Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

iPhone 3GS uszkodzone złącze ładowania?

31 Sie 2011 14:32 3776 2
  • Poziom 8  
    Witam
    Z nudów wpadł mi w ręce iPhone 3GS z nieznaną przeszłością. Nie włączał się nie ładował... Po rozebraniu i wrzuceniu brakujących części, wymianie całego złącza ładowania na nowe podłączyłem go prze USB do kompa. W pierwszej chwili komputer wykrył jakieś nowe urządzenie USB ale nie potrafił określić jakie oraz że prawdopodobnie jest ono uszkodzone (nie pamiętam już dokładnej treści komunikatu). Następnie już tylko poczułem mały smrodek szybko odłączyłem i efekt widać na zdjęciu poniżej. Ponowne podłączenie iPhona do komputera nie daje już żadnego efektu : /
    Od czego to może być? Ewentualnie co można z tym dalej zrobić? Prawdopodobnie jak kupie kolejne złącze to stanie się to samo. Czy pomimo tego że komputer wykrył nowe urządzenie USB płyta główna w tym iPhonie może być uszkodzona?
    Jakieś pomysły?

    Zdjęcie
    iPhone 3GS uszkodzone złącze ładowania?
  • Poziom 30  
    Wyjmij płytę i sprawdź czy nie jest zalana. Obejrzyj też elektronikę baterii.
  • Poziom 8  
    OK sprawa jest dziwna ale chyba powoli się wyjaśnia...
    Wskaźniki w złączu ładowania oraz w wejściu słuchawkowym w obudowie która była razem z płytą nie są czerwone, tych na płycie nie sprawdzę bo dostałem ją bez metalowych osłonek na której były właśnie te znaczniki wilgoci. Ale nie widzę tam żadnych oznak zalania.

    Ale co teraz dziwne....
    Kupiłem dziś nową obudowę z baterią i praktycznie wszystkim bebechami oprócz samej płyty głównej i LCD, to właśnie tam spaliło mi się te złącze ładowania i o dziwo teraz zauważyłem że znacznik wilgoci w wejściu słuchawkowym jest zabarwiony na czerwono! A nową obudowę z nowym złączem słuchawkowym dziś wypakowałem z folii!
    Zaobserwowałem również ze pomimo tego ze tel nie działa to płyta główna jest ciągle lekko ciepła odłączyłem złącze od wejścia słuchawkowego (tego jak się okazało zalanego, nr.5) i płyta jest teraz zimna i tak chyba powinno być?

    Czyli to mógł być problem? Można to jakoś wiązać z tym spalonym złączem ładowania?