Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Moduł CI Neotion w LCD 32LG2000 - likwidacja napisu SERWIS HD

stotek 21 Aug 2011 22:50 17509 21
    stotek
    Level 11  
    Witam
    Zakupiłem do mojego LG 32LG2000 moduł neotion np4,aby móc oglądać kanały DVB-T. Konwersja mpeg4 na mpeg2 działa prawie poprawnie. Tzn wcześniej przed włożeniem modułu jak włączyłem kanał to wyświetlał mi się komunikat SERWIS HD i ten komunikat tak skakał po całym ekranie na czarnym tle. Po włożeniu modułu obraz się pojawia i działa stabilnie, ale skaczący po ekranie komunikat o serwisie HD nie znika. Wyczytałem ze lekarstwem na to będzie aktualizacja oprogramowania. Udało mi się ściągnąć jakąś aktualizacje. Plik z rozszerzeniem .bin wgrałem na pendrive (FAT32), który włożyłem do gniazda USB, a następnie włączyłem tv, lecz aktualizacja sie nie rozpoczęła. Ktoś może podać jakieś sprawdzony link do sprawdzonego oprogramowania pod ten model. Chyba, że jest inny sposób na likwidację tego napisu SERWIS HD
    qbaas
    Level 14  
    Musisz wgrać najnowsze oprogramowanie.

V3.55.01_2010-09-29
    LG 32LG2000 Firmware

The latest software file [Applicable Model]
    - 32LG2000, 37LG2000, 42LG2000
    - 32LG2100, 37LG2100, 42LG2100
    - 32LG3000, 37LG3000, 42LG3000
    - 32LG5000, 32LG5010, 32LG5020, 32LG5030
    - 26LG3050

Instrukcja aktualizacji oprogramowania:
    Link

Ponosisz pełną odpowiedzialność za wgranie nowego firmware!
    Robisz to na własne ryzyko!
    domiq
    Level 10  
    Witam. Czy problem znikł po instalacji softu z linku podanego przez kolegę qbaas?
    kam332
    Level 11  
    witam, tak jak autor tematu nie wiem jak wgrac najnowsze oprogramowanie

sciagnalem, skopiowalem na pusty pendrive (system plikow fat32), podlaczylem do tv, wlaczylem tv i nic, aktualizacja nie wlaczyla sie automatycznie i nie umiem jej recznie wlaczyc,
    moze ktos pomoc ??
    qbaas
    Level 14  
    Musisz utworzyć na pendrive folder LG_DTV, skopiować tam firmware, i dalej postępujesz zgodnie z instrukcją, czasem w opcjach zaznaczało się Automatyczna aktualizacja oprogramowania(włącz), przed włączeniem TV, włóż pendrive z aktualizacją. Jeżeli nie pójdzie normalnie wgrać, to robisz tak podłączasz pendrive, włączasz TV, następnie przycisk "MENU", a potem 7x "FAV". Napisz jaką wersje oprogramowania masz obecnie wgraną.

Na początek spróbuj metodą z instrukcji aktualizacji.
    http://www.lg.com/lgecs.downloadFile.ldwf?DOC...&FILE_NAME=KRSWD000003381-b1-a2.pdf&TC=DwnCmd
    kam332
    Level 11  
    robilem wedlug tej instrukcji, folder nazwany odpowiednio, manu i 7x fav nic nie dalo,
    wersji oprogramowania nie moge sprawdzic teraz, bo w domu bede za tydzien
    tomass888
    Level 1  
    mi tez nie chciało zaktualizować oprogramowania, więc zacząłem kombinować z tym "menu"+7x FAV ale odłączyłem USB i dorzuciłem plik aktualizacji nie tylko do tego folderu LG_DTV ale też "luzem" do pendrive bez żadnych katalogów, potem podłączyłem z powrotem pena przy włączonym TV i zaczęła się aktualizacja, nie wiem co pomogło: czy ten plik .bin dorzucony bezpośrednio do pendrive, czy kombinacja przycisków ale zadziałało, i przede wszystkim napis "SERWIS HD" już nie skacze po ekranie
    kam332
    Level 11  
    ja poradzilem sobie juz

wczesniej uzywalem pendrive 16 gb i nie dzizlalo,

ale uzylem karty sd 1gb + adapter usb i poszlo, aktualizacja sama sie wlaczyla,
    i serwis hd juz nie lata mi po ekranie
    wojmax
    Level 13  
    a jak działa ci ten moduł ? warto to kupić ? mam taki sam model TV
    kam332
    Level 11  
    deko dluzej programy sie przelaczaja niz normalne, ale dziala oki, bez problemow,
    mozna spokojnie kupowac,
    tez mam 32LG2000
    wojmax
    Level 13  
    a czy aktualizacja softa konieczna ? bo z tego co przeczytałem tutaj troche to zamotane
    kam332
    Level 11  
    bez aktualizacji softu modul dziala, ale jak cos ogladasz to po calym ekranie lata napis servis hd, wielkosci ok 7 x 2 cm cos kolo tego na oko
    wojmax
    Level 13  
    producent tego modułu podaje że tylko dwa modele tv Lg są kompatybilne z tym modułem
    37LG6000
    oraz
    32LG3000
    a my mamy 2000 dlatego zadałem to pytanie bo wywalenie 150 PLNów na darmo jakoś mi sie nie uśmiecha :)
    kam332
    Level 11  
    32LG3000 od 32LG2000 rozni sie chyba tylko o jednym zlaczen hdmi wiecej, jesli mowie zle to poprawcie mnie,

w kazdym razie modul u mnie dziala na 32LG2000
    wojmax
    Level 13  
    a jak z obrazem ? czy jest taki sam czysty jak w przypadku podłączenia tunera cyfrowego ? Kupiłem taki tuner Cabletech i obraz jest idealny z tym że denerwujące jest używanie dwóch pilotów, jeden od telewizora drugi od tunera
    wojmax
    Level 13  
    a możesz mi dokładnie napisać jak przeprowadzić tą aktualizacje żeby czegoś nie spitolić :)
    kam332
    Level 11  
    aktualizacja albo sie zrobi albo sie nie zrobi, nie da sie jej zrobic zle,

po pierwsze musisz miec pendrive 1 gb, bo jak wiekszy to moze nie dzialac,. ja uzylem 16 gb to nie dzialalo,
    2. formatujesz go na fat32
    3. pobierasz nowe firmware do tv,
    http://www.lg.com/es/support/product/support-...b=drivers&targetPage=support-product-profile#

klikasz na drivers & software i 32LG5000-ZA-26-32-37-42LG3000-ZA_IC101-IC102(LGE7363C)_V3.55.01_2010-09-29.bin
    4. na pendrive robisz folder LG_DTV i do niego wgrywasz sciagniety plik,
    (czasami moze byc konieczne wgranie bezposrednio na pendrive bez robienia tego folderu)
    5. podlaczasz pendrive przy wylaczonym tv, wlaczasz tv i powino wyskoczyc od razu okno czy chcesz zaktualizowac oprogramowanie i klikasz start

ja nie mialem takiego malego pendrive wiec uzylem karty sd ktora wsadzilem w adapter usb i podlaczylem do tv i poszlo wtedy

instrukcja:
    http://www.lg.com/lgecs.downloadFile.ldwf?DOC...&FILE_NAME=KRSWD000003381-b1-a2.pdf&TC=DwnCmd
    Smirek
    Level 11  
    Witam,

Korzystając z porad kolegów uporałem się z "latającym" napisem. Kupiłem moduł, zaktualizowałem soft i niby jest OK. Niestety przy TVP1 HD i TVP2 HD choroba wróciła tzn. na tych dwóch programach jest czarny ekran bez dźwięku z latającym servishd. Czy znane jest rozwiązanie tego problemu? Czy pozostaje tylko zakup tunera?

Pozdrawiam.
    wojmax
    Level 13  
    Ja kupiłem dekoder i mam problem z głowy, do tego moge odtwarzać i nagrywać wszystko na USB - polecam
    egon42
    Level 37  
    Smirek wrote:
    Niestety przy TVP1 HD i TVP2 HD choroba wróciła tzn. na tych dwóch programach
    Tv nie będzie obsługiwał systemu HD bo obsłużyć go nie umie system mpeg2 wbudowany w tv dlatego też nie polecały modułów CI do tv.
    autosuper
    Level 24  
    A ja mam inny problem zwiazany z tym TV LG 32LG200 , mianowicie wogole nie moge znalezc kanalow cyfrowych , gdy wchodze w menu wyszukiwania programow wogole nie mam opcji DTV (digital) , mam tylko zwykla TV, dodam ze wczoraj zrobilem aktualizacje firmware w podany tutaj sposob ktora przebiegla pomyslnie. Modul CI rowniez kupiony i wlozony w slot. Macie jakies pomysly jak to uruchomic?