Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Zafira A 05r. 20DTH jak zimny nierówno pracuje

mody1 28 Aug 2011 22:33 4393 8
    mody1
    Level 16  
    Witam wszystkich chętnych w zagłębieniu się w temacie.
    Męcze problem nierównej pracy silnika Ojca jak jest zimny,mianowicie chodzi o to że po odpaleniu na wolnych obrotach silnik ma jakby zachwiania i coś stuknie (tylko jak zimny).Inaczej pracuje parę sekund równo i ma na 1sek.. szarpnięcie/zakołysanie silnika i tak w kółko.Przejadę się jakieś 2km albo temp.podskoczy i wszystko ok.Kompresja ok,silnik zrywny.
    Pompa wtryskowa nowa,świece też,zero błędów,klapy wirowe czyszczone,niedawno EGR wymieniony-blokował sie
    audax
    Level 13  
    Sprawdź zawór regulacji ciśnienia na pompie oraz czujnik temperatury paliwa. Zmiana dawkowania może byc problemem z określeniem temperatury paliwa lub puszcza zawór regulacji cisnienia. Miałem ostatnio taki problem z astrą i okazał sie banalny problem z oringiem na zaworze regulacyjnym...
    mody1
    Level 16  
    [quote="audax"]Sprawdź zawór regulacji ciśnienia na pompie

Może coś jaśniej
    audax
    Level 13  
    W tym modelu powinieneś miec silnik cdti a wiec C-R taki jak w astrach G i H. Na pompie wysokiego cisnienia zainstalowany jest zawor regulacyjny. To taka mala puszeczka z jedna wtyczka z 2 przewodami. Zalaczenie zasilania (sterowanie wypeknieniem impulsu) powoduje zamkniecie zaworu a w konsekwencji podniesienie cisnienia na listwie C-R. Dawka wtrysku jest funkcją czasu przy zalozeniu, ze w listwie C-R panuje wymagane cisnienie. Jezeli jest problem z utrzymaniem cisnienia w C-R to masz efekt falowania obrotow, bo zmienia sie ze spadkiem cisnienia dawka wtrysku. Wystarczy?
    Anonymous
    Anonymous  
    mody1
    Level 16  
    sorry,ale silnik to Y20DTH i stara pompa wtryskowa,Astry H nie mają już takich pomp, tylko listwy
    Coś Cię poniosł
    audax
    Level 13  
    W roku 2005 większość opli miała już C-R, chyba, że ktoś pomylił rok samochodu.... Pompy rotacyjne VP w oplach zaczęto wycofywać z produkcji od 2002 roku. Jeżeli jest tam stara rotacyjna pompa to z elektryki należy w pierwszej kolejności sprawdzic czujniki temp. silnika i tem. paliwa, bo one również mają wpływ na dobór dawki paliwa na biegu jałowym....

Dodano po 45 [minuty]:

Macie racje Panowie! W 2005 roku w Zafirze A była jeszcze pompa VP a w Zafirze B produkowanej w tymże roku i w astrach był już CR.
    strucel
    Level 34  
    A na jakim paliwie auto jezdzi ?- ja mialem podobnie w astrze g z y20dth jak w lato rok temu zalalem 3 zbiorniki bioestra .Trzeba przyznać ze sie przestraszyłem i zrezygnowałem z testowania wynalazków - teraz jest tak ze czasami jak sie odpali zimny silnik to jest efekt jakby co 2-3 sekundy wypadał zapłon na ktoryms cylindrze --poniewaz dzieje sie tak moze raz w tygodniu przez pol minuty albo do przegazowania to odpuscilem temat.