Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Kawa1
    Level 2  
    Witam wszystkich serdecznie!
    Po burzy elektrostatycznej, wieża j.w. po wciśnięciu klawisza "POWER" zapala na chwilę wszystkie górne diody (5 szt.) na pomarańczowo, słychać pyknięcie przekażnika i wyłącza się wyświetlając F61. Jestem dość obeznany z pomiarami i sprzętem, jednak dotyczy to głównie starszych egzemplarzy. Nie mam schematu i mogę tylko "na ślepo" coś "podłubać".
    Moja prośba jest taką, że proszę o pomoc w zlokalizowaniu uszkodzenia lub wskazania żródła, z którego mogłbym zdobyć schemat (najlepiej serwisowy).
    AB
    Level 17  
    brakuje Ci jakiegoś napięcia. Użyj opcji szukaj a napewno dużo odpowiedzi się znajdzie do tego tematu.
    Kawa1
    Level 2  
    Nie wiem czy mi jakiegioś napięcia brakuje bo nie mam schematu! Z oddzielnie zamocowanego (chyba) transformatora, wychodzi dwa podwójne napięcia zmiemme (dzielone uzwojenia z odczepem na masie?) 2x27V i 2x10V. Oznaczone one są na płytce "AC" (4X). Jest też kilka mas (3XGND). POza tym jest jeszcze jedna zastanawiająca rzecz na tej płytce transformatora, oznaczenie FL (2X) i jest na nim 2x minus 27V (???). Od tej płytki idzie wiącha do płyty głównej, na której znajdują się (tak na oko) zasilacz, tuner radiowy i wzmacniacz mocy. Na płycie tej żadnych innych napięć stałych nie ma, oprócz tych 2x27V (wychodzących z jednego punktu) i plus 16V (chyba to jest wyprostowane napięcie zmienne 2X10V), które zasila przekażnik. Przekażnik w momencie włączania (OK. 0,5 sek.) wyłacza całe urządzenie.
    Od przeglądarki zacząłem i jedyne co znalazłem (zbliżone) to było wyłączanie się wieży po ok. 20 sek i wyświetlanie komunikatu F61 z powodu zimnego lutu przy końcówce przekażnika.
    Czekam dalej na pomoc!
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Jak wpiszesz F61 i zaznaczysz forum: AUDIO to otrzymasz 50 wyników i nie jest ważne czy to jest SA-AK 20 czy inny model. Ten błąd dotyczy większości modeli PANASONIC i nie czekaj na gotową "receptę" bo temat znajdzie się w koszu.
    Ps. Schemat tej wieży jest w dziale Schematy Audio i poszukaj samemu a nie oglądaj się na innych.
    Kawa1
    Level 2  
    Z pewnością nie będę się oglądał na nikogo, jeśli sobie sam dam radę! Niestety ciężarem sprawy jest brak schematu i niedostępność jego, mimo istnienia w spisie. Po próbie otwarcia, pojawia się strona w j.angielskim "NT search.... " i nic z tego nie wychodzi. Myślałem, że tutaj znajdę jakąś pomoc ale widzę, że tutaj są sami "ważni" ludzie i szkoda im czasu na konkretną pomoc. Niestety! Korzystam z internetu dzięki uprzejmości dobrych ludzi i nie jestem w stanie uzyskać informacji dotyczącej sposobu zdobycia tego schematu.