Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba Satellite Pro A40 - błędy przy uruchamianiu.

BigPablo 19 Aug 2011 19:05 1943 4
  • #1
    BigPablo
    Level 21  
    Witam.
    Dostałem od kolegi laptopa do naprawy (Toshiba SPA40). Był po drobnych przejściach a mianowicie po delikatnym zalaniu. Na początku wogóle się nie włączał ale udało mi się go przywrócić do życia. Wymieniona została również klawiatura bo nie działały niektóre przyciski. Teraz laptop się włącza ale.. no właśnie ale.
    Otóż włączam komputer i czarny ekran z migającą "kreską". Komputer reaguje dopiero (o dziwo) po otwarciu i zamknięciu napędu. Zaczyna się ładować i wyskakuje błąd:
    "Initializing and estabilizhing link" który prawdopodobnie wskazuje na jakieś problemy z dyskiem. Po chwili błąd gaśnie i zastępuje go:
    "PXE-E61 : Media test failure, check cable
    PXE-M0F : Exiting Intel Boot Agent".
    Po czym komputer wyświetla okno z pytaniem jak uruchomić komputer, można go bez problemu uruchomić w trybie awaryjnym. Przy próbie uruchomienia normalnie czasami się włącza ale zazwyczaj zawiesza się podczas ładowania systemu.



    Próbowałem w biosie ustawić borowanie na CD-rom jako pierwsze następnie HDD itd ale niema takiej możliwości. Są takie do wyboru:
    CD-LAN-HDD-FDD
    CD-LAN-FDD-HDD
    HDD-FDD-CD-LAN
    FDD-HDD-CD-LAN
    HDD-CD-LAN-FDD
    FDD-CD-LAN-HDD
    Jeśli przed HDD jest CD to jest przed nim i LAN ;/.

    Mam nadzieję, że nie jest uszkodzony dysk ale wtedy chyba system by się nie ładował.
    Trochę to zagmatwane ale jeśli byłyby jakieś pytania to chętnie odpowiem.
    Co może powodować te błędy. Czy ktoś miał już z tym do czynienia.
    W Internecie znalazłem informacje nt. drugiego błędu ale rozwiązania tam proponowane u mnie nie działają.
    Czy myślicie, że format by pomógł, tak czy inaczej mam sformatować dysk więc jeśli by to pomogło to poszłoby bez problemów.
    Pozdrawiam Paweł.
  • Helpful post
    #2
    gallus [pl]
    Level 31  
    To ustaw sobie na cd-lan-hdd-fdd, jeżeli nie będzie bootowalnej cd, to będzie próbował z lan, przeskoczy dalej rozpocznie bootowanie z hdd...
  • #3
    BigPablo
    Level 21  
    Mam tak ustawione ale nadal dzieje się to samo.
  • Helpful post
    #4
    hym23
    Level 17  
    Wkręc dysk podłącz go do innego komputera sprawdź SMART ale to chyba nie dysk.
  • #5
    BigPablo
    Level 21  
    Po formacie błędy ustąpiły. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.