Posty # 5, 6, doprecyzuje:
Były produkowane przekształtniki napięcia 230 V ac o mocy 1 kW, np. NE, PNE i PNE-S, przez ERTRONIK.
(W uproszczeniu był to zmodyfikowany mostek Getza z wyłącznikiem termicznym i radiatorem)
Wpinane były za licznikiem energii i bezpiecznikiem na 1 obwód fazy.
Zmieniało to napięcie przemienne 230 V na napięcie pulsacyjne (nietransformowalne) o wartości skutecznej 115 V a celem było zabezpieczenie obwodów przed nielegalnym poborem energii, przede wszystkim w piwnicach w blokach.
Odkształcony przebieg prądu uniemożliwiały pracę wszelkich urządzeń elektrycznych, sprzętu AGD, silników, grzejników, itp.
Istotne dla administracji było, że nie powodowało to wymiany w piwnicach istniejących żarówek, a nawet zwiększało ich żywotność.
A dla sprytnych kradzieży był brak odwrócenia działania za pomocą transformatora 230 V.
Ograniczenia w stosowaniu, to obwody lamp wyładowczych i świetlówkowych.
gregw22 wrote: Witam mam problem, ponieważ ostatni założyłem domofon w klatce firmy cyfral cc-1000, nikt mnie nie poinformował, że na klatce jest 110 a nie 230 wat.
Kol.
@gregw22: Przed założeniem instalacji w części wspólne jakim jest klatka i istniejące instalacje, winieneś wpierw uzyskać na to zgodę nie tylko mieszkańców ale i administracji, a wtedy obyło by się bez niespodziewanych kosztów. Tak stanowią przepisy. A tak to może administracja zrobiłaby jakieś rozwiązanie tego zasilania.