Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung WS-32Z308P chassis S63B(P) - pali tranzystor WN

janomo 23 Aug 2011 15:57 4779 2
    janomo
    Level 24  
    Odbiornik Slim Samsung WS-32Z308P chassis S63B(P) trafił do naprawy z uszkodzonym tranzystorem linii 2SC5584. Sprawdziłem wszystkie kondensatory impulsowe w odchylaniu poziomym ( C425 też ), poprawiłem luty i postanowiłem ostrożnie uruchamiać. Miałem "ciut" słabszy tranzystor - 2SC5583, dałem żarówkę w szereg i uruchamiam. TV zachowywał się prawidłowo więc usunąłem żarówkę i odbiornik odpalił. Działał kilka godzin, lecz po wyłączeniu i włączeniu nazajutrz od razu słychać "piskanie" - znów uszkodzony 2SC. Zamówiłem 2SC5584 ( taki sam jak był ) i doszukałem się lekkiego wypalenia w złączu cewek odchylających. Włączam i zdziwienie - słychać wejście WN na sekundę - po tym momentalnie zanika WN. Po kilku takich próbach tranzystor linii jest gorący. Próbowałem podmieniać tranzystor Q402 BUZ73A na BUZ91 - no i w końcu tranzystor linii znów pada. Muszę ściągać kolejny.
    Mam takie pytanie - jak zabezpieczyć się przed uszkadzaniem tranzystora ale żeby jednocześnie móc robić jakieś sensowne pomiary. Trafopowielacz raczej wykluczam - w końcu po pierwszej wymianie tranzystora TV działał kilka godzin. Czytałem że w tych TV są problemy z modułami Future box, czy w moim wypadku może być taki problem. A moduł - hybryd HIC401 - w sterowaniu linii też robić takie problemy? Może ktoś coś pomoże? Acha - tranzystor kupiłem w Cyborze - może malowanka? a problem był tylko w tym wypaleniu złącza cewek?
    Pozdrawiam.
    Indyczes
    Level 33  
    Ja bym na 100% nie wykluczał trafa linii.
    Pozdr.
    janomo
    Level 24  
    Założyłem HD1750FX z Aswo, wymieniłem też BUZ73A przy trafku sterującym tranzystor linii i TV działa już 4 dni prawidłowo. Czyli tranzystor z Cybora to była prawdopodobnie malowanka ( albo ten BUZ73A robił takie "cuda" ), a całą przyczyną było wypalenie we wtyku cewek odchylających.
    Pozdrawiam.