? Temu:
    rafal24 wrote:
    potrzebuje
    voodoo 2 12mb (druga)
    obudowę atx przedział wiekowy 99/2000
    rafal24
    Level 11  
    aha dobra ok :D różnicy nie robi ale co sadzicie o projekcie wolał bym żeby temat był przeniesiony do hardware bo tam miał być a ze potrzebuje to jest wzmianka tylko napisana

pozdrawiam
    email9
    Level 14  
    Obudowy posiadam starszych kilka sztuk, jutro postaram się zrobić zdjęcia i Ci podesłać to może sobie coś wybierzesz. Miały iść na złom ale może akurat Tobie któraś się przyda:)
    rafal24
    Level 11  
    bardziej kogoś z Poznania bym prosił
    Eidems
    Level 29  
    Jaki jest cel tego projektu? Czy tak z dnia na dzień przyszedł Ci pomysł do głowy?
    rafal24
    Level 11  
    Celem tego projektu jest zbudowanie maszyny która będzie przypominała nam i innym ze taka firma istniała, dodatkowo chce sprawdzić wydajność w trybie sli 2uch voodoo 2 12mb
    oraz przypomnieć sobie stare czasy.
    Pomysł narodził się już dawno bardzo dawno najpierw testy z voodoo 1 a później voodoo 2 12mb taśmę mam zrobiona prze zemnie
    pozdrawiam
    mikas3676
    Level 14  
    Miałem tą kartę (Voodoo 2 12mb) jeszcze jakiś miesiąc temu. Niestety wyrzuciłem a szkoda bo bym za darmo oddał. Sam się bawiłem kiedyś w składanie pecetów nawet z bardzo starych komponentów. Sporo się można było nauczyć przy tym.
    rafal24
    Level 11  
    powiem wam ze jak będzie całość wykonana to zrobię filmik z obudową będzie najgorzej
    ciężko dostać takie stare obudowy pc atx
    chyba ze ktoś ma Big Tower fajnie by maszyna wyszła w takiej narzazie zobaczymy może obudowa się jakaś znajdzie

Dodano po 3 [minuty]:

jak macie pomysły to śmiało mówić puki projekt jest w czasie realizacji
    maras2003
    Level 29  
    Ja mam kilka starych ATX i AT ;)
    Do poznania mam ok. 70km.
    rafal24
    Level 11  
    a miał byś foty jakieś :D bym był wdzięczny
    Eidems
    Level 29  
    Polecam zaopatrzyć się w mocny markowy zasilacz, na pewno się przyda:)
    rafal24
    Level 11  
    Jeżeli chodzi o zasilacz mam ich 8 Zara będę sprawdzał jakiej firmy są i ile wat mają
    im większa waga tym lepszy.

Dodano po 7 [minuty]:

wiec tak
    jakiś
    SPS 235w
    JNC 300w
    Codeshit 300w
    Akyga 420W *
    Megabyte 350w *
    astec 145w

* zaznaczanie
    Eidems
    Level 29  
    Astec byłby ok, ale nie wiem czy mocy starczy:/
    rafal24
    Level 11  
    o acer owski FSP 200w można by było włożyć
    Eidems
    Level 29  
    Hmm, nie wiem jak to ma wyglądać, nie wiem jak Ty to widzisz, ale może kup zielony oplot i np. zielone wtyczki do zasilacza, dodaj zielone chłodzenia czy wentylatory, walnij z boku obudowy napis 3dfx, wszystko zależy od Ciebie.
    rafal24
    Level 11  
    według mnie czarny kolor odwzorowywał by czasy 3dfx

Dodano po 37 [sekundy]:

jak macie koncept to piszcie
    kiss39
    Level 38  
    witam

Tak sobie czytam i przegladam i sie zastanawiam bo mam na stanie Kare 3dfx Voodoo2 12MB komplet (kabel SLI+ kabel karta graficzna-karta 3dfx voodoo2 wszystko oryginalne przechowywane w pudełku ) z tego co się zorientowałem ze zdjec to masz Voodoo2 12MB te słynne "Diamond Monster 3D II graphics accelerator" a różnica elementy zółte na karcie (3dfx)oraz trochę szybszy FPS i nadmienię, ze moja 3dfx karta jest kupiona w 2000r. w Bydgoszczy, wiec przeszła bojowy test na takich grach w trybie "Single" i nigdy nie było z nią problemu.Grałem i testowałem takie gry jak:

Wing Commander:Prophecy -GOLD EDITION
    Hidden&Dangerous plus Flight for Freedom

Oczywiscie seria Tomb Raider II i III jak i IV oj było trochę tych gier dla akcelaratora 3Dfx o zapomniałbym HIT Star Wars Episode I: The Phantom Menace w rozdzielczosci 800x600 i wybór karty graficznej 3dfx :)

Zdjęcia karty "dopalacza" 3Dfx akcelerator:

Budowa komputera opartego o akcelerator 3dfx Budowa komputera opartego o akcelerator 3dfx Budowa komputera opartego o akcelerator 3dfx

Dodano po 18 [minuty]:

rafal24 podaj nazwę płyty głównej i model..

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Przy odpalaniu gier korzystających z Karty 3dfx V2 wyświetlane na początku było intro w zaleznosci od aktualnego sterownika "3dfx " i Super to wygalało w tamtych czasach *)

pamiętam jedno było INtro jak na początku tego filmu :

Oj nie szukam płyty z Star Wars Episode I: The Phantom Menacei odpalam na Świetieta 3dfx . :D
    rafal24
    Level 11  
    Witam was wszystkich
    dawno nie było mnie tu jestem pod wrażeniem ze temat nadal istnieje
    co do specyfikacji kiss39
    1ghz tualatin
    768mb ramu na sdr
    2xvoodoo
    Gf3 lub 4
    zasilacz jakiś tagan
    muzyka diamond z yamaha gx
    dysk 80
    dvd
    obudowa black z logiem 3dfx
    pozdrawiam
    wroniusz
    Level 10  
    Bardzo fajny pomysł :)

Z nudów dziś składam coś podobnego tylko że na sztucznym dysku ssd (karta CF 8gb kingstona z przejściówką), płyta główna dwuprocesorowa bodajże tyan 2x pentium II, ramu ile się da ale pewnie z 512 lub 768 zależy co jeszcze znajdę, 3dfx 2 szt, później dorzucę dyski scsi z kontrolerem :P
    Mam tylko jeden mały problem-ik - taśma do sli ... czy mógłbyś powiedzieć jak zrobiłeś? widzę że to taka sama jak od ffd lecz nie mam pewności ... poradzisz coś?
    Dra98
    Moderator of Computers service
    wroniusz wrote:
    Mam tylko jeden mały problem-ik - taśma do sli

Zrobiłem dwie szt z taśmy od FDD - tylko powinna być krótka najlepiej 6 max 7cm.

Swoją drogą sam mam jeszcze zestaw z Voodoo II 12MB SLI, Intel Pentium Tualatin 1400\512\133 i 512MB RAM i myślę, że glide był ładniejszy niż DirectX.
    Zwierzak81
    Level 24  
    Z sentymentem wspominam Voodoo 1 i gry z tamtych czasów, dziś na czasie byłaby Fifa 98 (pod 3dfx). Swoją drogą nie wiedziałem, że Voodoo 2 działały w trybie SLI. Także trzymam kciuki i obserwuję dalej :)
    wroniusz
    Level 10  
    Dzięki Dra98 - z tego co widzę to centralnie 4 żyły odwrócone :D jak wrócę z pracy do domu to będę kombinował, jeszcze raz dzięki - jak coś wyjdzie to zapodam zdjecionko zestawu :D
    Brodi
    Level 30  
    Czekam niecierpliwie na efekty.
    Wieki temu miałem 2xV2 i problem był taki że po kilku sekundach/minutach grania zawsze komp się wieszał, win98se + najnowsze stery , sterowników pod xp wtedy nie było. W konfiguracji z jedną kartą już rzadziej. Ciekawe jak to wygląda dzisiaj ?
    V2 to akcelerator, niestety nie pamiętam jaka był karta graficzna.
    Turok, Turok 2 czy seria nfs to były czasy :]
    Dra98
    Moderator of Computers service
    To ja się pochwalę płyta Epox z Intel 815T, CPU Taulatin 1400\512\133\1,45 FSB przetaktowane ze 133 MHz na 147 MHz [magistrala PCI też trochę] 512 MB SDRAM 2-3-2-5, karty: Matrox MGA G-450 16MB, oraz 2xVoodoo II 12 MB [taktowanie 100 MHz lub 110 MHz ale mam ustawione 90 MHz - tak jak sterownik ustawia, mniej się grzeją] sterowniki wspomagające DirectX 7.
    Wykonywałem testy 3DMarkiem 99, 2000, 2001 [jak odnajdę screeny z wynikami mogę zamieścić ale może w innym wątku], Unreal [przywitanie - nawet dziś - logiem 3dfx robi wrażenie] i kultowe D2 LOD które dla mnie wyglądało ładniej [co najmniej porównywalnie] w 640x480 glide niż przy direct 3d i 800x600.

Przy wyrobie taśmy wystarczy obciąć z jednej strony [z drugiej zostaje fabryczny] odcinek +/- 6cm - przy dłuższym mogą być widczne zakłócenia\problemy z kolei za krótki to też problem, później po 15 z każdej strony i 4 centralne odwrócone - należy też uważać przy demontażu złącza rozwalone nie będzie trzymało.
    rafal24
    Level 11  
    potrzebuje jedną ct 6670 voodoo 2 12mb czy macie na sprzedaż ta kartę
    wroniusz
    Level 10  
    rafal24 :)

ostatnio widziałem na allegro inną ale taka mi się czasami poniewiera pod rękoma - może Tobie się uda złożyć, ja mam 3 różne i nie mogę sparować ... niby stery do SLI potrafią na różnych, ale ja chyba nie mam siły do tego - nie mogę odpalić jako zestaw :(

Jeśli jesteś nadal chętny to mogę wywalić na allegro :)
    rafal24
    Level 11  
    pewnie ze jestem chętny wystaw ja zalicytuje i zobaczymy co wyjdzie z tego
    jeśli masz kabelek sli to możesz go dołożyć
    daj znac na emeila kiedy wystawisz informatyknaszesc(malpa)gmail.com