Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Połączenie mas w wzmacniaczu

altus1 26 Lis 2004 20:58 1331 8
  • #1 26 Lis 2004 20:58
    altus1
    Poziom 18  

    Witam

    Mam następujący problem.
    Postanowiłem uruchomić wzmacniacz na tranzystorach własnej konstrukcji który robiłem jakieś 12 lat temu i do dzisiaj leżał w piwnicy jako pierwsza moja nieudana konstrukcja.
    Wzmacniacz zrobiłem na podstawie książki "Układy amatorskich wzmacniaczy elektroakustycznych", Aleksandra Witorta 1985 rok czerwona okładka. Po 12 latach postanowiłem uruchomić to cudo lat 80.
    W między czasie uruchomiłem już nie jeden wzmacniacz, ale takich problemów jak z tym to nie miałem nigdy.
    Jest to wzmacniacz 2X45W na 2N3055.
    Płytki drukowane zaprojektowane przez autora książki.
    Każdy moduł i kanał jest na oddzielnej płytce,
    masy na płytkach są zrobione wokół obwodu drukowanego.
    Po wstępnym uruchomieniu układu mogę powiedzieć że wzmacniacz gra i to całkiem nieźle biorąc pod uwagę rok konstrukcji.
    Jednak pojawił się problem z masami nie potrafie wyciszyć buczenia wzmacniacza a na dodatek wzmacniacz wzbudza się można wyczuć drganie membrany w głośniku basowym.
    Do tej pory nigdy nie miałem większych problemów z łączeniem mas ale ten wzmacniacz zaskakuje mnie kompletnie.
    Dwa kanały wzmacniacza mocy zasilane są z jednego zasilacza symetrycznego +/- 30V po filtracji.
    Regulacja barwy dzwięku +30V z oddzielnego uzwojenia i zasilacza stabilizowanego.
    Masy prądowe wzmacniaczy mocy poprowadzone oddzielnie z każdej płytki wzmacniacza mocy i podłączone do punktu wspólnego na wspólnym odczepie kondensatorów filtrujących.
    Masy sygnałowe z wejścia wzmacniacza mocy są połączone za pomocą przewodu ekranowanego do wyjścia regulacji barwy dzwięku która jest jednocześnie przedwzmacniaczem całego urządzenia.
    Masa wejścia przedwzmacniacza jest połączona przewodem z chassis.
    Masy wejść sygnałowych chinchy są również połączone z chasis.
    Masa zasilacza stabilizowanego jest połączona z przedwzmacniaczem przy jego wyjściu.
    Wydaje mi się że wszystko jest dobrze podłączone a jednak buczenie nadal występuje!
    Kondensatory filtrujące sprawne, nie w tym problem.
    Prosiłbym o pomoc i o przedstawienie swojej koncepcji łączenia mas w tym wzmacniaczu dokładnie krok po kroku (zaznaczam że wszystkie moduły i kanały są na oddzielnych płytkach na których masa jest prowadzona dookoła obwodu.
    Myślę że zakłócenia biorą sie z przedwzmacniacza.
    ale już sam nie wiem.
    Czy ktoś robił ten wzmacniacz. Schematu nie załącze bo nie mam skanera.

    Pozdrawiam i czekam na fachowe porady.

    Spacje!

    0 8
  • #2 26 Lis 2004 21:06
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Książkę mam, czy to jest ten ze strony 114, czy inny?
    Pozdrawiam

    0
  • #3 26 Lis 2004 21:09
    altus1
    Poziom 18  

    Witam
    Jest to dokładnie ten wzmacniacz 2x45W, tylko ominąłem sam przedwzmacniacz, który moim zdaniem wprowadzał niepotrzebne szumy i znacznie wycinał wyższe częstotliwości. Wskaźnika mocy też nie montowałem.Reszta jest bez zmian.
    pozdrawiam

    0
  • #4 26 Lis 2004 21:21
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Szkoda, że nie szarpnąłeś się na wzmacniacz ze strony 138, ale wszystko przed Tobą. Przyczyny tego przydźwięku mogą być dwie, ale na początek, to podepnij się pod zasilacz, tylko z jedną końcówką i przyłóż ucho do głośnika i napisz, czy nadal jest przydźwięk? Jeżeli będzie, to zewrzyj wejście do masy i powtórz nasłuch.

    0
  • #5 26 Lis 2004 21:34
    altus1
    Poziom 18  

    Witam
    Już odłanczałem przedwzmacniacze od obu końcówek, wejścia zwierałem do masy i...totalna cisza żednego przydzwięku dlatego zasugerowałem na początku że wina tkwi w przedwzmacniaczu.Masz przed oczami obwód drukowany regulacji barwy dzwięku powiedz mi jak podłączyłbyś masy do tej płytki.
    pozdrawiam

    0
  • #6 26 Lis 2004 23:10
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Jeżeli jest osobne zasilanie przed wzmacniaczy, to masy podłącz do środka elektrolitów zasilacza z końcówki, ale po analizie, wydaje mi się, że to nie wina masy, ale drugiego zasilacza, powiedz mi dokładnie, jakie napięcie jest na kolektorze T19 i jakie na emiterze?

    0
  • #7 27 Lis 2004 16:14
    altus1
    Poziom 18  

    Witam
    Napięcie na kolektorze T19 - 35.5V, na emiterze 29,8V.Tu chyba wszystko jest w porządku.Mase zasilacza stabilizowanego podłączyłem do wspólnego wyprowadzenia kondensatorów filtrujących.Nic to kompletnie nie zmieniło,buczenie występuje nadal.
    Ale zauważyłem coś innego,na wyjsciu przedwzmacniacza (regulacji barwy dzwięku) powinno być wg schematu 9V a jest 12,5V może to do czegoś doprowadzi.
    Posprawdzam przedwzmacniacz i dam znać.
    pozdrawiam

    0
  • #8 27 Lis 2004 16:55
    SILVER SOUND
    Poziom 28  

    Witam
    Dane które podałes sa niewystarczające. Problem może bowiem tkwic w zdudlowaniu mas, lub stworzenia pętli. Stopień mocy, ma za małą czułośc, więc po dołaczeniu przedwzmacniacza jest cisza, ale brak ekranowania, niewłaściwe podłączenie przewodów ekranowanych, lub jak poprzednio napisałem, od sposobu prowadzenia mas, zalezy odstęp sygnał / zakłucenia. dobrze by było gdybyc narysował ten schemacik, łatwiej by było coś "wynalaźć"
    jk

    0
  • #9 27 Lis 2004 17:38
    janek11389
    Poziom 42  

    Witam! Może i masz rację, ale walczyłeś z tym kilka lat, to pozwól powalczyć z tym innym i proszę dostosuj się do moich wskazówek, bo inaczej do niczego nie dojdziemy. Dla mnie osobiście, to ten rodzaj zasilacza jest chory, na początek, jeżeli masz stabilizator UL7824, to wstaw go w szereg z plusem, ale zasilania końcówki, a tamto zasilanie odłącz i sprawdź czy nadal jest przydźwięk, nie przejmuj się trochę mniejszym napięciem, to będzie chodzić, ale chodzi tylko o sprawdzenie, Na wyjściu tego stabilizatora, wstaw jakąś pojemność, wiadomo. Jeżeli przydźwięk się straci, to wstaw go zamiast tego T19, ale środkową nogę podłącz do masy i jeżeli tam też przydźwięku nie będzie, to zwiększ pojemność C40, od bazyT19 dołącz jakąś pojemność do masy i to samo zrób miedzy bazą a masą T20.

    0
  Szukaj w 5mln produktów