Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

IBM ThinkPad R51 wyłączył się i już się nie włącza.

elektro94 25 Aug 2011 13:20 2653 8
    elektro94
    Level 21  
    Witam. Któregoś dnia zgasła matryca (nie podświetlenie), laptop nie reagował na nic. Wyłączyłem go i po którejś próbie udało się go uruchomić. Po paru minutach się wyłączył i już się nie włącza. Objawy: Przy podłączonym zasilaczu dioda ładowania baterii miga (ułamek sekundy) przy każdym wciśnięciu przycisku power (migają oba kolory - ładowanie i naładowana) coś w okolicach procesor-mostek-chipset grafiki piszczy, po wciśnięciu przycisku power piszczenie słabnie i po chwili znowu piszczy. Na samej baterii objawy z diodą takie same z wyjątkiem tego, że dioda miga raz na każde włożenie baterii niezależnie od tego ile razu wcisnę przycisk power, nic nie piszczy. Objawy na baterii i zasilaczu takie same jak na samym zasilaczu. Co może być nie tak?
    ksiezyc11
    Level 25  
    Hej
    Wygląda na to, że z jakiegoś powodu przetwornica nie startuje. Na początek proponował bym sprawdzenie mosfetów i profilaktyczne przelutowanie cewek.
    elektro94
    Level 21  
    Ok, co do sprawdzania mosfetów to wystarczy sprawdzić, czy jest za nimi napięcie? Masz może dostęp do schematu?
    ksiezyc11
    Level 25  
    Mosfety na początek miernikiem czy nie ma zwarcia D-S takowe może być spowodowane uszkodzonym samym mosfetem bądź kondensatorem. Co do schematu seria T jest bardzo zbliżona do r51 (jest na elektrodzie ) powinna być pomocna, wieczorem sprawdzę w domu bo konkretnie r51 możliwe że mam.
    elektro94
    Level 21  
    Mosfety koło procesora (tpc8016hr) mają przejście D-S i S-D mierzyłem testerem diod, pokazuje wartości od 3 do 5 w zależności od mosfeta. Mam drugą płytę z R50e, objawy takie same, tylko dioda miga tylko raz dopóki zasilania nie odłączę i z powrotem nie podłączę i tak w kółko. Tam też są takie same mosfety, z tym, że widać na nich jakby ślad przegrzania (ciemna plamka).
    ksiezyc11
    Level 25  
    Te plamki są normalne, zapomniałem dodać żeby przed pomiarami wymontować wszystko z płyty (procesor, ram itp. ) żeby nie fałszowały wyników, ale prawdopodobnie te o których piszesz są uszkodzone lub jakiś kondensator koło nich, najlepiej by było je wylutować i sprawdzić to da pewność co do nich.
    elektro94
    Level 21  
    Tak na wszelki wypadek: jakie można dać tam zamienniki? Bo tych jakoś nie ma w sprzedaży.
    Płyta z R50e odpaliła, wygięty był pin procesora (teraz zostało tylko hasło) - co wskazuje na fakt, że odczyt z tych mosfetów jest prawidłowy.
    ksiezyc11
    Level 25  
    Ja zawsze stosowałem z wylutu, cała uszkodzona płyta jest tańsza od kilku tych tranzystorów.
    elektro94
    Level 21  
    Odpuściłem sobie, pierwsze użycie hotaira i kilka elementów zdmuchniętych. Dzięki za pomoc.