Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kino domowe + wzmacniacz, co dobrać?

miodzio86 29 Aug 2011 17:29 3408 17
    miodzio86
    Level 9  
    Witam.
    Kupiłem zestaw głośników Samsung 5.1 z pasywnym subwooferem.
    Teraz potrzebuję wzmacniacz, żeby podłączyć głośniki - i tu moje pytanie...
    Jaki potrzebuje wzmacniacz, bo nie bardzo się znam?
    Głośniki są podłączane na kabelki na zaciski.
    Czy mogę zmienić końcówki na chinche czy muszę znaleźć amplituner z wejściem na 6 zacisków?
    Góral89
    Level 12  
    Kopiłeś same głośniki, to podaj model tego zestawu, możesz zmienić, choć większość dobrych amplitunerów posada terminale zaciskowe.
    miodzio86
    Level 9  
    Dostałem bez pudełka także zestaw nie wiem jaki dokładnie ale na głośnikach jest:

PS-RTP12
    PS-FTP12
    PS-WPT12

Chodzi mi o jakiś nie drogi wzmacniacz tzn do 200zł...
    Dużo wzmacniaczy, które oglądałem na allegro, ma 5 wejść na zaciski a do suba na chinche więc nie wiem czy tak mogę zrobić...
    Jakby ktoś pokazał jakiś, który się nadaje z allegro byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Dodano po 2 [godziny] 17 [minuty]:

znalazłem, oto ten zestaw:
    http://www.ceneo.pl/103487s
    miodzio86
    Level 9  
    poważnie nie mogę ich oddać, a poza tym to muszę kupić teraz jakieś dvd z 6 wejściami zaciskowymi tak? czy wzmacniacz jakiś?
    Pablo1964
    Moderator
    Jakie DVD? Zintegrowany zestaw KD. Taki jak ten, od którego pochodzą głośniki.
    Pablo1964
    Moderator
    Pozycja 3 odpada - to amplituner KD z wyjściem na aktywny subwoofer (standard). Największe szanse daję poz.1 - ta sama firma - przeanalizuj, czy da się wszystko podłączyć.
    miodzio86
    Level 9  
    Są inne wtyczki w tym dvd ale to chyba nie jest problem je przerobić? Dolutuje się wtyczkę i powinno być dobrze?!
    Pablo1964
    Moderator
    Miejmy nadzieję.
    PS. Proszę poprawić niechlujną pisownię - w szkole podstawowej uczą, że zdania zaczynamy wielką literą. Jeżeli Kolega nie poprawi swoich postów, jutro muszę przenieść cały temat do kosza.
    Pablo1964
    Moderator
    Nie doradzę, żeby coś takiego kupować. Kupiłeś już jeden bubel, po co wyrzucać kolejne pieniądze w błoto?
    miodzio86
    Level 9  
    Nie bardzo mam fundusz żeby kupować drogie zestawy, a chciałbym to uruchomić skoro już jest.
    Pablo1964
    Moderator
    Przecież to ma swoje głośniczki, w dodatku jest napisane, że nie czyta płyt. Jeżeli musisz pozbyć się pieniędzy, przekaż lepiej na chore dzieci. Często na uruchomienie złomu trzeba wyłożyć więcej pieniędzy niż wynosi jego wartość. Dlatego ludzie się pozbywają takich rzeczy.
    miodzio86 wrote:
    chciałbym to uruchomić skoro już jest.

Uwierz mi, że często mniej się traci, umiejąc powiedzieć "stop" w odpowiednim momencie.
    miodzio86
    Level 9  
    Głośniczki już mam i tylko te dvd jako wzmacniacz ma być. Do odczytu płyt mam blu ray. I proszę o schemat podłączenia a nie o morały...
    Pablo1964
    Moderator
    Tu nikt nie moralizuje, po prostu pewnych rzeczy NIE DA SIĘ zrobić. Zintegrowane systemy KD nie są przystosowane do podłączania jakichkolwiek urządzeń zewnętrznych. Żebyś mógł podłączyć blu-ray, potrzebujesz amplitunera a nie zintegrowanego KD. Szukaj amplitunera. Jakie wyjścia masz w blu-rayu? Podaj model.
    miodzio86
    Level 9  
    TV Samsung 40cali - model LE40C550J1W

Napęd Blu-Ray LGbd550

A jakby podłączyć to dvd a'la wzmacniacz kablem optycznym do tv, a blu ray kablem hdmi do tv?
    miodzio86
    Level 9  
    Kupiłem ten pseudo wzmacniacz i wszystko gra :)

Teraz jak podłączyć to pod tv? Użyłem kabla optycznego i nie działa...
    Trzeba zmienić ustawienia w tv lub w dvd?