Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung LD220HD (chassis saturn4, LS22FMD ) - nie załącza się

Bąk Andrzej 20 Aug 2011 22:52 2352 3
    Bąk Andrzej
    Level 18  
    Po włączeniu zasilania zapala się dioda led i podświetlają się klawisze sensorów, można włączyć i wyłączyć monitor (gaśnie i zaświeca się LED) Z zasilacza podstawowe napięcia 15v i 5.2v idealne. Inwerter raczej sprawny (trafo, klucz, bezpiecznik, elektrolity). Problem to brak choćby błysku podświetlania i napięcia zasilającego matrycę. Wg moich ustaleń w oparciu o żmudne prześledzenie ścieżek na płycie odpowiada za ich włączanie Weltrend WT61P8 012 ,,wspomagany'' eepromem. Po włączeniu przyciskiem power monitora pojawiają się napięcia pochodne na elektronice w tym na tranzystorach włączających on/off inwertera i zasilania matrycy ale brak impulsów je włączających z WT61P8. Brak jest więc napięcia na matrycę, on/off i DCR na inwerter,B- dim = 4.75V. Może ktoś z kolegów zasugeruje w czym tkwi problem i co to jest to ,,DCR" Kupiłem nawet serwisówkę do tego chassis LS22FMD ale jej wartość użytkowa jest zerowa - nawet schematu brak. Pozdrawiam, A.B.
    marcin19912305
    Level 14  
    Podaj napięcie na ON/OFF i będziesz wiedział czy inwerter działa. Próbowałeś na pustym eepromnie uruchomić monitor?
    dorota_g
    Level 18  
    DCR -> D ynamic C ontrast R atio
    Funkcja mająca poprawić obraz, zwiększyć lub zmniejszyć jasność podświetlenia dynamicznie w celu poprawy poziomu czerni.
    Bąk Andrzej
    Level 18  
    Dziękuję za podpowiedzi. Inwerter był lekko uszkodzony (zimne luty ) - poprawiłem i po podaniu napięcia z zasilacza na on/off funkcjonuje. Elektronika monitora jednak dalej uszkodzona. Podstawiłem pustą pamięć eeprom do tego SUB MICOM WT61P8 i dalej nic. Włącza sygnał power uruchamiający napięcia pochodne ale nie włącz inwertera i zasilania matrycy. być może skaler SEMS12 1002B-F uszkodzony. Nie mam schematu i pracuję ,,na macajewa''. Tuner wydaje mi się za bardzo ciepły po włączeniu zasilania. Napięcie ns szynie(scl, sda) eeprom SUB MICOM 3.25V, natomiast DDCA SDA i DDCD SDA -ok 0.6v i adekwatnie SCL - ok.4,8v