Słowem wstępu: chwilę już nie interesowałem się sieciami i stąd mój post. Zresztą nigdy w takim zakresie:) mam nadzieję, że koledzy zrozumieją.
W związku ze zmianą siedziby firmy klienta i przygotowywaniu nowego obiektu powstały nowe perspektywy.
To co jest na chwilę obecną to: Okablowanie (10 punków 2xUTP) jest, łącze 1Mb jest, strona też jest. Jest również pomieszczenie serwerowe wraz z szafą rackową. 7 komputerów z XP, drukarka A3 ze skanerem,
To co klienta chce od sieci i serwera:
Serwer WWW - do 100 odwiedzin dziennie.
Serwer email - 10-15 kont pocztowych (tutaj rozważam również usługę gmaila)
Serwer plików - 1. archiwizacja i dostęp do plików tylko LAN - projekty Autocad - zależy mu na bezpieczeństwie danych.
2. pozostałe pliki dostęp z zewnątrz - zaproponował VPN 7 adresów ale czy top potrzebne? Może po prostu jakaś mamba, sftp?
Router z AP wbudowanym lub zewnętrznym (2 AP: na halę oraz biuro).
No i UPS zdolny do uciągnięcia 7 komputerów klasy P4 oraz całej szafy. (propozycja klienta to zasilanie komputerów z serwerowni z 5kv UPS ale moim zdaniem tutaj raczej zrobię osobne ups'y na każdy komputer przy biurku).
Serwer będzie na kseonie - to wiem. Kupować gotowca czy samemu poskładać?
Jaki system MS czy linux? Bardzo ważna jest niemal całkowita bezobsługowość i autobackup i autostart.
Jaki router? Również najważniejszy autostart i backup (np na CF)
To tyle co na razie przychodzi mi do głowy.
W oparciu o wasze opinie i sugestie przygotuję projekt.
Jeśli czegoś nie wymieniłem albo powinienem coś dodać to proszę o propozycje.
Cena? W zasadzie nie ma cennika, będą 2; tańszy i droższy. Powiedzmy że 5 tyś na serwer nie jest problemem. Albo serwer i router.
Jest to po prostu informatyzacja całego budynku.
W związku ze zmianą siedziby firmy klienta i przygotowywaniu nowego obiektu powstały nowe perspektywy.
To co jest na chwilę obecną to: Okablowanie (10 punków 2xUTP) jest, łącze 1Mb jest, strona też jest. Jest również pomieszczenie serwerowe wraz z szafą rackową. 7 komputerów z XP, drukarka A3 ze skanerem,
To co klienta chce od sieci i serwera:
Serwer WWW - do 100 odwiedzin dziennie.
Serwer email - 10-15 kont pocztowych (tutaj rozważam również usługę gmaila)
Serwer plików - 1. archiwizacja i dostęp do plików tylko LAN - projekty Autocad - zależy mu na bezpieczeństwie danych.
2. pozostałe pliki dostęp z zewnątrz - zaproponował VPN 7 adresów ale czy top potrzebne? Może po prostu jakaś mamba, sftp?
Router z AP wbudowanym lub zewnętrznym (2 AP: na halę oraz biuro).
No i UPS zdolny do uciągnięcia 7 komputerów klasy P4 oraz całej szafy. (propozycja klienta to zasilanie komputerów z serwerowni z 5kv UPS ale moim zdaniem tutaj raczej zrobię osobne ups'y na każdy komputer przy biurku).
Serwer będzie na kseonie - to wiem. Kupować gotowca czy samemu poskładać?
Jaki system MS czy linux? Bardzo ważna jest niemal całkowita bezobsługowość i autobackup i autostart.
Jaki router? Również najważniejszy autostart i backup (np na CF)
To tyle co na razie przychodzi mi do głowy.
W oparciu o wasze opinie i sugestie przygotuję projekt.
Jeśli czegoś nie wymieniłem albo powinienem coś dodać to proszę o propozycje.
Cena? W zasadzie nie ma cennika, będą 2; tańszy i droższy. Powiedzmy że 5 tyś na serwer nie jest problemem. Albo serwer i router.
Jest to po prostu informatyzacja całego budynku.