Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres Zelmer Maestro 13Z012 słabo grzeje, gaśnie wyświetlacz

energy7 29 Aug 2011 20:32 13427 19
  • #1
    energy7
    Level 23  
    Witam,

    mam ekspres Zelmer 13Z012 w którym po włączeniu wyświetlacz działa prawidłowo ale po włączeniu grzania wszystko z wyświetlacza zanika i gaśnie podświetlenie, nieraz po nagrzaniu (słychać jak termostat odbija) na wyświetlaczu pojawia się napis READY ale bez podświetlenia, włączenie parzenia kawy także powoduje zanik tego napisu. Woda nie zawsze jest prawidłowo zagrzana, tj. na początku leci gorąca a po chwili już letnia.

    Czy ktoś miał już podobny problem z w/w modelem?
  • #2
    kreslarz
    Level 35  
    Zacząłbym od sprawdzenia, czy gniazdko, do którego jest podłączony ekspres jest prawidłowo zamontowane i czy nie następują na całej instalacji drastyczne spadki napięcia. Warto podłączyć ekspres przez jakiś rozdzielacz (trójnik, lub listwę) i równolegle z nim włączyć jakąś lampkę ze zwykłą żarówką. Jeżeli podczas pracy ekspresu żarówka zacznie słabiej świecić, lub przygasać, to trzeba wzywać elektryka, bo coś niedobrego dzieje się w instalacji elektrycznej mieszkania.
  • #4
    kreslarz
    Level 35  
    Proszę wykonać przegląd począwszy od wtyczki na kablu, poprzez wewnętrzne połączenia. Gdzieś podejrzewam nadpalony styk, słabe złącze na konektorze, lub korozję (nadpalenie) styku. Oczywiście, jeżeli sprzęt już po gwarancji. Jeżeli w trakcie, to jest to problem serwisu.
  • #5
    borys35
    Level 11  
    witam

    ja nabylem ten ekspres kilka dni temu i mam taki problem ze cisnienie idzie bokiem nie przez sitko i cieknie woda, kawy nie ma na brzegach dokrecony jest dobrze kawy nie jest za duzo ani za mocno ubita a mimo to cisnienie wychodzi.

    prosze o pomoc bo nie wiem co z tym zrobic

    pozdrawiam
  • #6
    kreslarz
    Level 35  
    Zgłosić do naprawy gwarancyjnej.
  • #7
    g73
    Level 18  
    Witam uszkodzona przetwornica na module pozdrawiam
  • #8
    nioop

    Home appliances specialist
    Do wymiany kwalifikuje się wyświetlacz.. tj płytka elektroniczna wraz z wyświetlaczem..
    To co słychać to nie jest termostat a przekaźnik załaczający grzałke..
    Próbowałem to kiedyś naprawić jednak nic z tego nie wyszło.. Pomaga w kazdym przpadku wymiana wyswietlacza..

    UWAGA : wraz z wyswietlaczem czesto trzeba wymienic takze płytke eletkroniczną wykonawczą, gdyz nie współpracują ze sobą..
  • #10
    BS1234
    Level 12  
    Salon wysyłkowy firmy zelmer:

    Sklep internetowy, Sprzedaż wysyłkowa
    Dostępne od poniedziałku do piątku w godz. od 10:00 - 18:00
    Infolinia Zelmer: 801 005 500
    tel.: +48 17 86 58 621
    fax: +48 17 86 58 247
    email: salon(malpa)zelmer.pl
  • #11
    energy7
    Level 23  
    Uszkodzony był stabilizator napięcia 7812, podczas załączania grzałki napięcie 12V z tego stabilizatora spadało do 6V, po wymianie na nowy ale w obudowie To-220 (inne rozmieszenie pinów wej-wyj.) oraz wymianie dwóch kondensatorów przy nim rozwiązało problem.


    Napięcie 12V zasila płytkę wyświetlacza ze sterownikiem, przekaźnik włączający grzałkę, oraz tranzystor włączający pompkę.
  • #12
    borys35
    Level 11  
    witam

    ten sam ekspres ale problem troche inny, mianowicie przy spienianiu mleka jest zbyt slabe cisnienie pary, para leci ale zbyt slabo

    oczywiscie kontrolka gotowosci pary jest juz na ready, wczesniej bylo dobrze lecz od niedawnego czasu zaczelo sie tak dziac.

    pozdrawiam
  • #13
    energy7
    Level 23  
    Nagrzej ekspres na kawę i przekręć pokrętło na dyszę spieniania, zobacz jak leci woda.

    To pokrętło przestawia zawór wody, możliwe że jest przytkane. Pod zbiorniczkiem na wodę, masz dwa gumowe trójkąty z drucikami służą do przetykania samej dyszy - najmniejszy otwór w całym układzie wodnym w tym ekspresie.
  • #14
    borys35
    Level 11  
    energy7 dzieki o to chodzilo

    pozdrawiam ;)
  • #15
    borys35
    Level 11  
    witam

    znowu problem teraz jest slabe cisnienie i w dyszy pary i w dyszy glownej tu przy sicie kawy, nie byl uzywany kilka dni cos ok 1tyg a wczesniej bylo wszystko ok, woda byla lana zawsze ze sklepu nie z kranu no i zaledwie pol roku go mamy, czy moze mi ktos pomoc??

    pozdrawiam
  • #16
    nioop

    Home appliances specialist
    Ot chyba znam Twoją przyczynę.. Woda ze sklepu? A czy przypadkiem nie zawierała ona wapnia?
  • #17
    borys35
    Level 11  
    no zawierala 110mg chyba na litr ;(

    wiesz co z tym zrobic, czy serwis tylko mnie ratuje??
  • #18
    nioop

    Home appliances specialist
    Dokładnie Ci nie pomogę, powiem Ci ze właśnie miałem kiedyś taki przypadek po uzywaniu wody ze sklepu ze wapń dosyć mocno osadził się na węzykach, termobloku itp.. utrudniając przepływ wody w znacznym stopniu..
    Zaden wówczas odkamieniacz nie pomagał, mi jedynie zostało ręczne, mechaniczne oczyszczenie ekspresu..
    Z tego co się orientuje Twoja sytuacja jest o tyle dobra gdyż z tego co pamietam w owym ekspresie mozna rozpołowić termoblok..
    Wiec ja jedynie mogę doradzić Ci rozbiórke ekspresu i czyszczenie.. Choć jest przy tym naprawde duzo pracy.. Lecz wstrzymaj się jeszcze gdyż moze ktoś posiada informacje na tym forum w jaki "chemiczny" sposób mozna usunąc wapień\wapń (nie wiem jak odmienic :) )

    Uprzedzam jednocześnie ze są to moje przypuszczenia, bo równie dobrze problem może lezec po stronie pompy lub zaworu dozującego (a dokładniej ceramiki w jego wnetrzu)
  • #19
    borys35
    Level 11  
    ok dzieki bede cos myslal w tym kierunku
  • #20
    XaxaS
    Level 13  
    Witam,
    Ehhhh..... te ekspresy... Najlepszym rozwiązaniem w tym przypadku byłoby tak jak kolega Noop napisał rozkręcić i wyczyścić. Mnie natomiast zdarzył się przypadek że zakamienił się nie tyle termoblok co zawór jest on "teoretycznie" nie rozbieralny... w zaworze jest jedno newralgiczne miejsce - przewód przychodzący do zaworu - przekręcając przełącznik kawa-para zmienia się położenie otworku wewnątrz zaworu i tam może być przytkany lub też niedokładnie natrafia na otwór podający parę na dyszę czy na sito parzenia kawy (jak gdzieś znajdę taki zawór to go rozbiorę i pokażę o które dokładnie otworki mi chodzi.). Trzeba albo troszkę mocniej docisnąć przełącznik albo nie do końca go przełączać i sprawdzić jak sobie radzi.
    Co do odkamienienia nagrzać ekspres do temp. pary do zbiornika nalać połowę wody (temp max 50°C) i w tym wypadku wlać ok 1 szklanki octu zabarwionego kwaskiem cytrynowym wymieszać) i włączyć gorącą wodę odkręcić dyszę pary (tak aby woda mogła swobodnie wypływać) i co 1/4 szklanki wody przepuścić całą wodę ze zbiornika (czyli ¼ szklanki 30 sek. odpoczynku i tak w kółko), potem odkręcić sito parzenia i sprawdzić czy czasami tam nie nazbierał się kamień i je wyczyścić - powinno pomóc.
    Nie gwarantuje że tak będzie, może się okazać że trzeba będzie rozebrać ekspres i ręcznie go odkamieniać.