Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba satellite A200-1IZ brak podświetlania matrycy

laptop-recycling 28 Aug 2011 20:08 3208 7
    laptop-recycling
    Level 2  
    Witam.Laptop Toshiba ma kaprysy, raz podświetla , a raz nie.Treść obrazu jest widoczna. Podmieniałem już inwenter, wymieniałem kartę graficzną,ale efekt jest taki , ze nie ma podświetlania.
    Na inwenterze brak jednego z napięć (3V). Na złączu od taśmy matrycy na 24 pinie powinno być 3v ,a jest zwarcie do masy. (Porównywałem ze sprawną płytą od podobnego modelu ).Proszę o jakieś wskazówki.
    ksiezyc11
    Level 25  
    Hej
    Sama taśma jest sprawna ?, może być gdzieś uszkodzona. Dodatkowo do sprawdzenia switch klapy.
    laptop-recycling
    Level 2  
    Witam. Taśma jest sprawna. Mam dwie toshiby i podmieniałem wszystko po kolei. Podczas pomiarów na sprawnej i zepsutej jedyna różnica to brak napięcia na 24 pinie na płycie głównej.Karta przełożona do sprawnego startuje, matryca i taśma sprawna,sprawdzałem na sprawnym. 24 pin na płycie głównej powinien mieć 3v a jest masa.

Dodano po 47 [minuty]:

Witam. Odłączyłem 24 pin z taśmy matrycy na płycie głównej i podałem na niego 3v . Inwenter działa, ale nie rozumiem dlaczego sygnał enable jest zwarty do masy. Nie mam schematu i nie wiem na jakiej zasadzie sygnał jest załączany.
    femio
    Level 17  
    Witam.
    Niech kolega zainteresuję się układem KBC. On też jest odpowiedzialny za podświetlenie.
    laptop-recycling
    Level 2  
    Witam. Z tego co mi wiadomo to KBC ma tylko wpływ na poziom jasności. A samo załączenie inwentera powoduje most północny. Ale mogę się mylić. Pin 24 taśmy matrycy odpowiada za otwieranie i zamykanie klapy matrycy. W tym momencie mam normalny obraz , ale po zamknięciu klapy nie gasi podświetlania. Ma ktoś może schemat ?
    femio
    Level 17  
    Niech kolega poda platformę i rev. płyty głównej.
    Na ISKEA LA-3661P na 24 pin LCD/PANEL BD. Conn "wchodzi" sygnał BKOFF# z 28 pinu układu KBC.
    laptop-recycling
    Level 2  
    Dziękuję za schemat. Uszkodzony jest ewidentnie KBC. Problem rozwiązałem połowicznie: przeciąłem ścieżkę dochodzącą do pinu 24 i zrobiłem mostek przez rezystor do pinu 18. Laptop działa , ale zdaję sobie sprawę że KBC muszę wymienić. Jutro podstawie Inne KBC i dam znać czy dało to oczekiwany efekt. Jak na razie to chcę podziękować wszystkim za zainteresowanie i pomoc.
    ksiezyc11
    Level 25  
    Ja bym dokładnie obejrzał okolice KBC bo przecież nie możliwym jest by było gdyby ewidentnie był uszkodzony i czasami działał a czasami zwierał do masy, sugerował bym że może być uszkodzony gdzieś druk (coś po niej lata metalowego, wkręcona nieodpowiedniej długości śruba itp.)