Czy mógłby ktoś mi wyłożyć jak rozpocząć pracę z nowym tunerem jak w temacie. Konwerter mam monoblock z jednym wyjściem z przełącznikiem diseqc wewnątrz. Przeglądając instrukcję nie wiem np. jaki typ konwertera zaznaczyć w menu - czy standard czy uniwersalny czy użytkownika? Jak poustawiać diseqc dla Hot Birda i Astry gdy ustawiono prawy promiennik konwertera patrząc na czaszę anteny z prawej strony jako główny (lewy sygnał Astry z zeza)? No i czy do ustawienia anteny w tunerze trzeba ustawić konkretny kanał (stację) czy wystarczy samym miernikiem uniwersalnym złapać mocny sygnał a potem zobaczyć co tuner odebrał? Boję się żeby nie poprzestawiać w menu niepotrzebnie jakichś rzeczy bo później może być trudno wystartować z odbiorem. Do tej pory miałem 20 letniego Pace PSR 900 i to był prosty tuner i tylko nastawiony na Astrę. Po ostatniej burzy w konwerterze była woda i padło wszystko. Teraz zaczynam na nowo ale technika poszła mocno do przodu i mam problemy. Dlatego będę wdzięczny za pomoc.