Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ciągnik nie odpala - Władimirec T25A2

pawlo3253 29 Aug 2011 18:20 5868 4
  • #1
    pawlo3253
    Level 9  
    Mam problem z Władimircem t25a2, otóż włączam masę, ciągnik nie kręci i nie odpala.
    Nie działają światła ani klakson.
    Kontrolka się nie świeci a masa została wymieniona na nową.
    Akumulatory mają niecały rok.
    Co robić?
    Proszę o odpowiedź.
  • #3
    pwnuk
    Level 11  
    Proszę sprawdzić przekaźnik rozrusznika i to czy lampka czerwona się świeci. Jeśli mruga albo gaśnie podczas przekręcania kluczyka to trzeba sprawdzić przekaźnik blokady uruchomienia silnika i gaśnięcia lampki. Jest to elektromagnes w puszeczce i są styki może trzeba je podgiąć aby lampka pewnie się paliła przed przekręceniem kluczyka. U mnie nie zawsze zapalała się czerwona lampka po włączeniu masy, zapalała się kiedy jej się chciało. Ale naprawiłem i jest dobrze. Trzeba też sprawdzić rozrusznik i elektromagnes rozrusznika.
  • #4
    gaja512
    Level 2  
    sprawdz akumulatory bezpieczniki i wszystkie styki w instalacji. sprobuj podladowac akumulator i wtedy a jaki masz akumulator 1 12v? czy 2 6v?
  • #5
    tygrysss
    Level 21  
    Miałem identycznie w rusku. Również po załączeniu masy nie odpalał, brak świateł. Trzeba odkręcić tablice ze wskaźnikami. U mnie problemem okazał się być amperomierz, a raczej kable które do niego idą, najzwyczajniej w świecie z racji wieku zaczęły korodować i nie stykały dobrze z bolcami amperomierza. Po tym zabiegu władek kręci rozrusznikiem i odpala bez problemu.