Witam! Zwracam się do kolegów z następującym problemem. Mam router Wifi Tp Link TD-W8901G za pomocą którego łącze się z internetem dostarczanym przez Netię. Początkowo używałem routera wyłącznie na kablu, nie było problemu z internetem. Po jakimś czasie skonfigurowałem sieć wifi, również z początku działała bez problemu. Jednak teraz pojawia się problem z łączeniem na laptopie HP NX7400 z Windowsem XP Home SP3. Otóż po włączeniu komputera, zalogowaniu się do systemu widzę ikonkę połączenia sieci bezprzewodowej, siła sygnału: znakomita. Jednak nie mam wtedy połączenia z internetem, ani także z routerem (nie dochodzą pingi na adres routera). W takim wypadku wyłączam przyciskiem kartę bezprzewodową w laptopie i włączam ponownie. Następuje standardowa procedura: znalezienie sieci, pobieranie adresu sieciowego i komunikat, że Połączono. Zwykle wtedy internet działa poprawnie, ale nieraz powyższą operację trzeba powtórzyć kilkukrotnie. Czasem jest tak, że nie jest to koniecznie, komputer łączy się z internetem za pierwszym razem, a czasem trzeba nawet 5 razy powtórzyć operację "włącz-wyłącz kartę bezprzewodową". Myślałem z początku, że to router powoduje ten problem. Jednak drugi laptop z systemem Windows 7 64 bit łączy się bez problemu, zawsze za 1 razem. W takim razie to wina laptopa z Windows XP, ale też nie do końca bo z innymi sieciami bezprzewodowymi laptop łączy się bez problemu. Instalowałem nowe sterowniki karty bezprzewodowej, nowe firmware do routera i problem dalej pozostaje. Nie ma też reguły za którym razem się połączy z routerem. Funkcja "napraw" w połączeniu sieciowym nie pomaga. W Routerze mam ustawione szyfrowanie WPA2-PSK oraz filtrowanie adresów MAC. Router znajduje się w pokoju obok, siła sygnału jest odpowiednia. Wyłączenie filtrowania nic nie pomaga, stosowanie szyfrowania WEP także. Wydaję mi się, że problem może być w ustawieniach DHCP, w pobieraniu złego adresu sieciowego, ale nie jestem pewien. Windows za każdym razem pokazuje poprawne połączenie z siecią bezprzewodową, pobiera sobie IP, ale mimo to nie dochodzą pingi do routera ani nie można wejść na jego stronę konfiguracyjną. Jak się połączy w końcu poprawnie to pingi dochodzą, można wejść do internetu i strony konfiguracyjnej routera. Mają koledzy jakiś pomysł jak to rozwiązać? Będę wdzięczny za pomoc, bo takie ciągłe kombinowanie z rozłączaniem bywa denerwujące. Pozdrawiam