Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Stilo 1.9jtd 115KM 2003r. dwumas

josephmike 29 Aug 2011 23:03 11183 9
    josephmike
    Level 16  
    Witam.
    Czeka mnie wymiana koła dwumasowego w moim stilo. Dodatkowo sprzęgło nie pracuje płynnie, tj. przy puszczaniu pedału sprzęgła nie ma tej płynności ruszania- puszczam powoli pedał sprzęgła i nic, nic, a nagle szarpnie i jedzie. Moje pytanie brzmi: czy razem z kołem dwumasowym wymienić kompletne sprzęgło, czy wystarczy sam dwumas. Nie chciałbym opustoszyć całkiem kieszeni, stąd moje pytanie. I jeszcze jedna sprawa: jaką firmę polecacie? Spotkałem się z różnymi opiniami na temat marek części zamiennych.
    vergil50
    Level 13  
    Jak dwu-mas to Lukas proponuje inter car nie ma z nimi problemów z ewentualnymi reklamacjami wymiana raczej komplet bo co za 40 czy ileś tysięcy zbnowu wybulisz za robociznę, musisz to sobie przekalkulować .
    josephmike
    Level 16  
    Za robociznę nie wybulę, bo sam jestem mechanikiem. U klientów zwykle wymieniam kpl., żeby nie mieć reklamacji, ale zastanawiam się, czy u siebie nie zaryzykować samego dwumasu. Tylko denerwuje mnie ten brak płynności sprzęgła. Co do firm, to własnych doświadczeń na razie nie chcę podawać, żeby zobaczyć opinie innych użytkowników.
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    Najpierw, to wypadało by zdemontować i sprawdzić co jest nie tak. Koło dwumasowe ma mieć około 20% luzu (w zależności od marki) tj. jakieś 2,5-3cm po obwodzie koła. Co do "zrywania" sprzęgła, to najprawdopodobniej tulejka prowadząca łożysko oporowe jest brudna/uszkodzona (to też się okaże po demontażu). Co do wymiany sprzęgła, to okaże się dopiero po zweryfikowaniu jego stanu, ale lepiej wymienić za jednym zamachem*. Co do ceny, to napiszę Ci tylko tyle, że to jest zbyt duży wysiłek i wkład pracy, aby na tym oszczędzić choćby 2 stówy... Zrobisz jak zechcesz.
    josephmike
    Level 16  
    Koło dwumasowe jest na bank do wymiany, bo dzwoni przy odpalaniu, gaszeniu jeszcze bardziej i w granicach 1000-1050 RPM trzeszczy strasznie. Co do sprzęgła, to wg mnie docisk siada. Miałem tak w poprzednim aucie- fiat albea 1.2 16V, tylko z tą małą różnicą, że bardziej szarpało przy powolnym puszczaniu sprzęgła.
    zeimp
    Toż przecież Ci napisałem, Panie mechaniku:
    zeimp wrote:
    Co do wymiany sprzęgła, to okaże się dopiero po zweryfikowaniu jego stanu

Działaj kolego, działaj :D .
    josephmike
    Level 16  
    A co powiesz na temat marek sprzęgieł zeimp?
    zeimp
    SACHS, LUK i VALEO, z żadnymi z tych do tej pory nie miałem kłopotów...
    josephmike
    Level 16  
    SACHS jak najbardziej, LUK też, ale na temat VALEO słyszałem mieszane opinie i dlatego pytam.
    kortyleski
    Level 43  
    Valeo dobre ale jak oryginał. Sporo podrób się kręci wiec kupować w dużych składach (np. inter cars) a nie u józia z allegro co ma połowe taniej.