Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skoda Fabia 2005 fabryczny centralny i piloty

25 Sie 2011 11:43 2230 9
  • Poziom 10  
    Witam
    Central przestał reagować na fabryczne piloty ( w główce klucza, nie scyzoryk).
    Z klucza działa, jednak nie rygluje i nie załącza się dioda LED w drzwiach kierowcy.
    Sprawdziłem programem VCDS Adako. Moduł komfortu nie pokazuje żadnych błędów, Piloty widzi i reaguje na nie ( w programie). Sprawdziłem bloki pomiarowe, wszystko OK. Mniej więcej wygląda to tak, jakbym zamykał central przy włączonym zapłonie.
    Spotkał się ktoś z czymś takim?
  • Poziom 42  
    robofix100 napisał:
    Mniej więcej wygląda to tak, jakbym zamykał central przy włączonym zapłonie.

    No właśnie...
    Czy coś było robione ostatnio, stacyjka, radio lub cokolwiek?
  • Poziom 20  
    To czy moduł widzi włączony zapłon(styk"s") też widać w parametrach.
  • Poziom 10  
    robmaz napisał:
    To czy moduł widzi włączony zapłon(styk"s") też widać w parametrach.

    Nie sprawdziłem. Kojarzę, że światła pozycyjne też nie brzęczą przy otwartych drzwiach.
    Klient go świeżo kupił. Przy kupnie piloty były sprawne, dojechał do domu ok.200 km w ulewnym deszczu i pod domem już nie działały piloty.
    Śladów wody na module nie ma. Dziwnie to wygląda
    Jutro jeszcze sprawdzę, czy ktoś nie dłubał przy radiu.
    Tylko dlaczego central nie reaguje na piloty?
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Radio na 99 %
  • Poziom 10  
    Dzisiaj będzie u mnie. Sprawdzę +12 po zapłonie na module i przyjrzę się instalacji radia. Klient potwierdził, że przed zakupem światła brzęczały przy otwartych drzwiach. Po przyjeździe do domu już nie.
    W między czasie wymieniali mu sygnał dźwiękowy, też to sprawdzę
  • Poziom 10  
    Bingo.
    To była wina radia.
  • Poziom 26  
    Ktoś zmostkował Stały plus z plusem po zapłonie w kości radia.po to aby radio trzymało pamięć. Tyle że zrobił to w niewłaściwy sposób.
  • Poziom 10  
    ele5 napisał:
    Ktoś zmostkował Stały plus z plusem po zapłonie w kości radia.po to aby radio trzymało pamięć. Tyle że zrobił to w niewłaściwy sposób.

    Niestety nie. Radio wyglądało na nowe, ale jakieś Biedronkowe.
    Przewody +12 i po stacyjce były odwrócone i to powodowało jakiś przepływ prądu przez radio i podawanie + po zapłonie na moduł. Odwróciłem przewody i wszystko powróciło do normy. Cały problem polegał na tym, że radio było zamontowane kiedy wszystko jeszcze działało. Więc sprzedawca jeszcze coś dłubał przy radiu po sprzedaży auta albo coś się wydarzyło z radiem w czasie powrotu po zakupie auta