Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dziwny obraz (GeForce 8800)

Czaja-one 25 Aug 2011 00:15 2133 11
    Czaja-one
    Level 10  
    Witam.

Mój problem to chyba niedomaganie karty graficznej NVIDIA GeForce 8800 GTS (320 MB). Jako, że nie wiem jak to opisać (moze tylko tak : pokaz slajdów i pixeli) , pokaze na zdjęciach .

Dziwny obraz (GeForce 8800) Dziwny obraz (GeForce 8800) Dziwny obraz (GeForce 8800) Dziwny obraz (GeForce 8800)

Konfiguracja:
    Pł. główna :Asus P5K
    Procesor: DualCore Intel Core 2 Duo E4500
    zasilacz: Zalman 430
    RAM: DDR3 2gb geil
    Razor509
    Level 27  
    Często spotykany problem w kartach z rodziny 8xxx. Zapewne problem sprawiają zimne luty lub przegrzany GPU / VRAM.

//edit
    Co można zrobić? Sprawdzić kartę na innym sprzęcie lub załatwić inną do swojego i przetestować czy owe przekłamania w grafice będą się pojawiać. Jeżeli objawy tej 8800 na innym komputerze będą takie same jak u Ciebie, to wszystko będzie wskazywało na uszkodzną kartę graficzną, jeżeli nie, to wina będzie leżała po stronie reszty Twojego sprzętu.

Odnośnie zimnych lutów, było pełno takich tematów z podobnymi problemami, wystarczy poszukać. W domowych warunkach jest jeden darmowy sposób, aby "zaradzić" tego typu usterce, jak poszukasz to się dowiesz o co chodzi, no chyba że już słyszałeś. W każdym bądź razie ja nie ruszam bliżej tego tematu, żeby nie dostać warna za nieodpowiednie "porady" :).
    Czaja-one
    Level 10  
    Jest na to jakaś rada ?? Czy już tylko śmietnik ??

Edit.

Poczytalem troche o tych lutach. Jednak w w tamtych przypadkach ludzie nie mogą włączyć komputera. U mnie się to pojawia przy odpaleniu jakiejkolwiek gry.
    Anonymous
    Level 1  
    Razor509
    Level 27  
    @edzik1313
    Teraz czekaj aż jankolo albo inny moderator wlepi Ci warna za szkodliwe porady :).
    Autor może sobie obejrzeć poniższy filmik:

Oczywiście do niczego nie namawiam, gdybyś się zdecydował na coś takiego, to robisz to na własną odpowiedzialność.
    Anonymous
    Level 1  
    Razor509
    Level 27  
    Ja to wszystko rozumiem, ale na forum są pewne zasady i trzeba się ich trzymać. Zaś sam autor zrobi to, co uzna za stosowne.
    Czaja-one
    Level 10  
    Filmik juz widzialem wczesniej ;] Dzisiaj podmieniam karte , jesli rzeczywiscie to karta to będziemy gotować ;]
    leszko84
    Level 20  
    edzik1313 wrote:

Jest coś takiego jak rebuilding zimnych lutów, stosowałem to z powodzeniem! Porządnie wykonany przedłuża życie karty o 6 miesięcy czasami nawet dłużej! można go wykonać samemu w domu, jedyne co potrzebujesz to kuchenka gazowa lub elektryczna z termoobiegiem i wio do pieczenia!Instrukcja jest prosta:
    Odkręcasz chłodzenie, boczną zaślepkę potem kartę czyśćisz spirytusem z termopasty itd. Następnie wkładasz kartę do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczesz kartę przez 8 minut i to wszystko! Pamiętaj żeby położyć kartę do góry chipem i żeby nie dotykała bezpośrednio blachy! Wyciągnij ją potem i zostaw na 10 minut niech wystygnie potem zakładasz nowe termopasty i ruszy bez problemu! Udało mi się to z 3 razy !

Tak, tylko nie zapomnij posmarować masłem blachy, bo się przypiecze. Najlepiej to jakbyś robił to w mikrofali, wtedy to z karty 8800 zrobi się 9800GX2 , Ram się podwoi i z PCI-E x16 zrobi się x32!! Poza tym Panowie, lato mamy, na grilla!!!
    Oczywiście jest to żart. Dla desperatów i szaleńców lubiących popcorn z kondensatorów i smród w całym domu to idealne rozwiązanie. I wiecie co? Można je uskuteczniać nawet po tym jak karta już ducha wyzionie. Już nie mówiąc o tym jak fajnie się po czymś takim myje piekarnik. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM!!
    Anonymous
    Level 1  
    leszko84
    Level 20  
    Z gory przepraszam za brak polskich znakow ale jestem za granica i nie mam polskiej klawiatury.
    edzik1313 : Po pierwsze nie jest to rebuilding tylko reballing, i polega na zdjeciu chipa i wymianie kulek a nastepnie wlutowaniu go na nowo. To o czym mowisz to zwykla wygrzewka i do tego bardzo nieprofesjonalna. Kuchenek nie pomylilem, z mikrofala to byl zart.
    edzik1313 wrote:
    Dlaczego krytykujesz pomysł (zresztą nie mój) o którym nie masz zielonego pojęcia

A skad wiesz ze nie mam pojecia?? Widzialem piekarnik po takiej nieudanej dogrzewce i wiem co to znaczy. Stad moja reakcja, moze niepotrzebnie wysmiewcza (przepraszam jak poczules sie urazony) ale jak widze takie rzeczy to od razu mnie krew zalewa. Lepiej pozyczyc zwyklego hota i dogrzac, efekt bedzie znacznie lepszy, a elektrolity nie ucierpia. Juz nie mowiac o tym ze wygrzewanie bez jakiegokolwiek topnika (fluxa) to kiepski pomysl.
    Czaja-one
    Level 10  
    Tak czy owak udało sie i karta śmiga.