Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Huawei E173u-1 :: Zasięg, firmware i napęd CD

Atreyu Makiavel 28 Sie 2011 20:52 5171 4
  • #1 28 Sie 2011 20:52
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  

    A więc mam modem Huawei E173u-1.

    Huawei E173u-1 :: Zasięg, firmware i napęd CD Huawei E173u-1 :: Zasięg, firmware i napęd CD

    I teraz o co mi chodzi.
    Pierwsza sprawa to, gdzie to ma tą wewnętrzną antenę? Pytam ponieważ liczę na to, że da się gdzieś podpiąć jakiś kawał kabla żeby trochę go polepszyć lub ewentualnie wiedzieć której części modemu starać się nie zasłaniać?

    Druga sprawa to, od jakiegoś czasu (podejrzewam, że od momentu zabawy top_netinfo) zniknął mi napęd CD/DVD który to emuluje ten stick AllInOne. Trzeba by coś z tym zrobić, bo o ile teraz w systemie sterowniki mam, tak w przyszłości po podłączeniu ich nie znajdzie, bo są one na tym CD/DVD a jego nie ma.

    Trzecia sprawa to, konieczność utworzenia przeze mnie manualnie połączenia dial-up ponieważ od jakiegoś czasu (podejrzewam, że od momentu zabawy top_netinfo) znikło mi z listy dostępnych sieci domyślne połączenie Mobile Broadband czy jakoś tak, gdzie to łączyło się poprzez APN:internet a nie jak to przy dial-up przy pomocy numeru dostępowego *99***1#.

    Czwarta sprawa to, jak się domyślam wgranie firmware tylko, że chyba będzie z tym mały problem, bo próbowałem to robić wcześniej i nie wykrywało mi urządzenia bodajże.

    Całość wyżej tu wymienionych przypadłości tak małego urządzenia przysparza mi nie lada powodów do frustracji. Modem zamiast łączyć się samoczynnie z siecią przy uruchomieniu (Mobile Broadband) to czeka aż kliknę ikonę w zasobniku systemowym i wybiorę Połącz (dial-up). Połączenie dość często zrywa i nie wiem czy to wina zasięgu, bo nigdzie tego nie widać. Przedtem (Mobile Broadband) był widoczny wskaźnik zasięgu w zasobniku systemowym.

    Nie wiem od czego tu zacząć i za co się zabrać w pierwszej kolejności aby to przywrócić do stanu sprzed... hmm... nie wiem sprzed czego ale bynajmniej aby było tak jak na początku, znaczy się zasięg w zasobniku, napęd widoczny w Mój komputer itd.

    Sam się dziwię, że to jeszcze działa, znaczy się pozwala mi jako tako mieć dostęp do internetu. Nie wiem na jak długo więc liczę na waszą szybką i zdecydowaną pomoc.
    Pozdrawiam.

    0 4
  • #2 30 Sie 2011 18:15
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  

    Wyjaśnił się powód wszystkich moich problemów z tym modemem. Chodziło o wyłączenie emulacji napędu CD które to jak się okazało jest możliwe ale wraz z wyłączeniem innych komponentów. Rozpiska tutaj. W top_netinfo jest opcja do rzekomego wyłączenia napędu jednakże przywrócić ustawień domyślnych już nie potrafił. Trzeba było zrobić to poprzez PuTTY. Jakby tego było mało, na to rozwiązanie wpadłem dopiero po aktualizacji oprogramowania w modemie które to postanowiłem spróbować uaktualnić raz jeszcze tym razem z powodzeniem a to za pewne za sprawą tego, że byłem podłączony z internetem za pomocą router'a WiFi a nie tak jak przedtem za pomocą samego modemu. Po zakończonej aktualizacji modem sam przywrócił się do ustawień domyślnych 8-O Przydatny przy tym był program Universal MasterCode Calculator ponieważ podczas próby aktualizacji żądał "password" czyli FLASH CODE. Aktualnie modem działa bez zarzutu na najnowszym oprogramowaniu 11.126.85.00.209_B427. Niech potomni czerpią naukę z tego aby nie grzebać bo można przedobrzyć :D
    Dziękuję za zdecydowaną i szybką pomoc. Poradziłem sobie sam.
    Pozdrawiam.

    0
  • #3 07 Wrz 2011 20:59
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  

    Jeszcze mam pytanie odnośnie zasięgu i stabilności połączenia. Czy istnieje jakiś niewymagający dodatkowych kosztów sposób na polepszenie zasięgu i/lub jakości/stabilności połączenia? Rozebranie do goła i usunięcie tych blaszek/dekielków? Przylutować kawałek przewodu czy czegoś gdzieś? Modem mam podłączony bezpośrednio pod jeden z dwóch portów po lewej stronie laptopa, pod drugim na tej samej stronie mam podłączoną mysz. Po drugiej stronie raczej by przeszkadzał mi w operowaniu myszką. Czy mogę podać jeszcze jakieś przydatne w tej sprawie informacje?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Mam starą Yagi 14-17db pozostałość po radiówce, zda się na coś?

    0
  • Pomocny post
    #4 07 Wrz 2011 21:37
    jdanecki
    Poziom 23  

    Trudno wyczuć, gdzie tutaj są anteny (z zasadzie to ja jej nie widzę) - mogą być np. w jednej z warstw wewnątrz płytki drukowanej.
    Jeżeli chcesz podłączyć w sposób sensowny antenę zewnętrzną, to lepiej korzystać z modemu, który ma odpowiednie gniazdo - wersja u-2 tego modemu ma odpowiednie złącze. Doklejanie na siłę może nawet pogorszyć działanie toru antenowego.
    Co do anteny - yagi są robione na jeden wąski zakres częstotliwości - nie wiem z jakiego chcesz korzystać (900, 1800 czy 2100 MHz) ale radiówka to działa na 2400MHz (albo 5GHz) więc raczej jej użycie wiele nie da.

    0
  • #5 07 Wrz 2011 21:53
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  

    Ten model też ma gniazdo na zewnętrzną antenę.

    0