Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wieża Technics TECHNICS SA-EH560 Słaby bas w lewej kolumnie

miko321123 19 Aug 2011 19:05 3390 10
    miko321123
    Level 9  
    Witam. Posiadam w/w wieże i zauważyłem że w lewej kolumnie bas jest bardzo słaby. Nie jest to wina kolumny bo po zamianie jest to samo. Grać gra ale dużo słabiej niz w przeciwnej kolumnie. Czy tak jest w tych sprzętach czy coś nie tak z końcówką? Pozdrawiam
    Zygaqra
    Level 35  
    Nie znam schematu tej wieży, ale jeżeli końcówka jest sprzęgana z kolumnami przez kondensator, to pewnie temu w lewym kanale ,,skończyła się pojemność". Po prostu kondensator do wymiany. Najlepiej zrobić to w obu kanałach.
    miko321123
    Level 9  
    W tej wieży jest 6 wyjść. 3 na lewą (wysoki, średni i niski ton) i 3 na prawą (tak samo). Czyli wymienić kondensatory tylko w wyjściach niskotonowych czy we wszystkich wyjściach?
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous
    Anonymous  
    Luke15
    User under supervision
    A sprawdzałeś tą kolumnę która gra słabiej basem przełączyć na 2'gi kanał wzmacniacza? Jeżeli dalej będzie to samo, usterki należy szukać w kolumnach. Jeżeli natomiast wszystko będzie ok, to trzeba szukać we wzmacniaczu. A więc najpierw sprawdź to co mówiłem, a potem daj znać co się dzieje i jak się zachowuje sprzęt.
    miko321123
    Level 9  
    Sprawdzałem. Zamieniłem kolumny i ta co grała słabiej gra tak jak należy pod przeciwnym kanałem czyli kolumny są OK.
    Luke15
    User under supervision
    No tak, wiec należy szukać usterki w kanale wzmacniacza. Przeanalizuj schemat, miernik do ręki, zrób pomiary i sprawdzaj czy wszystko się zgadza. Masz duże ułatwienie jeżeli są to 2 takie same kanały, ponieważ wyniki pomiarów możesz porównywać ze sprawnym kanałem i wyczaisz co jest nie tak.
    miko321123
    Level 9  
    Co dokładnie mierzyć? Napięcie, natężenie?

Po tym poście nie pozostaje mi nic innego, jak przenieść temat do bardziej pasującego działu.
    (dj-MatyAS)
    Luke15
    User under supervision
    Proponował bym oddać wzmacniacz do kogoś kto się na tym zna, bo po Twoim poście wnioskuję że chcesz mierzyć "natężenie prądu przy pomocy zapałek, w dodatku w Volt'ach".

Jak to sobie kolega widzi? Nie mając pojęcia co robiąc chce coś naprawić? Forum jest po to, by pomóc ewentualnie naprowadzić kogoś na usterkę, ale jej zdiagnozowanie i ewentualnej naprawy musi się podjąć sam. Dlatego proponował bym udania się ze sprzętem do serwisu, bo z tego co widzę to może być jeszcze gorzej. Pozdrawiam