Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

A3 1.8 125Km kolektor wydechowy

rafalkrk 26 Aug 2011 19:58 1838 6
    rafalkrk
    Level 9  
    Witam.
    Zobaczyłem dziś że mój kolektor wydechowy jest pękniety i dmuchają z niego lekko spaliny.
    Czy on może być przyczyną utraty mocy oraz lekkich drgań samochodu na biegu jałowym?
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    Raczej nie, ale to zależy jak duża ta nieszczelność jest. Dobrze by było wykonać analizę spalin, w tedy wszystko będzie jasne...
    rafalkrk
    Level 9  
    Raczej nie jest duża ale lekko dmucha.
    A co mi da sprawdzenie analizy spalin?
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    Będziesz wiedział jaki jest skład mieszanki, a to z kolei wpływa już na prace silnika (po to masz sondy lambdy). Lampka kontrolna silnika (CHECK) się świeci, diagnostyka była robiona testerem diagnostycznym? Co masz na myśli pisząc o utracie mocy? Drgania samochodu? To cały samochód drży, czy silnik nie równo pracuje? Opisz porządnie wszystko.
    rafalkrk
    Level 9  
    Utratta mocy jest na ciepłym silniku, jak mu wciśniesz gaz to najpierw pomyśli a potem zaczyna się zbierać. W sterowniku błedów brak . A drgania ma silnik i czuć je w srodku auta ale obrotry stoją równo. Występują one na wpełni rozgrzanym silniku.
    sobol350
    Level 16  
    Problem nie tkwi w kolektorze, nawet bez wydechu by szedł.

Masz katalizator?? opisz coś wiecej(świece ile mają)
    rafalkrk
    Level 9  
    Katalizator mam.
    Świece wymieniałem na nowe ngk, kable beru inna cewke zapłonową , przepływomierz, napinacz łancucha rozrzadu, sonde lambde. Nie mam wiecej pomysłu. Czasem mu się umyśli że przez 3 dni jeżdzi jakby miał nowy silnik a potem znów łapie muła. Dużo włąśnie tych silników ma ten sam problem i nikt nie może go rozwiązać.