Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Megane II silnik 1.6. 16v błąd czujnika wałka rozrządu mimo wymiany

kacpermiki 31 Aug 2011 15:44 25296 11
  • #1
    kacpermiki
    Level 17  
    Witam mam problem z megane II silnikiem buja a błędy zczytane to czujnik wałka rozrządu i błąd obwodu faz rozrządu.Czujnik podmieniłem od innej megane i to samo. Nie raz słychać zgrzyt przy odpalaniu i sporadycznie podczas jazdy. Piszę nie z lenistwa bo sprawdzałem wszystko co możliwe. Czyli ustawienie rozrządu, KZFR, Czujnik wałka rozrządu, czujnik zmiennych faz rozrządu.

    Dodano po 46 [sekundy]:

    i nie mam pojęcia co dalej

    Dodano po 52 [sekundy]:

    Niby coś o sofcie słyszałem ale chcę być pewny mam jedynie możliwość podpięcia pod clipa i gość zczytał właśnie te błędy
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    kacpermiki
    Level 17  
    Nie mam kolego oscyloskopu
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    kacpermiki
    Level 17  
    Megane II silnik 1.6. 16v błąd czujnika wałka rozrządu mimo wymiany

    Dodano po 27 [sekundy]:

    Megane II silnik 1.6. 16v błąd czujnika wałka rozrządu mimo wymiany

    Dodano po 1 [minuty]:

    Oscyloskop nie do wszystkiego jest potrzebny na razie nie mam jestem w trakcie zakupu

    Dodano po 1 [minuty]:

    Megane II silnik 1.6. 16v błąd czujnika wałka rozrządu mimo wymiany

    Dodano po 2 [minuty]:

    Megane II silnik 1.6. 16v błąd czujnika wałka rozrządu mimo wymiany

    Dodano po 34 [sekundy]:

    ten ostatni obrazek przedstawia że raz jest jak wyżej a raz to co teraz pokazałem
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    colin555
    Level 27  
    instalacja nie sprawdzona? juz sie zabieramy za nią
    piny doginamy
    juz juz smigamy
  • #8
    kacpermiki
    Level 17  
    Instalacja sprawdzona a dokładnie połączenie czujnik -ECU
  • #9
    autoas
    Level 42  
    Przy błędzie masz sygnaturę 1.DEF, więc sprawa raczej oczywista
  • #10
    panam
    Level 29  
    Koledzy nie pamietam dobrze co to było 1.def, ale moim zdaniem jak autor napisał przy starcie słychać zgrzyt i usterka jest sygnał, więc sugerował bym sprawdzenie koła zmienych faz rozrządu, które często padało . koło to zmienia nawet o 2 ,3 zęby tak więc może wskazywać błąd sygnału.
  • #11
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    kacpermiki wrote:
    Instalacja sprawdzona a dokładnie połączenie czujnik -ECU

    Sprawdź jeszcze raz:
    Megane II silnik 1.6. 16v błąd czujnika wałka rozrządu mimo wymiany
    panam wrote:
    koła zmienych faz rozrządu, które często padało . koło to zmienia nawet o 2 ,3 zęby

    Jesteś pewien, że o tyle?
  • #12
    kacpermiki
    Level 17  
    W clipe jest raz 1DEF a raz 2DEF więc jednoznacznie określonej usterki nie było ale problem rozwiązałem zobaczymy na jak długo. Wymieniłem koło zmiennych faz rozrządu i jest ok na razie.