Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy jest sens przyłączyć baterię kondensatorów do spawarki 3-fazowej?

slawek87 21 Aug 2011 22:17 4793 8
Automation24
    slawek87
    Level 19  
    Witam, zbudowałem spawarko – migomat - prostownik 12V/24V i rozruch 12V/24V w jednym urządzeniu. Mój sprzęt pracuje na 3 fazach, ma płynną regulację prądową zbudowaną na tyrystorach i diodach. Spawarka mimo niskiego napięcia idealnie zawiązuje łuk elektryczny, migomat również.
    Napięcia:
    - spawarka 40V - 55V
    - migomat 20V - 50V
    - prostownik 12V - 17V
    - prostownik 24V – 34V
    Czytałem, że można podłączyć i równolegle do wyjścia za dławikiem oraz masy kondensator 30 000 uf. Czy poprawi to jakość spawania i czy mógłbym zrównoleglić kondensatory 4700uf/63V?
    Zainteresowanym mogę podać szczegóły.
    P.S.
    Dodam, że schemat regulacji trystorowej pobrałem z elektrody.

Proszę o zachowywanie zasad poprawnej polszczyzny i właściwej pisowni jednostek, symboli i nazw technicznych.
    Instrukcja zamieszczania zdjęć oraz obrazków na forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html

Proszę poprawić post, bo w tej postaci kwalifikuje się do usunięcia.
    [retrofood]

Załącznik usunąłem. Brak reakcji Autora. [retrofood]
  • Automation24
    lechoo
    Level 39  
    Dioda zwrotna która na schemacie jest na wyjściu spawarki, powinna być włączona przed dławikiem żeby prawidłowo spełniała swoją funkcję. A tak poza tym to żadnej rewelacji nie widzę, charakterystyka wyjściowa na pewno nie przypomina tej z profesjonalnych rozwiązań, ze stabilizacją prądu:

Czy jest sens przyłączyć baterię kondensatorów do spawarki 3-fazowej?
    slawek87
    Level 19  
    Czytałem ze ta regulacja działa idealnie zachwalali ja na forum wiec ją zbudowałem a jeśli macie jakąś Inną lepszą na tyrystorach prosił bym o podanie linku ponieważ trafo ma wystarczającą moc z góry dzięki
  • Automation24
    peloks
    Level 27  
    Co do kondensatora to raczej nie ma sensu przy takim prądzie to pojemność była by gigantyczna (zatem wysokie koszty).
    Zadaniem dławika jest stabilizacja prądu spawania.
    slawek87
    Level 19  
    Czytałem na forum że 20000 uf wystarczy nie wiem czy to ma sens dlatego proszę o pomoc
    Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Nie wiem kolego co chcesz osiągnąć nadto co już masz, ale "olbrzymią" baterię kondensatorów zachwalają koledzy którzy nie posiadają rdzenia 3 fazowego (zasilanego 3x400V) i dławika na wyjściu (bardzo istotny przy regulacji tyrystorowej), nie umieją spawać (bardzo duży łuk)- a chcą spawać elektrodami EB (zasadowymi) nie zważając na komfort i bezpieczeństwo.
    Dla spawacza istotny jest efekt końcowy uzyskiwany na spawanym materiale (przetop, odpryski itp.) a nie wykres na jakimś urządzeniu (oscyloskopie)- tak mi powiedział pewien stary spawacz :)

Ps. Na wyjścich sterowania bramką tyrystorów powinny być wstawione dodatkowo diody. Nie widzę też układu RC- gasiki komutacyjne, które również powinny znaleźć się w tym układzie.

Ps. 1-> Nie zapomnij poprawić swojego pierwszego postu!
    munruthel
    Level 13  
    A nie lepiej byłoby zrobić mostek w pełni sterowalny? Zamiast obecnych 150Hz miałby 300Hz, a to już o wiele łatwiej "wygładzać".
    slawek87
    Level 19  
    Nie posiadam schematu zrobiłem tylko taki co miałem pod ręka chyba że kolega ma coś lepszego to bym przerobił
    munruthel
    Level 13  
    Nie znam się na spawalnictwie i nawet nie wiem czy takie rozwiązanie ma sens w spawarce. Ja stosuje mostki w pełni sterowalne w prostownikach galwanicznych, ale to zupełnie coś innego niż spawarka. Dlatego wolałbym aby wypowiedział się ktoś kto jest bardziej obeznany w temacie.