Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Honda Civic eg hatchback 94r 1.5l nie kręci

25 Sie 2011 15:42 4205 9
  • Poziom 9  
    Witam mam problem z odpaleniem mojej Civic, mianowicie sytuacja wygląda tak:
    -przekręcam kluczyki na zapłon kontrolki się palą, ta od silnika pomarańczowa też
    -pomarańczowa gaśnie przekręcam kluczyk do końca ->> słychać puknięcie (to chyba bendix wyrzuca, nie wiem do końca się nie znam :)
    i nie dzieje się nic nie kręci wgl. próbowałem kilkanaście razy i nic.
    akumulator naładowany więc odpada, jeżeli bendix wyrzuca czyli kable powinny być ok w razie co jakie napięcie powinno iść przy przekręceniu kluczyka??
    czy to może być wina automatu?? czy coś innego?
    Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
  • Sklep HeluKabel
  • Moderator na urlopie...
    Rozrusznik do naprawy daj i posprawdzaj dobrze masę na silniku i plusa (tego grubego), który idzie do rozrusznika. Pewnie się szczotki w rozruszniku skończyły.
  • Sklep HeluKabel
  • Poziom 9  
    wymontowałem rozrusznik oddałem znajomemu który zajmuje się takimi rzeczami i faktycznie, plusowe szczotki są mocno wytarte, zaraz będę jechał odebrać i zobaczymy czy to to. A mam jeszcze jedno pytanko bo podczas demontażu wyszedł mi sam rozrusznik a automat został i tu moje pytanie czy trzeba wyjmować automat żeby złożyć to do kupy czy wystarczy wsadzić rozrusznik spowrotem i skręcić?
  • Moderator na urlopie...
    chojak89 napisał:
    czy trzeba wyjmować automat żeby złożyć to do kupy czy wystarczy wsadzić rozrusznik spowrotem i skręcić?

    Skoro taki sobie sposób wybrałeś, to możesz i w ten sposób poskładać, niemniej jednak ja w całości zawsze montuję (dla mnie łatwiej). Jak byś nie uczynił, powinno działać prawidłowo, zakładam, że wszystko poprawnie zamontujesz :D
  • Poziom 43  
    Rozkręciłeś rozrusznik od dupy strony, przy skrzyni została ci głowica z bendixem i automatem. Odkręć to, co zostało bo nie złożysz rozrusznika
  • Poziom 9  
    skręciłem i lipa chyba się coś z automatem stało bo po złożeniu przekręcam kluczyk na zapłon dioda silnika dosłownie mignie a pompa paliwa chodzi non-stop i już nie "pyka" i automatycznie dalej nie kręci, automat zdjąłem wszystko zacząłem sprawdzać automat niby wyrzuca ale jak sie te trybiki założy to już nie :/ tak jakby pod obciążeniem nie miał siły wyrzucić, chyba jutro pojadę kupić nowy jeżeli gdzieś wgl dostane :/ dostane? czy całość muszę wymienić? :/
    (rozrusznik sprawdziłem pod aku i kręci normalnie)

    a i rozrusznik oddałem i faktycznie szczotki plusowe były mocno starte, zostały wymienione
  • Poziom 43  
    Obawiam się, że teraz nie tylko z rozrusznikiem będziesz mieć problem
  • Moderator na urlopie...
    No a wszystko dobrze poskręcałeś? Może sprawdź jeszcze raz, łącznie z okablowaniem, zanim cokolwiek kupisz.
  • Poziom 9  
    tak na pewno all jest ok sprawdzałem napięcia to niecałe 13 pokazuje
    jak wszystko skręciłem i dałem na zapłon to cały czas szedł prąd na automat i po chwili zrobił się gorący jak cholera :/
  • Poziom 9  
    Ok automat nowy i wszystko śmiga :) dzięki wam za pomoc :) zamykam